Reportaj RTL: În România urșii sunt vânați pentru distracție. Sumele ajung până la 30.000 de euro

Ultima actualizare: 11-10-2021 19:55

În România urșii sunt vânați pentru distracție de cine plătește bine, până la 30.000 de euro, susțin jurnaliștii germani de la postul RTL.

Într-un amplu reportaj ei au arătat cum permisele de vânătoare sunt ignorate, urșii ademeniți direct în bătaia puștii, iar braconierii primesc trofeul prin firme de curierat. Urmăriți un material filmat cu o cameră ascunsă.

Ne aflăm în adâncul unei păduri din România. Un informator ne conduce spre un loc în care sunt hrănite animalele. Există informaţii potrivit cărora de aici pleacă totul: în astfel de zone, urşii sunt aleşi, ca la o licitaţie, fiecare având un preţ. Apoi sunt vânaţi fără nici o autorizaţie, de cei care plătesc bine.

De regulă, exemplarul cel mai mare şi mai frumos, costa până la 30.000 de euro, susţin jurnaliştii RTL. Aceştia susţin că au găsit diferite firme care organizează vânători ce promit experienţe unice în România. Deşi urşii sunt protejaţi, iar împuşcarea lor este strict reglementată-cel puţin pe hartie-după un simplu telefon un bărbat le spune jurnaliştilor că pot vâna trofee preţioase aici.

Apoi bărbatul trimite o ofertă. Vânătoarea costă în jur de 6000 de euro, inclusiv cazarea şi pensiunea completă. Le spune jurnaliştilor germani ca orice urs poate fi transformat într-unul problemă şi astfel se obţin autorizaţii de împuşcare pentru el. Iată ce psune şi activistul Gabriel Păun, care lucrează la o organizaţie care luptă să salveze pădurile României.

Gabriel Păun, reprezentant Organizaţia Agent Green: "Hrana este pusă de braconieri, zi de zi, din ce în ce mai aproape de sat sau de oraş, astfel încât animalul să se apropie cât mai mult şi să-şi facă o obişnuinţă din asta. Apoi, bineînţeles, de cele mai multe ori, ursul ajunge chiar în oraş. Autorităţile locale dau alarma şi într-un final se obţine o autorizaţie de vânătoare".

Astfel, orice urs pe care un vânător de trofee şi-l doreşte, ajunge în bătaia puştii.

Gabriel Păun, reprezentant Organizaţia Agent Green: "Oricine are bani mulţi poate veni aici să omoare un urs. De regulă sunt oameni foarte bogaţi şi ocupaţi. Pleacă, aterizează, împuşcă ursul şi apoi pleacă înapoi. Trofeul le este trimis, mai târziu, prin diverse mijloace".

Un ranger îi duce pe jurnaliştii germani la un loc de hrănire. Teoretic, exclusiv pentru observarea animalelor. Însă aceste locuri sunt folosite, uneori chiar pentru vânătoare, după cum îi informează un bărbat care ştie cum merg lucrurile.

Bărbat: "Da, vin de peste tot. Germania, Spania, Italia. Preţurile încep de la 3000 de euro şi ajung la 20.000-30.000 de euro. Există, să zicem, o autorizaţie pentru un anumit urs. Însă, apoi, desigur, este împuşcat ursul cel mai mare şi cel mai frumos".

Iar ofertele curg, pentru cei cu bani şi documentele sunt falsificate.

Deocamdată, aceasta este realitatea în pădurile României, spun jurnaliştii germani.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Lecții de viață
Lecții de viață - sez. 6, ep. 64

42:30
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!