Regulile care ar putea fi aplicate în magazine pentru a se evita formarea cozilor
Reprezentanțîi marilor lanțuri comerciale s-au întâlnit, miercuri, cu oficialii Prefecturii Capitalei, pentru a analiza cât de eficientă este închiderea magazinelor la ora 18 în weekend.
Au ajuns la concluzia că în multe locuri s-a creat aglomerație mai mare, iar măsurile de siguranță nu au putut fi respectate.
De acum trebuie afișat la intrare numărul maxim de clienți care pot fi în magazin simultan, iar accesul va fi limitat cu ajutorul unui contor sau al coșurilor disponibile, care vor fi mai puține.
Alte propuneri sunt așteptate până joi.
La finalul întâlnirii, toți participanții au decis că trebuie luate măsuri suplimentare pentru a limita îmbulzeala din magazine.
Astfel, fiecărui client al hypermarketurilor îi va fi alocat un spațiu de șapte metri pătrați. În magazinele mici clienții trebuie să stea la minimum doi metri unul de celălalt.
Alin Stoica, prefectul Capitalei: „Clienții să fie informați care este capacitatea fiecărui magazin, indiferent că este mare sau mic. Am tras concluzia că anumite magazine fac lucrul ăsta, alte magazine nu. Cei mici, de regulă, nu au reușit să facă lucrul ăsta, dar urmează să se întâmple. Știți că s-a discutat despre coșuri. Unele magazine, în special cele mici, ar putea să prefere o astfel de soluție, magazinele mari au obiecțiuni."
Măsura a fost însă aplicată deja voluntar de anumiți retaileri.
Reprezentanții magazinelor susțin că deja există un regulament intern care spune câte coșuri sau cărucioare trebuie să aibă fiecare magazin în funcție de suprafața sa. De exemplu, într-un hypermarket care se întinde pe aproximativ 8.000 de metri pătrați au fost puse la dispoziția clienților 500 de coșuri și cărucioare. Alte 500 au rămas însă blocate.
Femeie: „Nu am o părere foarte bună. Nu sunt de acord cu această limitare, cu toate că, într-un fel, ar fi bine pentru a reduce aglomerația."
În prezent, în localitățile unde incidenţa cazurilor este cuprinsă între 4 și 7,5 cazuri la mia de locuitori, închiderea magazinelor la ora 18 și carantina de noapte, care începe la ora 20.00, se aplică doar în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Este și exemplul Capitalei. În schimb, în localitățile unde incidența cazurilor depășește 7,5 aceste măsuri se aplică și în timpul săptămânii.
Femeie: „Am mers până în ora 18. Am fost, am cumpărat ce am avut nevoie.”
Reporter: „Dvs lucrați?”
Femeie: „Nu, tocmai de-asta am și avut timp!"
Femeie: „Pentru noi nu este un impediment.”
Reporter: „Aveți timp să cumpărați?”
Femeie: „Ne facem.”
Reporter „Lucrați?”
Femeie: „Da, până la ora 2."
Alții, în schimb, nu s-au putut incadra în acest interval și au stat la cozi în fața benzinariilor, al căror program nu a fost afectat.
George Bădescu, directorul Asociației Marilor Rețele Comerciale din România: „Credem că oricâte măsuri noi sau eforturi am face în continuare, nu pot compensa problema fundamentală care rămâne intervalul orar extrem de restrâns."
Gabriel Pâslaru, purtătorul de cuvânt al unui retailer: „Măsurile care reduc orele de funcționare, măsurile care într-un fel sau altul, deși binevoitoare, nu fac altceva decât să mărească aglomerația în magazine, nu au cum să fie bune.”
În Capitală s-a înregistrat miercuri o incidență de 6,91 de cazuri la mia de locuitori, față de 6,92 cât a fost marți. În aceste condiții, restricțiile se vor menține, cel mai probabil, și în weekend.