Cat de sigure sunt cladirile ce au fost izolate cu polistiren. Inginerii ne arata cea mai frecventa greseala a muncitorilor
Accidentul de la Colectiv a adus in discutie inclusiv calitatea polistirenului folosit atunci cand sunt izolate cladirile.
Reprezentantii ''Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Polistiren'' sustin ca tot materialul folosit acum in constructii, are capacitatea de a proteja contra actiunii focului. Atrag insa atentia ca daca adezivul folosit de muncitori nu este aplicat corect atunci exista riscul ca flacarile sa se extinda. Asadar mare grija, cu ce mesteri lucrati.
Inginerul Gabriel Bratu ne arata cum ar trebui sa se lucreze corect dar si care este cea mai frecventa greseala a muncitorilor.
Gabriel Bratu, inginer firma de constructii: Punerea adezivului pe placa de polistiren se face cu un cordon de minim 5 cm latime si 3 puncte pe centrul placii. Atunci cand placa este aplicata pe stratul suport, prin presarea acesteia, adezivul trebuie sa acopere minim 45% din suprafata placii.Gresit. Punerea adezivului in opera cum se vede permite ventilarea aerului in spatele placii si circularea mai rapida a focului.
Adica, atunci caind sunt lasate spatii goale, intre polistiren si perete, focul se poate extinde cu repeziciune, chiar daca polistirenul e ignifugat.
Delia Filip, director executiv ROMEPS: "Daca e utilizat cum trebuie, corespunzator, dupa normele europene, nu exista riscul ca un incendiu sa se produca sau mai grav sa se propage."
In prezent, tot polistirenul de pe piata e ignifugat insa exista suspiciuni ca inainte de 2012 anumiti producatori ar fi cumparat si materiale proaste, neignifugate, din Asia.
Delia Filip, director executiv ROMEPS: "Acele cazuri au fost sesizate ISC".
Ca masura suplimentara de siguranta, cercetatorii de la INCERC vor breveta, la anul, un fel de brau ignifug, care poate fi amplasat intre etajele cladirilor aflate in constructie. Vorbim despre un amestec de polistiren si vata minerala care va impiedica focul sa urce, de la un etaj la altul.
Chiar si asa, oamenii au motive sa se teama. Unele incendii, din ultimii ani, au demonstrat ca exista constructori care au folosit materiale neignifugate. S-a intamplat la Targu Mures dar si la Bucuresti, in 2012 cind au ars 50 de apartamente.
Presedinte asociatie proprietari: "Deja se jupoaie blocul, ma intrebati daca materialele folosite sunt ignifuge. Se vede ca nu sunt de cea mai buna calitate"
La 3 ani de la incendiu oamenii care locuiesc in acest complex marturisesc ca inca se tem pentru vietile lor. Si asta pentru ca, spun ei, lucrarile de reparatie au fost facute tot de mantuiala si cu pateriale proaste si ieftine.
Astfel de cazuri apar si pentru ca multe dintre asociatiile de proprietari nu supravegheaza lucrarile de reabilitare. Iar indiferenta pleaca din faptul ca banii sunt dati de primarii.
Radu Opaina, presedinte FAPR: S-a mers pe ideea gratuitate, nu conteaza ce face ala acolo”
In ultimii ani, au fost reabilitate peste 3 mii de blocuri in intreaga tara.