Reportaj BBC: „Fragila comunitate evreiască din România, amenințată de antisemitism”


Ultimul update: Luni 15 Aprilie 2019 18:00
Data publicarii: Luni 15 Aprilie 2019 17:45
Categorie: Stiri actuale
Cimitirul evreiesc din Husi, vandalizat - 6

„Scene îngrozitoare la un cimitir evreiesc din România, unde pietrele funerare au fost distruse, au șocat această comunitate pe cale de dispariție a țării și a stârnit reacții internaționale”, scrie BBC News.

Într-un articol dedicat vandalizării cimitirului evreiesc din Huși, publicația britanică analizează vandalizarea celor 73 de morminte din cimitir, în contextul în care atacurile antisemite din Europa sunt în creștere.

„Este un eveniment îngrijorător, dar nu ne mai surprinde. (Gestul) ne arată că antisemitismul trăiește; nu contează cine a făcut-o. N-au distrus două sau trei morminte, ci 73. E nevoie de determinare și durează (să faci așa ceva)”, a declarat Maximillian Marco Katz, directorul fondator al Centrului pentru Monitorizare și Combaterea antisemitismului din România.

O comunitate îmbătrânită, care se stinge

 

Jurnaliștii au discutat cu liderul comunității evreiești din Târgu Mureș, Vasile Dub, în vârstă de 72 de ani, care și-au exprimat îngrijorarea față de ceea ce se întâmplă. Spune că se simte „complet în siguranță” în România, dar că nu admite public întotdeauna că este de origine evreiască.

„Adevărata tragedie a avut loc în anii ’40”, a spus Vasile Dub, care și-a pierdut mai mulți membri ai familiei în timpul Holocaustului.

Până la 380.000 de evrei au fost uciși în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul dictaturii militare a mareșalului Ion Antonescu. Alte mii au fost trimise în lagărele de concentrare de la Auschwitz. În următoarele decade după război, antisemitismul s-a perpetuat sub dictatura comunistă. Mii de familii au emigrat în Israel, în Statele Unite sau „oriunde altundeva, în căutarea unei vieți mai bune.”

Înainte de al Doilea Război Mondial, România găzduia una dintre cele mai mari comunități evreiești din Europa, scrie BBC News. Astăzi, însă, a mai rămas doar o mică parte, iar majoritatea membrilor sunt în vârstă.

„În 20 de ani, în Târgu Mureș nu va mai exista o comunitate evreiască. Suntem reprezentanții ultimilor evrei din România. Ne stingem”, a declarat profesorul de istorie Gyuri Diamantstein, în vârstă de 64 de ani și cel mai tânăr participant la slujba la care iau parte în jur de 20 de persoane.

„Localnicii n-au habar de istoria evreilor”

 

Atacul de la cimitirul din Husi vine la mai puțin de un an după ce casa părintească a lui Elie Wiesel, supraviețuitor la Auschwitz și laureat al premiului Nobel, a fost vandalizată, mai notează BBC News.

„Evreu nazist care zace în iad alături de Hitler”, este unul dintre mesajele scrise pe clădire.

România nu e singura țară care se confruntă cu atacuri antisemite

În 2018, în Franța violențele împotriva evreilor au înregistrat o creștere de 74%, iar în Germania de 60%. În ultimele luni, Partidul Laburist din Marea Britanie s-a confruntat cu acuzații repetate de antisemitism.

Silviu Vexler, politician și reprezentant al Federației Comunităților Evreiești, a avertizat cu privire la creșterea antisemitismului pe internet. Printre cei care au picat victimele urii pe internet este și David Scwartz, un regizor de teatru în vârstă de 33 de ani.

„Oameni pe care nu-i cunosc tind să lanseze atacuri rasiste, mai ales pe internet”, a declarat el, mărturisind că totul a pornit de la numele său.

Potrivit BBC News, deși România a luat măsuri împotriva actelor antisemite în ultimii ani, liderii comunității evreiești nu sunt convinși că este suficient.

„Pentru a satisface comunitatea internațională, România a luat câteva măsuri. Legea există, dar n-a fost implementată”, a mai spus Maximillian Marco Katz.

„Deși în București a fost inaugurat un memorial al Holocaustului în 2008, cu cinci ani înainte Guvernul român a negat implicarea în Holocaust, ceea ce a stârnit furia comunității internaționale”, mai notează sursa citată.

„Adevărtul antisemitism este reprezentat de ignoranță. Localnicii n-au habar de istoria evreilor”, a mai spus Vasile Dub.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: BBC NEWS

VIDEO PROTVPLUS.RO