Un scurt-circuit ar fi provocat incendiul care a distrus Palatul Episcopiei Greco-Catolice

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 27 August 2018 12:34
Categorie: Actualitate

Se fac anchete la Oradea, după incendiul devastator de sâmbătă noaptea care a distrus Palatul Episcopiei Greco-Catolice.

Martorii cred că putea fi provocat de un scurtcircuit, mai ales că, înainte să izbucnească, pe faţada clădirii au fost observate nişte luminiţe care se stingeau foarte repede. Nu exclud însă nici o mână criminală.

În timp ce pompierii încearcă să afle cauza dezastrului, reprezentanţii Episcopiei fac eforturi să stabilească valoarea pagubelor.

Flăcările au distrus în întregime acoperişul Palatului. Şi doar manopera refacerii lui costase peste 200.000 de euro, potrivit reprezentaţilor Episcopiei. Totodată, au fost avariate o serie de decoraţiuni interioare, dar şi fresce şi candelabre, atunci când turnul şi tavanele s-au prăbuşit.

La mai bine de 15 ore se cauta răspunsuri la faţa locului. Pompierii împreună cu poliţiştii de la criminalistică vor să găsească indicii care să ducă la cauzele care au provocat acest eveniment nefericit.

Au deja o primă ipoteză. Mai multe lumini intermitente au fost filmate de un martor pe faţada palatului, înainte să izbucnească focul, aşa că mulţi se gândesc la un posibil scurtcircuit.

FLORIN BIRTA, VICEPRIMAR ORADEA: "Nu e normal să funcţioneze în acel mod, dar ancheta poliţiei probabil se va stabili dacă asta a fost cauza sau altă cauză."

IOAN MIHAIU, PREFECTUL JUDEŢULUI BIHOR: "E posibil un scurtcircuit. A fost o sesizare la 112 cu o problemă la un stâlp de iluminat pe stradă din lateralul clădirii, a fost o echipă de la Electrica, nu era nicio problemă."

Palatul Episcopiei Greco-Catolice a fost construit acum o sută de ani. În 1948 comuniştii l-au transformat în şcoală, apoi a devenit sediul Bibliotecii Judeţene. După 1992, palatul a fost retrocedat proprietarilor care au renovat doar faţadă.

Pentru a putea repara cât mai repede clădirea, Primăria Oradea va demara o campanie de strângere de fonduri.

Pe lângă pompierii şi poliţiştii de la criminalistică care anchetează acest caz, pe fir au intrat şi judecătorii de la parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. Aceştia au deschis un dosar penal pentru distrugere şi vor să vadă dacă există vinovati pentru incendiul devastator de sâmbătă seara.

Flăcările violente au distrus in total 1300 de metri pătraţi din palatul Episcopal, şi pentru asta 114 pompieri s-au luptat mai bine de trei ore să stingă flăcările care se extindeau cu repeziciune.

Mai mulţi martori spun că hidranţii din zona nu funcţionau când au ajuns pompierii, alţii în schimb spun că au existat probleme la cablurile de la reţeaua electrică, dar toate aceste aspect vor fi lămurite în cadrul anchetei.

Prima ipoteză în cazul incendiului de la Palatul Episcopiei Greco-Catolice
Prima ipoteză în cazul incendiului de la Palatul Episcopiei Greco-Catolice
VIDEO PROTVPLUS.RO
accident
Femeie moartă, în urma unui accident provocat de un tânăr, aflat sub influenţa unor substanţe interzise
Dosarul DGASPC Teleorman, în care a fost condamnat Dragnea, amânat pentru 18 februarie
Administratorul adăpostului în care au fost găsite cadavrele a zeci de câini, reținut
Fără să aibă permis de conducere, s-a urcat la volan, cu 2 pasageri în mașină
Accident grav în Arad. Adolescentă aruncată din mașină, la 10 metri distanță
Carmen Iohannis, cu elevii la teatru, alături de ambasadorul Germaniei la Bucureşti
pasul tihuta
Nervi și accidente în Pasul Tihuța, din cauza ninsorii. Drumarii nu au mai avut SARE
Incendiu puternic la o casă, în Dâmbovița. Proprietarul s-a salvat în ultimul moment
Un cetăţean australian a decedat în timpul unei partide de vânătoare în Dâmbovița
Prima măsură luată după accidentul cu doi morți provocat de un șofer băut
Tânăr cu arsuri grave, transportat în Capitală. Pacientul și-a dat foc
Un recidivist, eliberat mai devreme, a fost arestat după ce i-a rupt maxilarul unui tânăr