Un scurt-circuit ar fi provocat incendiul care a distrus Palatul Episcopiei Greco-Catolice

Ultimul update: Luni 27 August 2018 20:07
Data publicarii: Luni 27 August 2018 12:34
Categorie: Actualitate

Se fac anchete la Oradea, după incendiul devastator de sâmbătă noaptea care a distrus Palatul Episcopiei Greco-Catolice.

Martorii cred că putea fi provocat de un scurtcircuit, mai ales că, înainte să izbucnească, pe faţada clădirii au fost observate nişte luminiţe care se stingeau foarte repede. Nu exclud însă nici o mână criminală.

În timp ce pompierii încearcă să afle cauza dezastrului, reprezentanţii Episcopiei fac eforturi să stabilească valoarea pagubelor.

Flăcările au distrus în întregime acoperişul Palatului. Şi doar manopera refacerii lui costase peste 200.000 de euro, potrivit reprezentaţilor Episcopiei. Totodată, au fost avariate o serie de decoraţiuni interioare, dar şi fresce şi candelabre, atunci când turnul şi tavanele s-au prăbuşit.

La mai bine de 15 ore se cauta răspunsuri la faţa locului. Pompierii împreună cu poliţiştii de la criminalistică vor să găsească indicii care să ducă la cauzele care au provocat acest eveniment nefericit.

Au deja o primă ipoteză. Mai multe lumini intermitente au fost filmate de un martor pe faţada palatului, înainte să izbucnească focul, aşa că mulţi se gândesc la un posibil scurtcircuit.

FLORIN BIRTA, VICEPRIMAR ORADEA: "Nu e normal să funcţioneze în acel mod, dar ancheta poliţiei probabil se va stabili dacă asta a fost cauza sau altă cauză."

IOAN MIHAIU, PREFECTUL JUDEŢULUI BIHOR: "E posibil un scurtcircuit. A fost o sesizare la 112 cu o problemă la un stâlp de iluminat pe stradă din lateralul clădirii, a fost o echipă de la Electrica, nu era nicio problemă."

Palatul Episcopiei Greco-Catolice a fost construit acum o sută de ani. În 1948 comuniştii l-au transformat în şcoală, apoi a devenit sediul Bibliotecii Judeţene. După 1992, palatul a fost retrocedat proprietarilor care au renovat doar faţadă.

Pentru a putea repara cât mai repede clădirea, Primăria Oradea va demara o campanie de strângere de fonduri.

Pe lângă pompierii şi poliţiştii de la criminalistică care anchetează acest caz, pe fir au intrat şi judecătorii de la parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. Aceştia au deschis un dosar penal pentru distrugere şi vor să vadă dacă există vinovati pentru incendiul devastator de sâmbătă seara.

Flăcările violente au distrus in total 1300 de metri pătraţi din palatul Episcopal, şi pentru asta 114 pompieri s-au luptat mai bine de trei ore să stingă flăcările care se extindeau cu repeziciune.

Mai mulţi martori spun că hidranţii din zona nu funcţionau când au ajuns pompierii, alţii în schimb spun că au existat probleme la cablurile de la reţeaua electrică, dar toate aceste aspect vor fi lămurite în cadrul anchetei.

Prima ipoteză în cazul incendiului de la Palatul Episcopiei Greco-Catolice
Prima ipoteză în cazul incendiului de la Palatul Episcopiei Greco-Catolice
VIDEO PROTVPLUS.RO
trecere de pietoni
Situaţie halucinantă în judeţul Dâmboviţa. Localitatea care nu are nicio trecere de pietoni
A vrut să-și oblige iubitul să o ceară de soție și s-a dus la Poliție. Ce a urmat apoi este uluitor
"O să mor, te iubesc”. Răspunsul soţului la mesajul transmis de soţie din mijlocul unui incendiu din California a salvat-o
Protestatarul Dide, reacție revoltătoare după moartea jandarmeriței din Suceava
Summitul pentru oficializarea acordului privind ieșirea Marii Britanii din UE va avea loc pe 25 noiembrie
Percheziții în Capitală într-un dosar uriaș. 15.000 de persoane au buletin la trei adrese din Sectorul 3
accident Oradea
Fetiță de 6 ani, în stare gravă, din cauza unui șofer care a făcut o manevră periculoasă
Incendiu la clădirea viitoarei maternități din Oravița. Acoperișul și fațada, complet distruse
Grevă la metrou, joi dimineață. Timp de două ore, niciun tren nu a circulat
Televiziunea publică din Suedia, anchetă despre asistentele false din România
Un bărbat a fost arestat, după ce o fată a căzut de la etaj. Îi vânduse droguri
Tânăr arestat preventiv, după ce a fost oprit cu focuri de armă în trafic. A acroșat un polițist