Datele a mii de români, dezvăluite pe internet. Pățania unui bărbat care a refuzat o comandă online

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 21 Mai 2018 19:38
Categorie: Inspectorul PRO

Divulgarea datelor personale pe internet şi nu numai va fi aspru pedepsită. România intră astfel în rândul ţărilor care nu vor mai tolera dezvăluirea identităţii cuiva. Firmele care vor nesocoti noua lege riscă penalităţi care le pot falimenta.

Până acum, autorităţile nu aveau putere să facă mai nimic împotriva celor care vindeau sau publicau pe internet datele clienţilor lor. Inspectorul Pro a surprins un astfel de caz în mediul virtual şi vă arăta cum se vor schimba lucrurile din 25 mai.

Nume, prenume, număr de telefon, adresa şi CNP. Datele dumneavoastră personale ajung deseori pe mâna oricui, fără să ştiţi, sau să vă daţi acordul. Furtul de identitate este o practică la nivel mondial. Numai în Europa, 2 miliarde de euro se fac anual din afaceri necurate - rezultate prin vânzarea ilegală a unor baze de date.
Iată cazul unui bărbat din Iaşi care, după ce a comandat pe internet câteva piese auto, s-a trezit cu datele sale personale publicate pe un site. Asta după ce a intrat în litigiu cu magazinul online.

Păgubit:"Le-am zis că sunt defecte şi ei au refuzat returul. După o săptămână, două - cam aşa - mi-au publicat datele pe un site clientineseriosi.ro, inclusiv număr de telefon, adresa completă, scara, etaj, apartament, etc."

Strâns cu uşa, directorul de marketing al magazinului online şi-a recunoscut vina.

Director de marketing al unui magazin online: "I s-a băgat doar numele şi s-a spus acolo: clientul respectiv este unul mai deficitar. Şi atât…
Reporter: Nu, este şi adresa acolo… Adresa, numele şi numărul de telefon.
Director de marketing al unui magazin online: Numărul de telefon este posibil, dar adresa...
Reporter: Vă spun eu că am filmat…
Director de marketing al unui magazin online: După cum v-am spus nu le-am băgat eu.

Comerciantul a comis această ilegalitate pe motiv că ar fi fost atacat de cumpărător, pe reţelele de socializare. "A început o denigrare mai amplă a companiei noastre, minţind că suntem hoţi, inventând comenzi fictive care nu au fost onorate.”

Chiar şi aşa însă, legea interzice orice formă de dezvăluire a identităţii cuiva.

Păgubit: "Este foarte periculos atâta timp cât eu mi-am folosit datele personale pentru a comandă ceva de pe internet şi ei, ca să se răzbune pe mine, mi-au făcut datele publice. Acum, oricine mă caută pe internet, poate vedea exact unde stau…"

În total, 78.000 de români se află în aceeaşi situaţie - cu datele personale la vedere pe site-ul clientineseriosi.ro. Portalul face trafic pe spinarea oamenilor fără ca vreunul dintre ei să ştie ori să-şi fi dat acordul pentru dezvăluirea identităţii.

Păgubit: Nu sunt de acord cu aşa ceva. Care este motivul pentru care datele mi-au fost publicate fără acordul meu?
Reporter: Aici scrie că aţi fi dat o comandă pe internet şi nu aţi ridicat-o.
Păgubit: Probabil s-a întâmplat, dar acesta nu este un motiv să se întâmple aşa ceva.
Reporter: Până acum nu aţi ştiut că date dvs au fost publicate pe internet?
Păgubit: Nu am fost înştiinţat în nicun fel.

Grav este că numele şi adresele acestor oameni pot fi văzute astfel de milioanele de utilizatori de internet. Iar numerele de mobil sunt şi ele accesibile pentru 23.000 de români - membrii permanenţi ai site-ului.

Creatorul portalului a fost amendat cu 15.000 de lei pentru ilegalităţile comise. A contestat sancţiunea în instanţă şi a ignorat complet demersul autorităţilor. Şi-a redeschis pagina de internet ori de câte ori i-a fost închisă.

Cu nepăsare, a tratat şi solicitarea noastră de interviu. Nu ne-a dat explicaţii nici prin e-mail până la data difuzării reportajului. Pe numărul de telefon afişat pe site, persoana care a răspuns echipei noastre a susţinut că este vorba despre o greşeală.

Păgubit: Am mai fost sunat, stimată doamnă sau domnişoară, de nu ştiu câte ori. Nu sunteţi prima persoană pe ziua de azi. Da, chiar astăzi m-a mai sunat cineva pe la 2 şi ceva. La fel cum m-aţi întrebat dvs. de Marian şi am zis că e greşeală."

Situaţia, în astfel de cazuri, scapă de sub control din cauza legislaţiei. E prea blândă şi limitată, susţine Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Reporter: Mai mult decât o amendă nu puteţi face?
Șeful Biroului Plângeri ANSPDCP: Putem să emitem o decizie prin care să-l obligăm să înceteze şi să şteargă aceste date .
Reporter: De ce nu s-a emis această decizie?
Șeful Biroului Plângeri ANSPDCP: La acest moment, autoritatea îşi exercită misiunea în baza legislaţiei actuale.

Din 25 mai, puterea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal va creşte odată cu intrarea în vigoare a noului regulament european privind protecţia datelor.

O lege nouă a cărei nerespectare va atrage după sine sancţiuni dure pentru companiile care vor dezvălui identităţile clienţilor. Firmele riscă amenzi usturătoare - de până la 20 de milioane de euro sau 4 la sută din cifra de afaceri.

Acum doi ani, chiar ANAF a fost amendată de autorităţi cu 16.000 de lei, după ce a publicat pe internet datele personale ale tuturor romanilor datornici la stat. Peste 180.000 de oameni s-au regăsit atunci pe aşa numita listă a ruşinii. Printre cei care au contestat prezenta pe lista s-au aflat Elena Băsescu şi Majestatea Sa Regele Mihai I.

La nivel mondial, cel mai mare scandal iscat vreodată, legat de folosirea neautorizată a datelor personale, este Cambridge Analytica. Identităţile a 87 de milioane de utilizatori de Facebook au fost preluate fără acordul oamenilor de către firmă britanică şi exploatate în timpul campaniei electorale a lui Donald Trump, dar şi la referendumul din Marea Britanie, pentru Brexit.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

”Zona rezidențială” cu condiții mai rele decât la țară. Primarul spune că nu are da nici măcar 1 leu pe o casă în acest loc
”Zona rezidențială” cu condiții mai rele decât la țară. Primarul spune că nu are da nici măcar 1 leu pe o casă în acest loc
VIDEO PROTVPLUS.RO
inspectorul pro
Raportăm oficial mai puțin de 10% din infecții. Greșelile făcute de medici și pacienți
Arbori tăiați ilegal și tocați, pentru a li se pierde urma. Reacția firmelor care au cumpărat deșeul lemnos
Consumul de aditivi, o problemă naţională. Numărul URIAȘ de E-uri înghițite de un român într-o zi
Funcționară filmată de Inspectorul Pro în timp ce primește o ”atenție”. Reacția șefilor când au văzut imaginile
Victimele tacticii ”construiește, vinde, fugi”. O practică ilegală și periculoasă este tot mai des întâlnită în România
Cum poţi ridica ilegal un bloc în Bucureşti cu ştiinţa autorităţilor. Cazul unui cartier istoric sufocat
muntii rodnei
Dezastru în Munții Rodnei. Copacii se taie ilegal, lemnul furat este tocat chiar în inima pădurii
Bloc nou din Capitală, demolat pe cheltuiala proprietarului. Cum au reuşit vecinii să-l oblige
500 de români înşelați de un escroc care a luat 3 milioane € pentru apartamente în blocuri ilegale
Afacerea falselor produse românești. Cum devin autohtone peste noapte legume și fructe de import
În şcolile din România se vând ilegal sucuri şi dulciuri. Experţii spun că dependenţa e similară cu cea dată de droguri
Inspectorul Pro și un expert în securitate, în control la cluburile din Centrul Vechi. Problemele grave descoperite