Pesta porcină lovește întreaga țară. Boala a condus la restricții pentru circulația persoanelor
Cu două luni înainte de sărbătorile de iarnă, pesta porcină africană continuă să facă pagube uriaşe în marile ferme de la noi.
După ce la începutul lunii cel mai important producător a fost nevoit să eutanasieze în Timiș 40.000 de animale, acum a apărut încă un focar major. De această dată, în județul Iași. Aici, pentru a evita răspândirea bolii, vor fi sacrificaţi 20.000 de porci.
În comuna Belcești din județul Iași, prezența pestei porcine africane a fost confirmată într-o fermă cu 20.000 de animale. A fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor, care a luat măsuri de urgență.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de trei kilometri şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri.
Există restricții pentru circulația persoanelor, animalelor și a mijloacelor de transport. Verdictul cel mai dur a fost că întregul efectiv de animale va fi eutanasiat începând de mâine. Deja a fost săpată o groapă uriașă.
Și resturile de furaje, așternutul și tot ce a putut constitui o sursă de infecţie vor fi distruse, astfel încât să se evite orice risc de răspândire a virusului. Ulterior, întreaga suprafață a fermei va fi dezinfectată. Proprietarii italieni nu au putut fi contactați pentru a comenta situația.
Nu există tratament pentru pesta porcină
Reporter: „-Toți porcii trebuie uciși?”
Bogdan Novenschi, director adjunct DSV Iași: „-Da. Uciderea este necesară. Nu avem altă metodă de stopare. Nu există tratament la această boală, nu există vaccin și boala evoluează oricum cu mortalitate.”
România are cele mai multe focare de pestă porcină africană, din Uniunea Europeană: circa 200 depistate de autorități în 2022. Pe harta focarelor realizată de Autoritatea Sanitar Veterinară, punctele marcate cu roșu reprezintă gospodăriile populației, iar cele albastre, cazurile de pestă la porcii mistreți. Practic imaginea arată că toată România se confruntă cu acest fenomen.
Dr. Mary Pană, Asociaţia Crescătorilor și Exportatorilor de Porcine: „Am ajuns să achiziționăm din alte state membre 90% din necesarul de consum. O pierdere enormă și estimăm că aceste focare vor continua.”
Claudiu Iordache, medic veterinar: „Știu crescători de porci care au spus că dacă se mai infestează o dată, ei nu mai populează.”
Mate Gabor Attila, șef fermă: „Un caz de pestă la noi ar însemna lichidarea efectivului.”
Focarele de pestă porcină ar putea genera scumpiri, în perioada următoare.
În prezent, în supermarket kilogramul de pulpă de porc fără os costă în jur de 25 de lei, ceafa 28, iar cotletul fără os cam 30 de lei.
Prețul cărnii de porc în supermarketuri
PIEPT DE PORC FĂRĂ OS, FELIAT 23-25 LEI
PULPA DE PORC FĂRĂ OS 25-30 LEI
CEAFA DE PORC FĂRĂ OS 25-28 LEI
COTLET FĂRĂ OS 28-30 LEI
MUŞCHIULEŢ DE PORC 35-37 lei
SURSĂ: RETAIL
Reporter: „-Cât trebuie să își pună românii deoparte pentru carnea de porc?”
Petre Daea, Ministrul Agriculturii: „Nu trebuie să își pună deoparte, că suntem atenți. Prețurile vor fi prețuri de respect, pentru munca fiecăruia.”
Pesta porcină africană nu se transmite la oameni.