Renovarea Palatului Episcopal din Oradea va dura cel puțin 3 ani. Comorile care au fost distruse de flăcări
Palatul Episcopal din Oradea, distrus de un incendiu pe 25 august, a intrat în renovare. Lucrările vor dura cel puțin trei ani și vor fi plătite cu bani din donații și din bugetul primăriei.
Însă vitraliile prețioase și candelabrele care s-au prăbușit în flăcări nu mai pot fi restaurate, spun, cu regret, specialiștii în artă.
Palatul Episcopal arată ca un şantier.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Inginer Silviu Matiuța, reprezentantul unei firme de construcţii: „Acţiunile care se vor desfăşura în viitor. Vor fi pentru punerea în siguranţă a construcţiei, pentru evacuarea molozului rezultat din prăbuşirea planşeului peste etajul unu şi pagubele produse de incendiu."
Primăria locală va plăti lucrările de restaurare, dar nu a fost fixat un buget final, pentru că expertiza care stabileşte gradul de afectare nu este gata.
Lucian Popa, director Administraţia Imobiliară Oradea: „Se vor demara celelalte lucrări, cum ar fi realizarea unui planşeu de legare şi protejare a clădirii. Un nou proiect tehnic, care va fi scos la licitaţie pentru reabilitarea integrală a clădirii.”
Oameni obişnuiţi, dar şi firme private şi instituţii de cult, au donat până acum o sută de mii de lei.
Preot Anton Cioba, purtător de cuvânt Episcopia Greco-Catoliocă Oradea: „Există oameni de bună credinţă care au început să doneze încă din ziua de duminică, a doua zi după incendiu."
Specialişti în arta gotică, romanica şi art-nouveau, stilurile predominante din Palat, spun că incendiul a afectat mai multe vitralii şi candelabre, care s-au prăbuşit şi nu mai pot fi salvate. Există însă fresce şi alte decoraţiuni care pot fi restaurate.
Ramona Novicioc, critic de artă: „Cea mai spectaculoasă şi mai tragică pierdere, prin amploarea ei şi prin preţiozitatea ei, este tavanul de sticlă. Iremediabil compromis este Marele Candelabru, cel ornat cu flori de floarea soarelui."
În ceea ce priveşte cauza incendiului, anchetatorii nu au încă un răspuns clar. Probele pe care le-au ridicat din palatul ars sunt încă la examinare, în laborator.
Camelia Roșca, purtător de cuvânt ISU Crişana: „Ancheta va fi finalizată în momentul în care concluziile la care vor ajunge specialiştii vor fi bine argumentate şi susţinute cu dovezi."
După restaurare, în Palatului Episcopal vor fi amenajate şi un muzeu şi o bibliotecă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!