Cum au salvat preoții portretele Regelui Mihai din biserici, în perioada comunistă
Cu un destin tragic, izgonit de regimul comunist din propria țară, pe care a iubit-o atât de mult, Regele Mihai nu şi-a pierdut niciodată credinţa.
În scurtă domnie, ultimul nostru monarh a fost ctitorul mai multor lăcașe de cult din România. Printre ele se numără şi Catedrala Mitropolitană din Timişoara, unde pe pereţi a fost pictat chipul Regelui.
După abdicarea sa, comuniştii au dat ordin să fie distrus, dar preoţii l-au salvat acoperindu-l cu var. La fel s-a întâmplat şi într-o biserică din Dolj. Preoţii au ascuns pictura cu Regele, timp de jumătate de secol.
Construcţiile pentru Catedrala Mitropolitană din Timişoara au început în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1946, lăcaşul de cult a fost sfinţit, în prezenţa Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României, şi a prim-ministrului de atunci, Petru Groza.
Mii de oameni au participat la evenimentul fastuos.
Martoră: „Am fost când a venit, cu nepotul meu, şi nepotul meu a dat mâna, vă daţi seama ce impresionant.”
Chiar la intrarea în Catedrală, tronează o pictură cu chipul Regelui Mihai. După ce l-au forţat pe rege să plece din ţară, comuniştii au dat ordin ca toate tablourile care îl înfăţişau pe Majestatea Sa să fie distruse. Preoţii au făcut tot posibilul să le păstreze.
Dumitru Vană, preot: „Când au venit comuniştii, a fost acoperit cu var. După ce, în 1989, a venit revoluţia, atunci s-a dat varul jos, a fost spălată pictura, a fost renovată şi astăzi, deşi e acoperită de fum, se poate vedea chipul Regelui."
Povestea s-a repetat şi în judeţul Dolj. În 1941, chipul Majestăţii Sale a fost pictat în biserica satului Salcia, iar comuniştii au vrut să-l distrugă, însă preoţii au dat cu var şi au acoperit locul cu un dulap.
Preot: „Dulapul acesta a servit ca să fie mascat portretul regelui, a fost în dreptul portretului şi pe el am avut cărţi puse până sus. Sigur că era un risc foarte mare."
Localnic: „A luat găleata cu var şi bidineaua şi la 500 de metri s-a întâlnit cu un bătrân care contruibuise la construcţia bisericii şi l-a întrebat: 'ba, mihai, unde te duci?' 'mă duc să vărui sfinţii'."
După revoluţie, fresca Regelui a fost scoasă la suprafaţă.
Gheorghe Constantinescu, preot: „În 94, împreună cu soţia mea ne-am apucat să o scoatem la lumină, începând cu puţină apă care, cu mare atenţie şi l-am descoperit."
În urmă cu câţiva ani, nepotul Regelui Mihai, fostul Principe Nicolae, care a fost exclus din linia de succesiune, a venit în Dolj să vadă pictura cu bunicul său.
Sursa: Pro TV
Etichete: biserica, regele Mihai, regele mihai a murit,
Dată publicare:
11-12-2017 18:44