Bilantul inundatiilor din Galati, mai grav decat se credea: 1300 de persoane evacuate si 750 de gospodarii avariate

Ultima actualizare: 16-10-2016 07:00

Ploile s-au oprit, dar necazurile oamenilor loviti de ape nu se mai termina. In judetul Galati a fost cod rosu de inundatii pe doua rauri. Un drum national care leaga zona de nordul Moldovei a fost inghitit de un lac imens.

Sinistratii s-au intors la casele lor, si evalueaza cu durere pagubele. Autoritatile au numarat pana acum, peste 750 de gospodarii avariate. Iar in toate cele 22 de localitati lovite de viituri - apa nu mai este buna de baut.

Am putea crede ca marea a ajuns pana la Galati. Drumul National 25 a fost acoperit de valuri tulburi intre Galati si Tecuci. Apa revarsata din paraul Geru aflat sub cod rosu de inundatii s-a strans sub forma unul lac imens.

Este atat de multa apa aici incat pompierii spun ca, mai incolo, atinge si doi metri adancime. Practic aici s-au adunat toate suvoaiele care au maturat miercuri saptesprezece localitati din judetul Galati, lasand in urma jale.

Circulatia a fost inchisa, iar soferii sunt nevoiti sa faca un ocol pe la Braila de 100 de km. Oamenii evacuati de urgenta cu barci pneumatice s-au intors in locuinte sa stranga in urma inundatiilor. Stricaciunile i-au descurajat.

Cand apele au iesit din matca si au maturat localitatile, oamenii au apucat doar sa se salveze. 1300 de persoane din 22 de localitati au fost evacuate de autoritati. Unele se refugiasera in podurile caselor si asteptau sa fie salvate.

Sinistratii au primit ajutoare de la voluntari. Apa din localitatile afectate de inundatii nu mai e potabila. Si militarii de la Jandarmerie si Isu i-au ajutat pe oameni sa-si curete gospodariile de ape si mal.

Dig spart pentru evacuarea apei de pe DN25

Soferii trebuie sa stie ca drumul national 25 care leaga Galatiul de Tecuci ramane inchis. Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Galati, intrunit joi in sedinta extraordinara, a propus efectuarea unei brese in corpul digului de pe malul drept al raului Geru, aferent comunei Piscu, pentru evacuarea surplusului de apa acumulat, asteptandu-se avizele legale din partea autoritatilor, a anuntat purtatorul de cuvant al ISU Galati, capitanul Catalin Sion.

Buzau: ISU a trimis 15 pompieri cu patru autospeciale si sase motopompe pentru a interveni in judetul Galati

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) "Neron Lupascu" al judetului Buzau a dislocat joi patru autospeciale de interventie, sase motopompe de capacitate marita si 15 pompieri pentru a veni in sprijinul populatie afectate de inundatii din judetul Galati.

"De la nivelul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta a fost dispusa masura suplimentarii fortelor care actioneaza in teren, cu personal si tehnica de interventie, in contextul actiunilor desfasurate de efectivele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta 'General Eremia Grigorescu' al judetului Galati, care intervin pentru limitarea si inlaturarea efectelor generate de inundatii in zona de competenta", se arata intr-un comunicat de presa transmis AGERPRES de ISU Buzau.

Potrivit sursei citate, situatia operativa pe raza judetului Buzau este in stare de normalitate, fortele si mijloacele din cadrul ISU Buzau fiind pregatite pentru gestionarea si interventia operativa in cazul producerii unor noi situatii de urgenta sau stari potential generatoare de situatii de urgenta.

Prahova: Zeci de curti si case, inca inundate in comuna Barcanesti; ISU intervine cu motopompe

Pompierii militari intervin in continuare, joi, in comuna prahoveana Barcanesti, pentru inlaturarea efectelor negative ale inundatiilor, apa fiind evacuata cu ajutorul motopompelor din zeci de curti si locuinte.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Prahova, 15 pompieri militari actioneaza in comuna Barcanesti, satul Tatarani, cu cinci autospeciale si opt motopompe pentru degajarea apei din 19 locuinte si 39 de curti.

De asemenea, ISU informeaza ca monitorizeaza in continuare nivelul cotelor raului Teleajen in anumite puncte, apele fiind insa in scadere.

"Pompierii raman la datorie pentru limitarea si inlaturarea potentialelor efecte ale fenomenelor periculoase, monitorizarea situatiei din zonele vizate, precum si evolutia acesteia", se mai arata in comunicatul citat.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO