Revolta a sinistratilor din judetul Galati. Oamenii nu pot primi ajutoare, fiindca si-au facut case in zona inundabila
La o luna si jumatate dupa ce gospodariile le-au fost lovite de inundatii, aproape o suta de localnici din comuna Slobozia Conachi s-au adunat in fata primariei pentru a se plange ca nu au primit de la Guvern ajutoare.
La randul lor, autoritatile sustin ca si oamenii au partea lor de vina: putine dintre case au asigurare. In plus, multe dintre locuinte nu sunt pentru prima data inundate pentru ca au fost construite - suprinzator, cu autorizatie de la primarie - chiar in zona de risc.
La 64 de ani, aceasta femeie a indurat toate nenorocirile pe care i le putea pune in cale viata. Si-a pierdut recent singurul fiu, iar acum, dupa doua inundatii, in 2013 si anul acesta, in octombrie, casa sta sa i se darame. “Mi s-au daramat si peretii, peretii mi s-au daramat. Nu mai pot, nu mai pot."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu lacrimi in ochi, batrana povesteste ca apa i-a inecat mai toate animalele si ca ea s-a salvat urcandu-se in podul casei. Acum, cand aude de apa, simte fiori reci.
La o luna si jumatate de la inundatii, din cauza ca vremea a fost foarte rece si aerul umed, casele inundate nu s-au uscat. Oamenii se tem ca aceste locuinte, construite cu zeci de ani in urma din pamant, ar putea sa cada efectiv peste ei la iarna.
Din diferite directii au venit catre Slobozia Conachi transporturi cu apa, alimente, paturi sau saci de dormit. Oamenii se plang, insa, ca nu au cu ce sa isi reconstruiasca locuintele si asteptau de la Guvern bani sau materiale de constructie. Desi nu au asigurare, localnicii sustin ca autoritatile le-ar fi promis, totusi, ajutoare de urgenta insa pana acum nu au vazut nimic.
"Sa ne spuna autoritatile din ce cauza nu s-a decolmatat paraul din 2013, sa ne spuna din ce cauza nu s-a facut. Daca s-au dat bani si ce s-a facut cu banii”, spune un localnic.
Despre asigurari nu vorbeste nimeni. In ciuda tuturor eforturilor autoritatilor de a-i convinge sa incheie macar politele obligatorii, cei mai multi localnici au spus ca nu au bani sa le plateasca. Acum nu au bani nici pentru reabilitarea caselor. "Eu, cand mi-am facut casa, trebuia sa nu-mi dea autorizatie de constructie. Sa imi spuna "domnule, nu iti faci casa aicea, ca te inundeaza." Nu trebuia sa imi dea. Si-acuma eu ce vina am? “
Gabriel Panaitescu, prefectul judetului Galati: "Primaria, inainte de evenimentele astea, ar fi trebuit sa umble un pic prin comunitate si sa ii faca pe oameni sa inteleaga ca trebuie sa isi faca asigurari la case. Macar asigurari obligatorii."
Potrivit unor surse, in sedinta de astazi a Guvernului, reprezentantii Ministerului Dezvoltarii au dat de inteles ca nu se pot acorda ajutoare pentru ca locuintele sunt ridicate in zona inundabila. Ciudat este insa ca toate casele au primit autorizatie de constructie de la autoritatie locale. In urma inundatiilor din luna octombrie, 750 de case din 22 de localitati din judetul Galati au fost afectate, unele in totalitate.
Sursa: Pro TV
Etichete: protest, apa, inundatii, ajutoare, autorizatie, sinistrati,
Dată publicare:
23-11-2016 16:27