Ofiţeri MApN şi ISU, implicaţi în afacerea scandaloasă de la Otopeni. Prejudiciu de 800.000 €
O afacere scandaloasă a ieșit la iveală la aeroportul Otopeni. Mai mulți angajați ai aeroportului, dar și ai unei firme de catering, sunt bănuiți că au furat articole de lux care sunt vândute în avioane.
În câteva luni ar fi dispărut bijuterii, parfumuri și produse de machiaj, în valoare de 800 de mii de euro.
Mai grav, din schema infracțională ar fi făcut parte și ofițeri MAPN și ISU, care ar fi vândut produsele, deși știau că sunt furate.
Un număr de 20 de persoane au fost reţinute, iar alte 38 au fost plasate sub control judiciar.
Au fost ridicate şi indisponibilizate peste 400 de parfumuri, 4 minibaruri şi peste 450 de sticle diverse băuturi, aproximativ 200 de ceasuri şi bijuterii, produse cosmetice şi genţi.
De asemenea, au gost identificate şi ridicate sume de bani, în lei şi valută - peste 80.000 lei şi aproximativ 30.000 de euro, precum şi alte sume în dolari şi lire sterline.
Containerele, furate cu totul
Imaginile de la percheziții arată ușurința cu care erau furate ceasuri, băuturi fine, bijuterii și produse de înfrumusețare din avioane.
Suspecții nici măcar nu se mai oboseau să le descarce din containerele speciale, ci le furau cu totul.
Toate articolele ar fi trebuit să fie vândute în avioane, fară taxe, de către echipajul de zbor.
Alarma a fost dată când produse nevândute în timpul zborurilor au început să dispară mai ales atunci când avioanele aterizau la București.
Deși furturile se produceau noaptea, erau, în mod ironic, la ordinea zilei, au declarat sub protecția anonimatului angajați ai aeroportului.
Unele companii aeriene, care și-au dat seama unde le dispar bunurile, ar fi renunțat la colaborarea cu firma de catering din România. Așa ar fi făcut British Airways.
60 de persoane au fost aduse la audieri, inclusiv câțiva angajați MAPN și ISU, suspectați că au aderat și ei la această rețea infracțională. Contra unui comision, ar fi ajutat la vânzarea produselor furate.
Zeci de persoane, la audieri
Peste 200 de polițiști, dar și jandarmi și mascați au participat la această acțiune de amploare. Zeci de persoane vor fi aduse la audieri, suspecți și martori. Din mașini, au fost descărcate sute, dacă nu mii de parfumuri, bijuterii și alte produse.
De la sfârșitul anului 2019 și până în prezent, spun anchetatorii, suspecții ar fi sustras mărfuri de 800.000 mii de euro, în condițiile în care 3 luni zborurile au fost anulate.
Reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi București și cei ai firmei de catering DNATA Catering au confirmat că unii dintre angajații lor sunt în custodia politiei și au ținut să precizeze că se "delimitează de acțiunile întreprinse la nivel personal de către cei care nu au respectat prevederile legale și cooperează cu autoritățile în această anchetă".