Regulamentul pentru protecția datelor. Elevii care dau BAC-ul pot cere ca notele lor să nu fie afișate


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 21 Mai 2018 18:08
Categorie: Stiri actuale

Noul regulament european privind protecţia datelor, pe care România trebuie să îl aplice peste 4 zile, va influenţa inclusiv sistemul de învăţământ.

În luna noiembrie 2017, pe când era ministrul Educaţiei, Liviu Pop declara: "Fiecare elev va şti doar notele lui, nu şi pe ale altuia, decât dacă elevii şi le spun între ei. Sunt elemente pe care urmează să le implementăm în sistemul de învăţământ, pentru că sunt cerinţe europene."

Acum, cu doar o lună înainte de începerea examenelor naţionale, aceeaşi instituţie, condusă de data aceasta de Valentin Popa, spune altceva.

Cătălina Toma, purtător de cuvânt al Ministerului Educaţiei: ”În urma consultărilor cu Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, s-a ajuns la concluzia că datele şcolare nu intră în categoria datelor personale. Acestea pot fi făcute publice, păstrând principiul transparentei, în condiţiile minimizării informaţiilor, respectiv folosirea numelui şi prenumelui candidaţilor, pe listele afişate."

De cealaltă parte, Consiliul Naţional al Elevilor susţine că notele ar trebui să fie considerate informaţii private.

Ioana Băltărețu, Consiliul Național al Elevilor: ”Notele de la examenele naţionale şi de la simulări nu ar trebui să fie afişate public, ci ar trebui să se găsească o metodă prin care să fie transmise direct elevilor. Noi nu considerăm aceste evaluări un instrument obiectiv, care să măsoare capacitatea intelectuală a elevului sau valoarea sa în raport cu şcoală sau cu societatea.”

Şi reprezenantii părinţilor militează pentru secretizarea notelor.

Iulian Cristache"Ministerul Educaţiei să găsească logistica şi fondurile necesare, astfel încât, începând cu anul următor, să poată să implementeze un astfel de sistem."

Fiecare unitate de învăţământ ar trebui să creeze un sistem prin care elevul sau părintele să aibă acces la notele personale, doar cu parola.

Această practică e deja o obişnuinţă în mediul universitar din România. Notele studenţilor nu se afişează pe liste publice, ci într-un cont privat.

În prezent, oricine poate avea acces la informaţiile privind rezultatele unui elev la examenele naţionale. Elevii care vor susţine anul acesta bacalaureatul pot cere ca notele lor să nu fie făcute publice. Iar la Evaluarea Naţională de la clasa a 8-a, părinţii sunt cei care pot solicita acest lucru, în numele minorului.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Datele a mii de români, dezvăluite pe internet. Pățania unui bărbat care a refuzat o comandă online
Firmele care deţin datele personale ale românilor riscă amenzi uriaşe
Google şi Facebook, discuţii cu ministerul Comunicaţiilor din România
VIDEO PROTVPLUS.RO