Regina cripto, pe lista scurtă Most Wanted FBI. Ruja Ignatova are pe cap o recompensă de 5 milioane de dolari
Ruja Ignatova, „Regina cripto”, este una din cele mai căutate femei de pe lista FBI-ului. Pentru prinderea acesteia, aflată în spatele unei fraude de peste 4 miliarde de dolari, recompensa autorităților este de 5 milioane de dolari.
Ea a fost văzută ultima dată debarcând dintr-un zbor în Atena, Grecia, la 25 octombrie 2017. De atunci, Ruja Ignatova a fost inculpată în absență și inclusă pe lista celor mai căutați zece fugari a FBI. Miercuri, 26 iunie, Statele Unite au anunțat că oferă o recompensă de până la 5 milioane de dolari (4,6 milioane de euro) pentru orice informații care conduc la arestarea fugarei germane de origine bulgară, transmite publicația Boursorama.
„Ea este căutată în Statele Unite și în Germania pentru implicarea sa într-una dintre cele mai mari fraude globale din istorie", cu un prejudiciu estimat la peste 4 miliarde de dolari, a declarat ambasadorul american la Sofia, Kenneth Merten, în cadrul unei conferințe de presă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Inculpată în octombrie 2017, inculpata, acum în vârstă de 44 de ani, s-a deplasat la Atena „pentru a scăpa de arest", a precizat ambasadorul. Anchetatorii i-au pierdut apoi urma, iar în 2022 ea a fost inclusă pe lista FBI a celor mai căutați zece fugari. Detalii vor fi furnizate „cetățenilor care doresc să furnizeze informații anonime pentru a ne ajuta în anchetă", care se desfășoară în colaborare cu autoritățile bulgare, a adăugat diplomatul.
Ruja Ignatova a fondat criptomoneda OneCoin la Sofia în 2014, cu intenția de la început de a capta o parte din fondurile plasate de utilizatori, potrivit actului de acuzare. De fapt, odată ce fondurile au fost convertite, era practic imposibil de recuperat.
Creatorii OneCoin ofereau credite suplimentare utilizatorilor care recrutau alte persoane, încurajând extinderea rapidă a rețelei. Investitorii din multe țări, din China până în Statele Unite, Europa și Orientul Mijlociu, au fost înșelați.
La câțiva ani de la deschiderea anchetei, Bulgaria lua măsuri pentru procesul în lipsă al „Reginei Cripto” și pentru confiscarea bunurilor acesteia în valoare de peste 10 milioane de euro, a declarat procurorul general Borislav Sarafov.
Fratele ei, Konstantin Ignatov, care a preluat conducerea platformei OneCoin, a fost arestat în 2019 în Los Angeles. El a pledat vinovat și a fost eliberat în martie 2024.
Cofondatorul platformei, Sebastian Greenwood, care a fost extrădat de Thailanda, a fost condamnat anul trecut de justiția americană la 20 de ani de închisoare.