Reguli privind evenimentele la care participă sub 1000 de oameni: meciuri, concerte, mall-uri

Ultima actualizare: 08-03-2020 12:38

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a făcut, duminică, precizări despre noile reguli privind evenimentele din România la care participă sub 1000 de persoane, din cauza coronavirusului.

 

De altfel, secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că evenimentele din România la care participă peste 1000 de oameni sunt interzise până la 31 martie 2020, existând posibilitatea ca acest  termen să fie prelunguit

În ceea ce privește evenimentele la care participă sub 1000 de oameni, deciziile vor fi ”nuanțate” și se vor aplica anumite criterii de evaluare a riscului astfel încât să existe o bază obiectivă în stabilirea acestor decizii:

--► În primul rând se va lua în considerare densitatea mulțimii, adică raportul dintre numărul de participanți la evenimentul respectiv și suprafața sau spațiul în care acești participanți se găsesc.

--► Va fi luată în vedere natura acestui eveniment și natura contacților, pentru că este o diferență între copii, adolescenți, adulți și așa mai departe.

--► De asemenea, se ia în considerare dacă participanții sunt înregistrați dinainte sau nu, dacă avem de-a face cu participanți în număr semnificativ a căror proveniență nu o cunoaștem.

--► Vor fi avute în vedere posibilele expuneri la coronavirus anterior evenimentului și riscul ca să vină din zone afectate. Va fi luată în considerare vârsta pacienților, având în vedere că pacienții în vârstă, datorită co-morbidităților probabile pe care le au, sunt mai sensibili la această infecție.

--► Foarte important este și scopul sau tipul acestei activități, existând diferențe din punct de vedere epidemiologic între manifestările de tip sportiv, politic, cultutral, religios, etc.

--► Este de luat în calcul, de asemenea, durata și modul călătoriei prin care participanții ajung la acest eveniment, de unde vin și pe ce cale.

3 nivele de risc la evenimentele sub 1000 de oameni

 

Toate aceste criterii vor fi expuse în tabele care se vor afla  la Direcțiile de Sănătate Publică, prin care se va calcula un scor de risc.

Se identifică 3 nivele de risc: scăzut, moderat și ridicat.

-► În cazul unui risc scăzut, evenimentul poate avea loc.

-► În cazul unui risc moderat, va avea loc o evaluare punctuală realizată de experți la fața locului în raport cu fiecare eveniment în parte.

-► În cazul unui risc evaluat la mai mult de 20 de puncte, evenimentul nu are loc, se suspendă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO