Reprezentanții elevilor susţin menţinerea şcolilor deschise după ce incidenţa trece de 6 la mie
Consiliul Naţional al Elevilor a transmis, joi, că susţine menţinerea şcolilor deschise după ce incidenţa trece de 6 la mie, până la intrarea în carantină a localităţilor, însă solicită testarea gratuită săptămânală a celor nevaccinaţi.
Organizaţia cere, de asemenea, ca şi elevii şi angajaţii vaccinaţi să se poată testa gratuit, la cerere.
”Reprezentanţii elevilor susţin menţinerea şcolilor deschise pentru cât mai multă vreme, în condiţii de siguranţă şi protecţie sanitară. De aceea, este absolut necesar ca, în cazul în care ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii va fi modificat în sensul eliminării pragului de 6 infectări la mia de locuitori, autorităţile centrale şi locale să asigure un set de măsuri de protecţie pentru elevi şi profesori”, au transmis, joi, reprezentanţii elevilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit acestora, este necesar ca legislaţia să prevadă faptul că şcolile rămân deschise în format fizic până la carantinarea localităţii, având în vedere că, în aceste situaţii, riscul de răspândire comunitară a virusului este considerabil mai mare.
”În acest sens, Consiliul Naţional al Elevilor solicită ca, după depăşirea ratei de 6 infectări la mia de locuitori, să se asigure testarea gratuită, săptămânală, în unităţile de învăţământ, a tuturor elevilor şi cadrelor didactice neimunizate împotriva COVID-19, dar şi să se asigure posibilitatea ca elevii şi profesorii vaccinaţi să se testeze, în orice moment, la cerere. De asemenea, solicităm ca Ministerul Sănătăţii să clarifice situaţia testelor non-invazive şi dacă acestea vor putea fi utilizate în unităţile de învăţământ, având în vedere că, în urmă cu un an, experţii în epidemiologie declarau că acestea nu sunt teste omologate, ci trebuie dublate de teste antigen sau RT-PCR”, au mai transmis elevii.
Aceştia reiterează necesitatea asigurării tuturor materialelor sanitare în şcoli, dar şi implementarea unor controale periodice ale direcţiilor de sănătate publică şi ale corpurilor de control ale instituţiilor prefectului, care să evalueze respectarea tuturor măsurilor de prevenire a COVID-19, dar şi să aplice sancţiuni, după caz.
”Auzim tot mai des că şcoala trebuie să se deschidă prima şi să se închidă ultima. Cu siguranţă că toţi ne dorim să ne întoarcem la normalitatea de acum doi ani, însă autorităţile au datoria de a crea un spaţiu propice desfăşurării cursurilor, un spaţiu în care sănătatea elevilor şi a cadrelor didactice să nu fie puse în pericol. Avem nevoie de predictibilitate şi măsuri concrete pentru o educaţie de calitate în vreme de pandemie.”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.
Specialiştii au decis, miercuri, că unităţile de învăţământ pot funcţiona cu prezenţă fizică indiferent de rata de infectare din localitate, iar deciziile de suspendare a prezenţei fizice vor fi luate în funcţie de cazurile confirmate în clasă sau şcoală.
Decizia nu este definitivă, urmează decizia CNSU, o Hotărâre de Guvern şi ordinul miniştrilor Educaţiei şi Sănătății
În paralel, oficialii propun introducerea unor teste de salivă în școli.
În prezent, 310 copii sunt în spitale, iar 20 dintre ei, la Terapie Intensivă. Numai în ultima săptămână au fost confirmați cu COVID-19 aproape 8.500.
Într-o declarație de presă scrisă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că școlile vor fi decuplate de rata de infectare. Practic, epidemiologii de la Ministerul Educației spun că instituțiile de învățământ pot funcționa indiferent de rata de incidență. Cursurile ar putea fi suspendate doar în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă și de școală.
Acest scenariu vine la pachet cu introducerea testelor non-invazive pe bază de salivă, care în alte țări se folosesc în școli încă de anul trecut. La noi urmează să fie aprobate abia acum de Agenția Națională a Medicamentului.
Comunicatul oficial al ministrului Educației
”Referitor la scenariile de funcționare a școlilor, astăzi, 29.09.2021, Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a adoptat în unanimitate (exclusiv membri cu drept de vot, având competențe medicale/epidemiologice):
1. Decuplarea scenariilor de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate și adoptarea deciziilor de suspendare a prezenței fizice în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală, în paralel cu intensificarea măsurilor de control din partea autorităților competente, în vederea respectării stricte a regulilor de protecție sanitară în școli.
2. Adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în școli, prin formularea unei solicitări către Agenția Națională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening”, se arată într-un comunicat al ministrului Educației.
Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, ”Tot acest proces se va finaliza până vineri, 1 oct., în vederea stabilirii modului de funcționare al școlilor începând cu ziua de luni, 4 oct. 2021”.