Reorganizare fără precedent la Ministerul Agriculturii. Vor dispărea 300 de posturi de directori și aproape 90 de instituții

×
Codul embed a fost copiat

Cu un deficit bugetar de 37 de miliarde de lei și riscul să rămânem fără bani europeni, oficialii sunt forțați să strângă cureaua.

Cei din Agricultură, de exemplu, unul dintre cele mai stufoase ministere, cu peste 14 mii de angajați, anunță o reorganizare fără precedent.

Aproape 90 de instituții centrale și teritoriale urmează să fie desființate. Dispar astfel 300 de posturi de directori. Economia estimată ar fi de 40 de milioane de lei pe an.

Așa arată organigrama aparatului central din Ministerul Agriculturii.

Citește și
cereale
România are parte de un an agricol bun, se laudă oficialii din Agricultură. Grâul, regele cerealelor anul acesta
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Pusă pe hârtie, nu încape pe o singură pagină. Are 35 de direcții, 38 de servicii și 34 de compartimente, pe lângă multe alte birouri, oficii și cabinete. Acestei structuri stufoase i se adaugă și 15 instituții distincte la nivel central plus alte 109 răspândite peste tot în țară.

Toate au sedii separate, cu aparat propriu. În urma comasării anunțate de oficiali, o mare parte dintre angajați ar urma să intre în subordinea directă a Ministerului Agriculturii, cu tot cu patrimoniu. Iar unele spații ar urma să fie restrânse.

Potrivit proiectului de restructurare pe care mai-marii din Ministerul Agriculturii l-au înaintat deja premierului, ar urma să dispară 11 dintre aceste instituții centrale și 78 de structuri teritoriale.

Odată cu acestea și-ar pierde funcțiile de director aproape 300 de oameni care ar urma să coboare de la statutul de șef la cel de simplu funcționar public. În acest fel, se vor economisi 40 de milioane de lei pe an, după cum au calculat oficialii, adică ceva mai mult de 0,1% din deficit.

Florin Barbu, ministrul agriclturii: „O scădere a funcției de conducere înseamnă că salariul o să fie mai mic, va fi de funcție publică. Asta este situația. Nu se poate. Trebuie comasate. Există direcții, există servicii care au câte trei angajați și șapte posturi vacante. Nu este corect să existe un șef serviciu decât cu trei angajați și să ții aceste posturi vacante numai pentru a crea acest serviciu”.

De exemplu, Autoritatea Naționala Fitosanitară are, conform organigarmei publice, 48 de funcții de conducere pentru aproape 400 de angajati, adică un șef la mai puțin de zece oameni.

Rolul instituției este unul important, se ocupă cu analize de pesticide și dăunători pentru toate alimentele pe care le producem. Doar că în acest moment are, conform ministrului, o suprastructură de conducere.

La fel stau lucrurile la Agenția de Zootehnie, Oficiul Național al Viei ori Agenția de Plăți pentru intervenții în agricultură.

Ștefan Niculae, președintele Federației Sindicatelor din Agricultură: „Anumite structuri se pot uni, poți să faci o singură agenție. Sau poți să reduci numărul posturilor de conducere. Dar activitatea în sine a acelor instituții trebuie să rămână”.

Pe lista instituțiilor propuse pentru desființare se află și Agenția Domeniile Statului. În 30 de ani de când funcționează, agenția a avut multe probleme - directori care s-au ales cu dosare penale și terenuri concesionate cu dedicație. La șefi se ajunge greu.

Radu Cristescu, fost președinte al ADS: „Să transformi acum ADS-ul într-un serviciu, iar unitățile teritoriale să fie preluate de Direcțiile agricole județene...mi se pare că statul, în întregul lui, va pierde controlul asupra terenurilor”.

Potrivit ministrului Florin Barbu, reorganizarea va avea loc până la sfârșitul anului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Polonia anunţă că
Polonia anunţă că "unele ţări" vor impune restricţii importurilor ucrainene, dacă UE nu prelungeşte interdicţiile

Polonia, Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia susţin prelungirea până la sfârşitul anului a interdicţiei UE privind importul de cereale ucrainene în aceste ţări, a declarat, vineri, ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus.

România are parte de un an agricol bun, se laudă oficialii din Agricultură. Grâul, regele cerealelor anul acesta
România are parte de un an agricol bun, se laudă oficialii din Agricultură. Grâul, regele cerealelor anul acesta

Avem un an agricol bun, se laudă oficialii din Ministerul Agriculturii, care trag linie după două luni în care fermierii au recoltat grâul.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.