Regele Mihai, ultima noapte la Palatul Regal. Mii de oameni și-au luat rămas bun
A fost ultima noapte la Palatul Regal pentru Regele Mihai Întâi şi mii de oameni au stat până spre dimineaţă la coadă, într-o linişte apăsătoare, pentru a se închina în faţa catafalcului.
Cu capetele plecate, în haine cernite, cu lacrimi în ochi şi-au luat rămas bun de la Majestatea Sa.
Români obişnuiţi, de toate vârstele şi din toate colţurile ţării au aprins candele şi au vorbit, cu o fărâmă de speranţă în glas, despre ce a însemnat ultimul suveran al României.
În cea de-a doua zi de doliu, la căpătâiul monarhului s-au recules şi Regele Juan Carlos Întâi al Spaniei şi Regina Sofia.
Vineri noapte a ajuns în Bucureşti şi Prinţul Charles, fiind unul dintre înalţii oaspeţi care îl vor însoţi sâmbătă pe rege pe cel din urmă drum.
La ora 20 şi 25 de minute, când Regele Juan Carlos Întâi al Spaniei şi Regina Sofia au ajuns la Palatul Regal, porţile s-au deschis larg. Înalţii oaspeţi au intrat în Sala Tronului, vizibil îndureraţi.
Regele Mihai era verişorul preferat al Reginei Sofia. Şi marele duce Henric de Luxemburg a ţinut un moment de reculegere la căpătâiul ultimului suveran al României.
În ultima seară a lui Mihai Întâi la Palat, mii de oameni au aşteptat în linişte pentru a-şi lua rămân bun de la rege.
Participant: "Este o filă de istorie a României. Este o pierdere a unui părinte, a unui bunic, a unui rege."
La coada care s-a întins pe aproximativ un kilometru până târziu în noapte s-au aşezat oameni de toate vârstele.
Participant: "E un sentiment pe care nu pot să-l descriu în cuvinte. Pare înduioşător şi special acest moment deşi este o tragedie. Se simte un nor negru deasupra României."
Participant: "Era un om simplu, demn, niciodată n-am simţit superioritatea lui de sânge albastru. Sper că de sus de unde este poate ne va îndruma paşii spre prosperitate."
Mânaţi de o dorinţă greu de potolit, oamenii au venit în Capitală din toate colţurile ţării. Un bătrân din Buzău povesteşte emoţionat că a venit în casa regelui cu şi pentru familie.
Bărbat: "Cu fiica şi cu nepoţelul. Regele care a fost constrâns să plece în exil merita măcar acest omagiu, măcar celor de vârsta mea, de vârsta a treia."
Poliţiştii au oprit circulaţia în dreptul Palatului Regal și a fost montat- în faţa statuii lui Carol Întâi - catafalcul pe care va fi aşezat Regele Mihai Întâi înainte de slujbă.
Porţile Palatului au rămas deschise până spre dimineaţă.