Romania a preluat sefia Comitetului de Securitate al OSCE cu o zi inainte de atacurile din Franta

Ultimul update: Duminica 11 Ianuarie 2015 07:04
Data publicarii: Joi 08 Ianuarie 2015 16:10
Categorie: Actualitate
OSCE

MAE a informat, marti, ca Romania a preluat presedintia anuala a Comitetului de Securitate al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Mandatul este exercitat de catre ambasadorul Cristian Istrate si o echipa alcatuita din diplomati ai Misiunii Permanente a Romaniei la Viena, potrivit Mediafax.

"Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca Romania a preluat Presedintia anuala a Comitetului de Securitate al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2015. Mandatul acordat reflecta recunoasterea profilului activ al Romaniei in cadrul OSCE privind sustinerea rolului, valorilor si principiilor fundamentale ale organizatiei in asigurarea pacii, securitatii si cooperarii in Europa, prin valorificarea deplina a conceptului sau unic de abordare cuprinzatoare a securitatii", se arata intr-un comunicat transmis de MAE.

Mandatul va fi exercitat de catre reprezentantul permanent al Romaniei pe langa organizatiile internationale de la Viena, ambasadorul Cristian Istrate, si o echipa alcatuita din diplomati ai Misiunii Permanente a Romaniei la Viena, "valorificand expertiza existenta la nivelul institutiilor romanesti cu competente in aria de lucru asociata Comitetului de Securitate al OSCE", precizeaza sursa citata. Pe parcursul exercitarii presedintiei Comitetului de Securitate, Romania va acorda o atentie deosebita combaterii terorismului, criminalitatii transnationale organizate si fenomenului migratiei ilegale in spatiul OSCE, cresterii securitatii cibernetice, combaterii traficului ilegal cu fiinte umane si droguri, management-ului si securitatii frontierelor statelor OSCE in contextul amenintarilor transnationale, reformei sectorului de securitate si aprofundarii cooperarii intre autoritatile de aplicare a legii, se mentioneaza in comunicat.

MAE precizeaza totodata ca, in exercitarea mandatului, Romania va sprijini realizarea obiectivelor OSCE in domeniile de competenta Comitetului de Securitate, conform angajamentelor in materie asumate de statele participante, iar in acest sens "va facilita un dialog constructiv pentru coagularea unor contributii de substanța ale OSCE pe linia consolidarii eforturilor internationale privind combaterea amenintarilor transnationale de securitate". "De-a lungul participarii sale in cadrul OSCE, Romania a jucat un rol activ in consolidarea profilului organizatiei in domeniul combaterii amenintarilor transnationale, inclusiv in ce priveste promovarea adoptarii de mandate strategice ale OSCE in domeniu. Astfel, pe durata Presedintiei in Exercitiu a OSCE exercitata de Romania in anul 2001 au fost adoptate mandate ale organizatiei privind combaterea terorismului si activitatile politienesti. De asemenea, in 2011, Romania a facilitat negocierile pentru adoptarea Deciziei ministeriale privind cresterea coordonarii si coerentei eforturilor OSCE in combaterea amenintarilor transnationale, iar in 2012 a facilitat adoptarea mandatului strategic al OSCE privind combaterea terorismului", se mai arata in comunicatul MAE.

Presedintia in exercitiu a OSCE delega unui stat participant sarcina exercitarii presedintiei Comitetului de Securitate al OSCE. La solicitarea actualei presedintii in exercitiu a OSCE - Serbia, Romania a preluat presedintia Comitetului de Securitate al organizatiei pe durata mandatului acesteia. Cu prilejul Consiliului Ministerial al OSCE din anul 2006 de la Bruxelles, a fost decisa infiintarea a trei structuri, subordonate Consiliului Permanent al OSCE, care sa reflecte si sa structureze activitatea organizatiei pe cele trei dimensiuni asociate conceptului sau cuprinzator de abordare a securitatii: Comitetul de Securitate al OSCE (Dimensiunea de Securitate), Comitetul Economic si de Mediu al OSCE (Dimensiunea Economica și de Mediu), Comitetul Dimensiunea Umana (Dimensiunea Umana), precizeaza MAE.

La o zi dupa preluarea presedintiei OSCE de catre Romania, Franta a fost zguduita de atacul terorist care a dus la uciderea a 12 persoane, la sediul revistei Charlie Hebdo.

Citeste mai multe: Cei 2 teroristi de la Charlie Hebdo ar fi fost incercuiti. Pe urmele lor au fost trimise trupele de elita franceze

OSCE Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Teroare in Franta. Politista ucisa in atacul de joi dimineata avea 25 de ani si era
Teroare in Franta. Politista ucisa in atacul de joi dimineata avea 25 de ani si era "dinamica si plina de viata"
Presupusii teroristi, cautati de peste 30 de ore. S-au ascuns la nord de Paris, zona plasata sub nivel maxim de alerta
Presupusii teroristi, cautati de peste 30 de ore. S-au ascuns la nord de Paris, zona plasata sub nivel maxim de alerta
Satira nu moare. Desene facute de caricaturisti din toata lumea, care au
Satira nu moare. Desene facute de caricaturisti din toata lumea, care au "raspuns" atacului de la Charlie Hebdo
VIDEO PROTVPLUS.RO
accident
Accident cu 4 răniţi şi un mort, în Timiş. Judeţul este sub Cod Portocaliu
Accident cu 4 răniţi, între Piteşti şi Curtea de Argeş. Circulaţia este oprită
Accident cu un mort şi un rănit grav în Vâlcea, din cauza zăpezii
Asfaltare pe zăpadă, în Craiova. Reacția drumarilor surprinși de un consilier local
Bărbat prins într-o pădure din Gorj. Ce ciuperci strânsese sperând să se îmbogăţească
4 tone de droguri, distruse de Poliţia Română. Au fost strânse din 2003 şi până azi
TIR derapat
Cod Portocaliu. Accidente grave din cauza zăpezii, pe şosele din toată ţara
Ambulanţă înzăpezită în Olt, deblocată şi însoţită de un utilaj până la pacient
Moş Crăciun a venit cu 10 zile mai devreme în Târgovişte. Reacţia copiilor
Concurs de amenajare a camerelor dintr-un cămin studenţesc. Pe locul 2, o cameră roz
Doi șoferi și-au pierdut viața în urma unui gest inexplicabil făcut de unul dintre ei
Întârzieri la zborurile de pe Otopeni, din cauza ninsorii şi viscolului