Rezidențiat 2019. Examenul se dă încă după un model vechi de zeci de ani


Ultimul update: Miercuri 11 Decembrie 2019 12:13
Data publicarii: Duminica 08 Decembrie 2019 17:22
Categorie: Stiri actuale

Peste 8.800 de absolvenți de medicină și farmacie au susținut duminică concursul de rezidențiat.

După o amânare de o lună și jumătate, tinerii au participat la examenul în urma căruia vor primi posturi în spitale.

Reprezentații Ministerului Sănătății spun că toți candidații care vor lua punctajul de trecere vor avea un loc de muncă. Și promit totodată o schimbare a modalității de evaluare pentru intrarea în rezidențiat. România nu a ținut pasul cu țările din Occident, unde admiterea se bazează pe practică și nu pe memorarea noțiunilor.

Mihnea își dorește să fie hematolog sau oncolog. A învățat un an de zile pentru intrarea în rezidențiat și crede că e timpul pentru o schimbare.

Mihnea Casian, concurent: „Interviuri date la secția la care vrei să te angajezi, însă în România favoritismele și lipsa de imparțialitate ar vicia grav această metodă. Cred că cel mai bine ar fi o parte teoretică din niște cărți internaționale, pertinente, din care se dau examenele și în afară și o parte pentru aptitudini, studii de caz în care să știi ce să spui, cum să spui și cum abordezi.''

Sebastian, candidat: „Materia pe care noi acum am învățat-o e foarte veche. Multe tehnici și materiale nu se mai folosesc de zeci de ani, dar învățăm ce se dă."

Iulia, candidată: „Ne-a zăpăcit un pic de cap că în examenul ăsta nu e foarte multă logică.''

În România, examenul de rezidențiat se organizează după un model vechi de zeci de ani care îi obligă pe concurenți să tocească manualele. Apoi, timp de 4 ore trebuie să rezolve 200 de grile. Asta în timp ce în Occident rezidentiatul este bazat pe practica făcută în timpul facultății: în Franța de pildă se punctează studii de caz pe pacient, iar în Germania și Anglia sunt punctate și materiale publicate de tineri în revistele de specialitate.

8.876 tineri absolvenți ai universităților de medicină și farmacie și-au depus dosarele. Pentru ei au fost scoase la concurs 4.710 posturi.

Toți cei care au luat cel puțin 600 din 1.000 de puncte vor putea să se specializeze. Legislația va fi modificată, iar rezidenții ar putea ajunge inclusiv în clinicile private.

Horațiu Moldovan, secretar de stat MS: „Vom implementa o lărgire a spațiilor de instrucție pentru acești medici rezidenți, astfel încât să utilizăm baza tehnologică foarte avansată a unor spitale pe de-o parte și pe de alta să folosim cadrele didactice cu experiență.''

Ioanel Sinescu, rectorul UMF București: „Să se pregătească în așa fel încât să fie competitivi mereu și indiferent unde vor practica să fie mulțumiți de ceea ce fac. Dacă ei fac lucruri foarte bune, acest lucru se va repercuta asupra întregii comunități.''

Examenul a fost organizat în șase centre universitare: București, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Târgu Mureș și Timișoara.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33