Rezidențiat 2019. Examenul se dă încă după un model vechi de zeci de ani
Peste 8.800 de absolvenți de medicină și farmacie au susținut duminică concursul de rezidențiat.
După o amânare de o lună și jumătate, tinerii au participat la examenul în urma căruia vor primi posturi în spitale.
Reprezentații Ministerului Sănătății spun că toți candidații care vor lua punctajul de trecere vor avea un loc de muncă. Și promit totodată o schimbare a modalității de evaluare pentru intrarea în rezidențiat. România nu a ținut pasul cu țările din Occident, unde admiterea se bazează pe practică și nu pe memorarea noțiunilor.
Mihnea își dorește să fie hematolog sau oncolog. A învățat un an de zile pentru intrarea în rezidențiat și crede că e timpul pentru o schimbare.
Mihnea Casian, concurent: „Interviuri date la secția la care vrei să te angajezi, însă în România favoritismele și lipsa de imparțialitate ar vicia grav această metodă. Cred că cel mai bine ar fi o parte teoretică din niște cărți internaționale, pertinente, din care se dau examenele și în afară și o parte pentru aptitudini, studii de caz în care să știi ce să spui, cum să spui și cum abordezi.''
Sebastian, candidat: „Materia pe care noi acum am învățat-o e foarte veche. Multe tehnici și materiale nu se mai folosesc de zeci de ani, dar învățăm ce se dă."
Iulia, candidată: „Ne-a zăpăcit un pic de cap că în examenul ăsta nu e foarte multă logică.''
În România, examenul de rezidențiat se organizează după un model vechi de zeci de ani care îi obligă pe concurenți să tocească manualele. Apoi, timp de 4 ore trebuie să rezolve 200 de grile. Asta în timp ce în Occident rezidentiatul este bazat pe practica făcută în timpul facultății: în Franța de pildă se punctează studii de caz pe pacient, iar în Germania și Anglia sunt punctate și materiale publicate de tineri în revistele de specialitate.
8.876 tineri absolvenți ai universităților de medicină și farmacie și-au depus dosarele. Pentru ei au fost scoase la concurs 4.710 posturi.
Toți cei care au luat cel puțin 600 din 1.000 de puncte vor putea să se specializeze. Legislația va fi modificată, iar rezidenții ar putea ajunge inclusiv în clinicile private.
Horațiu Moldovan, secretar de stat MS: „Vom implementa o lărgire a spațiilor de instrucție pentru acești medici rezidenți, astfel încât să utilizăm baza tehnologică foarte avansată a unor spitale pe de-o parte și pe de alta să folosim cadrele didactice cu experiență.''
Ioanel Sinescu, rectorul UMF București: „Să se pregătească în așa fel încât să fie competitivi mereu și indiferent unde vor practica să fie mulțumiți de ceea ce fac. Dacă ei fac lucruri foarte bune, acest lucru se va repercuta asupra întregii comunități.''
Examenul a fost organizat în șase centre universitare: București, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Târgu Mureș și Timișoara.