Restructurările din sectorul public ajung în primării și consilii județene. Primăria Bistriţa a tăiat la ansamblul folcloric
Valul de restructurări din sectorul public ajunge și în primăriile și consiliile județene. Pentru a economisi bani, responsabilii au început să taie posturi din schemă și să îi oblige pe angajașîi rămăși să dea concurs.
Administraţiile locale spun că vor folosi banii economisiţi pentru investiţii.
Primăria Bistriţa a tăiat 38 de posturi. Reducerile s-au făcut de la... ansamblul folcloric, unde erau angajate, până la 1 ianuarie, 68 de persoane.
Gabriel Lazany, primar Bistrița: "S-a generat o economie de 2.577.000 lei pe an, care, dacă calculez în patru ani de mandat, deja depășim 10 milioane. Asta înseamnă două milioane de euro."
Artiștii sunt revoltați și spun că mulţi dintre ei sunt acum, nejustificat, în şomaj.
Cristina Scurtu, solist vocal: "Aveam activitate în fiecare zi, aveam repetiții, de dimineață până la amiază".
Edilul spune că, înainte de această decizie, a făcut câteva verificări.
Gabriel Lazany, primar Bistrița: "Am fost în jur de ora 10, erau prezenți la ora aceea în centrul cultural doar 20 de persoane.”
Mihai Turda, solist vocal: "Am stabilit de comun acord cu orchestra ca noi soliștii să mergem luni, marți și miercuri. Era clar că noi nu aveam cum să fim prezenți."
O restructurare se va face luna viitoare şi la Consiliul Județean Timiș - unul dintre cele mai mari judeţe din ţară. Instituția are în prezent 270 de angajați, dar socotind şi direcțiile din subordine, numărul bugetarilor depășește 2700. În primă fază, 30 la sută dintre ei, vor pleca, susține președintele Consiliului.
Alfred Simonis, președinte CJ Timiș: ”Vor rămâne cei care au performanțe, cei care sunt capabili"
Reorganizarea se va face prin concurs, iar în direcțiile cu mai puține posturi vor rămâne doar angajații care obțin cele mai mari note. Pe de altă parte, sute de posturi de agenți de pază vor fi complet desființate.
Şi primăria oraşului Tecuci, din judeţul Galaţi, unde erau angajaţi aproximativ 350 de oameni, a anunţat că reduce numărul posturilor. 20 de persoane au plecat deja şi, până la vară, vor mai pleca 30.
Lucian Costin, primarul orașului Tecuci: ”Am comasat alte două instituții din subordinea consiliului local – și mă refer aici la bibliotecă și la casa de cultură".
În 2020, Ilie Bolojan a stârnit proteste când a făcut concedieri în masă la Consiliul Județean Bihor. În final, din 197 de angajați au rămas doar 89.
La aceste concedieri s-au mai adăugat și câteva zeci de la instituțiile subordonate. S-au economisit astfel, anual, 2 milioane de euro.