Reuters: SUA au concediat un epidemiolog detașat în China, chiar înainte de pandemie

Dată publicare: 23-03-2020 12:54
Dată actualizare: 23-03-2020 13:15


Trump este optimist în criza coronavirusului, experţii îl contrazic: ”greul abia începe”

Administrația Trump a avut un reprezentant la Beijing, însărcinat cu supravegherea răspândirii bolilor în China, dar a renunțat la el cu doar câteva luni înainte de startul epidemiei de coronavirus.

Specialistul în cauză era chiar un medic epidemiolog și făcea parte din Agenția de control a bolilor din China. În iulie, și-a părăsit postul, anunță Reuters, care citează patru surse cu informații în acest domeniu.

Primele cazuri de coronavirus ar fi apărut în China încă din noiembrie, iar pe măsură ce numărul acestora s-a înmulțit administrația de la Casa Albă i-a acuzat pe conducătorii chinezi de cenzura informațiilor, dar și pentru că nu au permis accesul în țară mai multor experți ai SUA.

Este sfâșietor să privim ceea ce se întâmplă. Dacă cineva ar fi fost acolo, oficialii din domeniul medical și guvernele din întreaga lume ar fi putut reacționa mult mai repede”, a spus Bao-Ping Zhu, un american de origine chineză, care a îndeplinit același rol, între 2007 și 2011, fiind plătit de Centrul pentru prevenția și controlul bolilor din Statele Unite.

Zhu a spus că specialistul la care au renunțat autoritățile americane, Linda Quick, îi pregătea pe epidemiologii chinezi care urmau să meargă pe teren în posibilele focare de infecție. Ea ar fi putut oferi informații importante, mai ales în primele săptămâni, a precizat Zhu.

Niciun alt expert nu i-a luat locul Lindei Quick, începând cu iulie, potrivit surselor Reuters. Autoritățile din Statele Unite au aflat de abia pe 31 decembrie despre un număr de 27 de cazuri de pneumonie cu origine neidentificată, la Wuhan.

Sursa: Reuters


VIDEO PROTVPLUS.RO