Regele Mihai implineste astazi 91 de ani. Vezi discursul sustinut in Parlament si biografia lui
Majestatea Sa, Regele Mihai I, implineste astazi, varsta de 91 de ani.
Distinctia vine in semn de apreciere pentru activitatea regelui in slujba statului, festivitatea avand loc la Palatul Elisabeta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Regele Mihai I a primit, miercuri, din partea ministrului Apararii, Corneliu Dobritoiu, Emblema de Onoare a Armatei Romaniei, in semn de apreciere pentru activitatea regelui in slujba statului, festivitatea avand loc la Palatul Elisabeta.
La eveniment au luat parte presedintele Senatului, Crin Antonescu, ministrul Culturii, Puiu Hasotti, ministrul Administratiei, Radu Stroe, senatorul PNL, Cristian David, dar si seful Statului Major General, Stefan Danila. De asemenea, au luat parte reuniune principesa Margareta, principele Radu si printul Nicolae, potrivit Mediafax.ro.
"Am avut onoarea sa decoram «Capul Ostirii», asa era denumit in Constitutia de la 1923, este ultimul presedinte supravietuitor al celui de-al Doilea Razboi Mondial si este maresal in viata al ostirii romane", a sustinut Dobritoiu.
El a precizat ca regele Mihai este un "om aplecat spre traditii, spre valori si are o sensibilitate extrem de mare fata de insemnele militare si insemnele sunt purtatoare de valori si traditii".
De asemenea, presedintele Senatului, Crin Antonescu, a afirmat ca este "fericit ca a trait si ziua in care Armata romana l-a celebrat asa cum se cuvine pe capul sau".
Momente istorice emotionate s-au scurs in urma cu un an in Parlament, unde Majestatea Sa Regele Mihai I a vorbit cu ocazia aniversarii sale. La 90 de ani, monarhul a reusit, cu o decenta rar intalnita in ultimul timp, sa ne aminteasca de dragostea de tara.
Cuvantarea lui s-a incheiat cu o fraza care, poate, nu s-a lovit de peretii Parlamentului in zadar. "Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parinti, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri!"
Discursul Regelui a fost primit in Parlament cu o atmosfera rar intalnita. Nu vedem prea des ovatii si valuri de admiratie care pleaca de peste tot din public spre cel care ia cuvantul acolo. Initial, alesii nostrii nu s-au aratat prea interesati de aceasta zi, dar, in final, au venit cu totii - si de la putere si din opozitie. In plus, bancile si balcoanele s-au umplut cu fosti presedinti, artisti, veterani de razboi si fete regale. Marii absenti au fost seful statului si prim-ministrul.
Istoricii vorbesc despre regele Mihai I ca despre monarhul care a scurtat razboiul cu sase luni si a crutat astfel de la moarte sute de mii de suflete.
Putin stiu ca a ramas ultimul sef de stat participant la razboi si totodata ultimul maresal in viata al Armatei noastre.
In ciuda deceniilor dureroase petrecute in exil, departe de poporul pe care l-a iubit si l-a servit, suveranul reprezinta practic istoria Romaniei secolului trecut.
Pe 25 octombrie in 1921, la Foisor, pe domeniul Castelului Peles, se nastea Mihai I. Ca orice bunic, Regele Ferdinand s-a grabit sa ii prevada un viitor stralucit.
Venit pe lume intr-o familie zguduita de scandalurile si aventurile tatalui sau - Carol al II-lea - Mihai I ajungea, la nici 6 ani, unicul mostenitor al Tronului. Si asta pentru ca parintele sau a preferat sa fie un roman de rand, ca sa isi consume iubirea interzisa cu Elena Lupescu.
Astfel, la 20 iulie 1927, dupa trecerea la ceruri a marelui Ferdinand, Mihai este inscaunat.
Iata cum relatau jurnalistii de la "Time" evenimentele de atunci.
"Cand guvernanta englezoaica a micului Mihai a alergat sa-l trezeasca si sa-i dea vestea ca regele (n.r. Ferdinand I) a murit si i s-a adresat cu "Maiestatea Voastra", ochii lui mari si seriosi s-au umplut de o uimire vaga. Trei zile mai tarziu, Mihai incerca inca sa-si dea seama ce inseamna noul titlu. "Mi s-a schimbat numele? De ce imi spuneti Maiestate?"
Prima sa domnie, de numai 3 ani, s-a incheiat in 1930. Carol al II-lea revine in tara, pentru a-si revendica dreptul la Coroana. Ramane astfel in documente ca primul monarh care ii succede la tron fiului sau.
Derobat de responsabilitati, Mihai a putut sa se bucure de copilarie si sa isi cultive pasiunea pentru automobile. Prima sa masina cu motor, primita de la mama sa, se numea "Gandacul rosu".
Dupa terminarea scolii primare la Castelul Peles, Mihai si-a continuat studiile intr-o clasa special organizata pentru el. Colegii lui au fost selectati din toate categoriile sociale, iar profesori le-au fost Nicolae Iorga si Simion Mehedinti.
Programul ceremoniilor organizate cu ocazia zilei de nastere a Regelui Mihai I al Romaniei:
11:00 - Primaria Municipiului Bucuresti organizeaza ceremonia de inaugurare a Pietei Regelui; participa Regele Mihai I, principesa Margareta, principele Radu si principele Nicolae (intersectia Soselei Kiseleff cu strada arhitect Ion Mincu).
12:00 - Universitatea din Bucuresti organizeaza ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, regelui Mihai I, reprezentat de principesa Margareta (Universitatea Bucuresti).
15:15 - Regele Mihai I si principesa Margareta decoreaza o serie de personalitati din Romania si din Europa (Sala Regilor a Palatului Elisabeta).
18:00 - Fundatia Principesa Margareta a Romaniei organizeaza al patrulea concert anual de binefacere (Sala mare a Ateneului Roman).