Restrictii privind cantitatile de alimente ce pot fi aduse din afara UE. Cum sunt afectati romanii
Proteste si cozi interminabile in vamile cu Serbia, Ucraina si Republica Moldova.
Ca sa desfiinteze micul trafic de frontiera, astazi a intrat in vigoare un ordin al celor de la ANAF, care prevede restrictii la marfurile luate din afara tarilor Uniunii Europene.
Intra aici alimentele, tutunul, alcoolul si carburanti, pentru care cantitatile permise sunt foarte stricte: de exemplu, cate doua pachete de tigari, o sticla de ulei, un pachet de zahar sau 15 de faina, strict pentru uz personal. Oamenii au protestat si spun ca preturile mici din tarile vecine le usurau mult viata.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
La punctul de trecere a frontierei Siret, la granita cu Ucraina, azi-noapte s-au strans sute de masini. Romanii s-au grabit sa-si umple portbagajele la vecini, sperand sa treaca de vamesi inainte de schimbarile de la 12 noaptea.
Noile masuri de control vamal i-au nemultumit si pe cei care traiesc din comert, si pe cei care treceau granita special ca sa-si ia alimente mai ieftine.
"Trebuia sa fim informati cand am venit incoace, sa ne explice, domnule, nu mai aveti voie de la 12" a spus un sofer.
"Eu daca duc doua kile de ulei sa le am de mancare, le duc in tara la mine, la mine acasa sa le mananc. Am luat ca-i mai ieftin oleaca aici!" povesteste un alt sofer.
Unii spun ca au luat pentru consum propriu, dar altii recunosc ca vand, mai departe, marfurile luate din tara vecina.
"Nu avem locuri de munca, generatia tanara nu are serviciuri si decat sa stea prin puscarie macar aduce un kilogram de zahar si-l vinde mai ieftin ca sa faca si el un ban pentru altceva ce-i trebuie" explica o femeie.
"Suntem dramaluiti cu totul, kg de zahar, un litru de ulei, dar nu-i normal. Ne obliga sa venim o data la sapte zile, ne ingradeste toate drepturile", sustine un barbat.
La punctul de frontiera din Sighetu Marmatiei, in Maramures - aceeasi situatie.
Un domn in carucior spune ca abia se descurca in Romania, cu pensia lui de handicap, de 234 de lei. Pentru familia de sase membri, obisnuia sa cumpere produse mai ieftine din ucraina.
"Diferenta e foarte mare: 1 kg de zahar acolo e 2.5 lei, la noi e 5 lei!" povesteste el.
Pentru a cumpara alimente, chiar si in limitele impuse de lege, nu se pot face drumuri mai dese de o data la sapte zile.
"Mi-am adus 1 kg de zahar si unul de ulei si mi le-au luat. Mi-au zis ca am mai fost in intai", povesteste un barbat.
Lista celor 22 de produse la care s-au impus restrictii cuprinde, pe langa alimentele de baza: zahar, faina, ulei si flori sau plante de ornament, tarate pentru animale ori fructe si legume proaspete.