Roboții au luat locul angajaților din agricultură. Fermele au șansa să se digitalizeze cu ajutorul fondurilor din PNRR
Fermele din România au șansa să se digitalizeze cu ajutorul fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Banii pot fi folosiți pentru a cumpăra roboți care să înlocuiască angajații atât de greu de găsit în zilele noastre. Investițiile sunt menite să crească în final randamentul fermelor.
Cătălin Rugan are o fermă de 80 de văcuțe în Timiș. În trecut avea nevoie de patru oameni care să-l ajute, dar cum nu a mai găsit angajați a accesat 800.000 de euro fonduri europene și a cumpărat trei roboți.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Acum mai are doar un singur angajat, iar el primește toate informațiile de la roboți pe telefon.
Cătălin Rugan, fermier: „Am un robot de muls, un robot care împinge mâncarea către văcuțe și un robot de curățenie în grajd".
În județul Arad, un alt fermier a accesat 3 milioane de euro pentru a construi o fermă ultra modernă de creștere a porcilor. Aici lucrează doar cinci oameni, de patru ori mai puțin decât ar fi nevoie într-o fermă asemănătoare, nerobotizată.
Dimitrie Muscă, fermier: „Este un câștig formidabil. La ora acuală trebuie să lucrăm extrem de mult pe reducerea prețului de cost, a producerii unui kilogram de carne până la urmă".
Bani pentru fermieri
Ministerul Fondurilor Europene a lansat proiectul pentru digitalizare cu un buget total de 150 de milioane de euro din PNRR.
Jumătate din sumă e alocată fermelor din industria alimentară. Întreprinderile Mici și Mijlocii pot obține între 500.000 și 3 milioane de euro.
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: „Nu dorim doar achiziționare de softuri, echipamente IT, PC-uri, să zicem. Noi dorim ca fermele să implementeze proiecte de digitalizare-robotizare-automatizare".
Fiecare participant va primi un punctaj, iar cei cu grad ridicat de automatizare vor avea prioritate.
Marian Costea, consultant fonduri europene: „Prin digitalizarea ei o să aibă randamente mult mai bune. Având randamente mult mai bune și profitabilitatea va fi mult mai semnificativă".
Proiectul a fost în dezbatere publică până la finalul lunii martie și se estimează că la începutul verii vor putea fi depuse proiectele.