Romania a preluat sefia Comitetului de Securitate al OSCE cu o zi inainte de atacurile din Franta
MAE a informat, marti, ca Romania a preluat presedintia anuala a Comitetului de Securitate al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).
Mandatul este exercitat de catre ambasadorul Cristian Istrate si o echipa alcatuita din diplomati ai Misiunii Permanente a Romaniei la Viena, potrivit Mediafax.
"Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca Romania a preluat Presedintia anuala a Comitetului de Securitate al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2015. Mandatul acordat reflecta recunoasterea profilului activ al Romaniei in cadrul OSCE privind sustinerea rolului, valorilor si principiilor fundamentale ale organizatiei in asigurarea pacii, securitatii si cooperarii in Europa, prin valorificarea deplina a conceptului sau unic de abordare cuprinzatoare a securitatii", se arata intr-un comunicat transmis de MAE.
Alegeri 2024
08:30
Ludovic Orban: Există o dezinformare în ceea ce priveşte retragerea mea din cursa pentru prezidenţiale
08:28
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie 2024. AEP: Până la ora 8:00, au votat 15.096 de cetăţeni - 0,84%
08:24
Ciucă: Am votat pentru prosperitate, securitate şi democraţie. Votul util merge către acel candidat care are onesitatea
08:18
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, tur 1. Secțiile de votare s-au deschis la 7:00. Prezența pe județe
Mandatul va fi exercitat de catre reprezentantul permanent al Romaniei pe langa organizatiile internationale de la Viena, ambasadorul Cristian Istrate, si o echipa alcatuita din diplomati ai Misiunii Permanente a Romaniei la Viena, "valorificand expertiza existenta la nivelul institutiilor romanesti cu competente in aria de lucru asociata Comitetului de Securitate al OSCE", precizeaza sursa citata. Pe parcursul exercitarii presedintiei Comitetului de Securitate, Romania va acorda o atentie deosebita combaterii terorismului, criminalitatii transnationale organizate si fenomenului migratiei ilegale in spatiul OSCE, cresterii securitatii cibernetice, combaterii traficului ilegal cu fiinte umane si droguri, management-ului si securitatii frontierelor statelor OSCE in contextul amenintarilor transnationale, reformei sectorului de securitate si aprofundarii cooperarii intre autoritatile de aplicare a legii, se mentioneaza in comunicat.
MAE precizeaza totodata ca, in exercitarea mandatului, Romania va sprijini realizarea obiectivelor OSCE in domeniile de competenta Comitetului de Securitate, conform angajamentelor in materie asumate de statele participante, iar in acest sens "va facilita un dialog constructiv pentru coagularea unor contributii de substanța ale OSCE pe linia consolidarii eforturilor internationale privind combaterea amenintarilor transnationale de securitate". "De-a lungul participarii sale in cadrul OSCE, Romania a jucat un rol activ in consolidarea profilului organizatiei in domeniul combaterii amenintarilor transnationale, inclusiv in ce priveste promovarea adoptarii de mandate strategice ale OSCE in domeniu. Astfel, pe durata Presedintiei in Exercitiu a OSCE exercitata de Romania in anul 2001 au fost adoptate mandate ale organizatiei privind combaterea terorismului si activitatile politienesti. De asemenea, in 2011, Romania a facilitat negocierile pentru adoptarea Deciziei ministeriale privind cresterea coordonarii si coerentei eforturilor OSCE in combaterea amenintarilor transnationale, iar in 2012 a facilitat adoptarea mandatului strategic al OSCE privind combaterea terorismului", se mai arata in comunicatul MAE.
Presedintia in exercitiu a OSCE delega unui stat participant sarcina exercitarii presedintiei Comitetului de Securitate al OSCE. La solicitarea actualei presedintii in exercitiu a OSCE - Serbia, Romania a preluat presedintia Comitetului de Securitate al organizatiei pe durata mandatului acesteia. Cu prilejul Consiliului Ministerial al OSCE din anul 2006 de la Bruxelles, a fost decisa infiintarea a trei structuri, subordonate Consiliului Permanent al OSCE, care sa reflecte si sa structureze activitatea organizatiei pe cele trei dimensiuni asociate conceptului sau cuprinzator de abordare a securitatii: Comitetul de Securitate al OSCE (Dimensiunea de Securitate), Comitetul Economic si de Mediu al OSCE (Dimensiunea Economica și de Mediu), Comitetul Dimensiunea Umana (Dimensiunea Umana), precizeaza MAE.
La o zi dupa preluarea presedintiei OSCE de catre Romania, Franta a fost zguduita de atacul terorist care a dus la uciderea a 12 persoane, la sediul revistei Charlie Hebdo.
Citeste mai multe: Cei 2 teroristi de la Charlie Hebdo ar fi fost incercuiti. Pe urmele lor au fost trimise trupele de elita franceze
Sursa: Mediafax
Etichete: Franta, romania, presedinte, terorism, osce, charlie hebdo,
Dată publicare:
08-01-2015 16:10