Reprezentanţii Horeca vor program prelungit de sărbători. "Dacă stăm de Revelion până la 1, nu riscăm mare lucru"
Reprezentanții industriei Horeca vor să propună prelungirea programului restaurantelor din hoteluri, mall-uri și supermarket-uri în perioada sărbătorilor.
Asta deși rata de infectare este în Bucureşti de 7 cazuri la mia de locuitori. După o întâlnire organizată la Prefectură, autoritățile au anunțat că deocamdată vor fi menținute restricțiile în vigoare. În plus, vor face mai multe controale și vor înăspri sancțiunile pentru proprietarii de terase care nu respectă regulile.
Oficialii spun că sunt cu ochii pe terasele transformate în spaţii închise, care noaptea se transformă în cluburi, unde oameni petrec de zor. Situaţia s-ar putea agrava de Crăciun şi Revelion.
Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei: „Sunt unităţi hoteliere care au de exemplu 20 de locuri de cazare şi cazează fictiv 40 de persoane ca să justifice prezenţa lor în restaurante, au fost date amenzi, aplicate sancţiuni şi vom continua într-un ritm susţinut."
Autorităţile nu au impus, aşadar, măsuri suplimentare pentru industria Horeca, dar cer respectarea cu stricteţe a regulilor din prezent - distanţare socială şi purtatul măştii de protecţie. Mai ales că în ultima lună, în Capitală, rata de infectare s-a menţinut între 6 şi 7 cazuri la mia de locuitori. Marți, de pildă, s-a atins un nou record de 7,01 la mia de locuitori.
Reporter: Suntem din nou într-un trend ascendent al ratei de pozitivare?
Oana Nicolescu, director DSP București: „Nu putem să spunem acest lucru, suntem pe un platou, ne dorim pe mai departe, în primul rând, respectarea tuturor măsurilor pe care le-am stabilit împreună, în momentul de faţă, şi nu mizăm pe introducerea unor noi măsuri restrictive".
Dacă vom respecta cu toţii aceste reguli, este posibil ca, începând din ianuarie, restaurantele să poată fi deschise şi în interior, la o capacitate de 30 la sută din locuri. Până atunci, reprezentanţii Horeca cer prelungirea programului pentru mall-uri, terase, supermarket-uri dar şi pentru restaurantele din hoteluri.
Dragoș Anastasiu, purtător de cuvânt „Alianța pentru Turism”: „Părerea mea personală este că în noaptea de Revelion nu riscăm mare lucru dacă stăm până la 1. Eu cred că lumea este conştientizată cu privire la pericole şi nu credem că HORECA organizată reprezintă o problemă, ci petrecerile private mai degrabă."
Radu a oprit activitatea în restaurantul său din Capitală, înainte ca autorităţile să decidă acest lucru.
Radu, proprietarul unui restaurant: „Eu aş fi avut spaţiu, puteam să pun o masă aici, una aici, una acolo şi aş fi avut spaţiu, dar atâta timp cât nu m-am simţit safe nu am vrut să pun în pericol pe nimeni."
Acum găteşte doar pentru clienţii fideli.
Radu Dumitru, proprietarul unui restaurant: „Am început să fac plăcinte, de pildă, şi mă gândesc că poate fi un bussiness de viitor după ce trece nebunia asta. O să livrez câteva pachete de Crăciun, adică o să gătesc pentru câţiva dintre clienţii mei, o să am o listă scurtă pentru că nu am posibilitatea să fac sute de mii de meniuri, o să fiu pe 0 şi luna asta... sper"
Potrivit unor estimări, până acum au plecat din industria Hoteca 70.000 de angajaţi din cei 400.000 care erau înaintea pandemiei.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: coronavirus, petreceri, restaurante, hoteluri, horeca,
Dată publicare:
15-12-2020 18:09