Percheziții de amploare la gruparea care a înșelat mii de români cu locuri de muncă în străinătate
Peste 4.000 de români au fost înșelați de un grup de firme, care le promiteau locuri de muncă în străinătate.
Oamenii plăteau comisioane cuprinse între 400 și 700 de lei, apoi erau amânați la nesfârșit cu plecarea.
În cele din urmă, reprezentanții societăților respective nu mai puteau fi contactaţi în niciun fel.
Procurorii DIICOT au preluat plângerile și împreună cu polițiștii au descins la 39 de adrese din Sibiu, Teleorman și Hunedoara, unde locuiau unii dintre suspecți sau își aveau sediul firmele respective.
Anchetatorii au dus la audieri, în Sibiu, peste 130 de persoane şi au ridicat probe importante: documente, unităţi de stocare a datelor, telefoane mobile şi bani.
Din 2014 până în prezent, în Sibiu au fost înfiinţate mai multe societăţi comerciale, administrate de aceleaşi persoane, care aveau ca obiect de activitate plasarea forţei de muncă în strainanate. Aceştia postau diverse anunţuri pe site-uri de profil. Cei interesaţi de posibilitatea de a lucra în afara ţării, mergeau la Sibiu unde plăteau un comsion cuprins între 400 şi 700 de lei. Ulterior, sub diferite pretexte, oamenii erau amânaţi, iar spre final, intermediarii din aceste firme erau de negăsit.
Elena Welter, IPJ Sibiu: ”Printr-un mod de operare complex, persoanele cu activitate infracţională, ar fi indus în eroare peste 4.000 de persoane creând un prejudiciu de peste 2 milioane de lei."
Cei care ajungeau la Sibiu erau ademenți cu un contract prin care firma se angaja, că în termen de 60 de zile, să medieze obţinerea unui contract de muncă în ţările vestice, în diferite domenii.
În 2017, Inspectorul PRO a prezentat cazul acestor fraţi, care au plătit 550 de lei pentru un asemenea contract. Dar nu au văzut niciodată locurile de muncă promise în Marea Britanie, într-o fabrică de ciocolată, cu cazare gratuită şi o masă caldă în fiecare zi de muncă.
Păgubit: ”Când i-am confruntat, ne-au spus că am înţeles noi greşit, ni s-a băgat de vină că nu am citit contractul cum trebuia şi ni s-au prezentat alte oferte de muncă cu totul diferite. Gen să ne plătim noi cazarea, transportul. Nu s-au ţinut niciodată de cuvânt, sunt sute de persoane care se plâng de aceste contracte că nu au mers până la final".
Au fost audiate peste 130 de persoane în cursul zilei, atât suspecţi cât şi martori. Cercetările sunt continuate de către procurorii DIICOT. 98 de suspecţi sunt cercetaţi pentru constituirea unui grup infracțional organizat, şi înşelăciune în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Sibiu, inselaciune, strainatate, diicot, hunedoara, perchezitii, locuri de munca, grup infractional,
Dată publicare:
18-06-2020 08:05