Nelu Iordache, unul dintre "Regii Asfaltului", va fi cercetat in stare de libertate
Procurorii anticoruptie l-au acuzat oficial de schimbarea destinatiei fondurilor europene, ultilizarea cu rea credinta a creditului societatii si spalare de bani.
Urmarirea penala a fost declansata la finalul a 18 ore de perchezitii si a altor 6 de audieri, timp in care omul de afaceri a fost permanent in compania anchetatorilor.
Vizibil obosit dupa 24 de ore in care a asistat la perchezitii, apoi a luat la cunostinta invinuirile care i se aduc, Nelu Iordache s-a urcat in limuzina care il astepta si a plecat acasa.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Omul de afaceri este acuzat de schimbarea destinatiei fondurilor europene, ultilizarea cu rea credinta a creditului societatii si spalare de bani, insa procurorul de caz a decis sa nu ceara arestarea lui preventiva.
O parte din cele 25 de milioane de euro au mers catre Blue Air, compania aeriana coordonata de omul de afaceri Nelu Iordache, bani din care s-ar fi cumparat o aeronava. Alte milioane de lei au fost retrase in numerar pentru achizitionarea unor terenuri pentru care fusesera deja incheiate antecontracte de vanzare cumparare. Restul de bani au fost cheltuiti pe materiale, lucrari si servicii de consultanta necesare proiectului de constructie a unui aeroport.
Aceasta este schema prezentata de procurorii care il acuza pe Nelu Iordache. In acelasi timp, omul de afaceri ar fi incercat sa ascunda operatiunile financiare ilegale de oficialii europeni, spun anchetatorii.
El platea unor firme din banii primiti de la Bruxelles pentru obtinerea de materiale de constructii folosite la construirea autostrazii. Numai ca firmele respective incasau banii si dupa cateva zile ii returnau cu titlul de plata eronata.
Milioanele insa nu se mai intorceau in contul din care fusesera scoase si care putea fi verificat oricand de autoritati. Ci intr-un alt cont, detinut de Romstrade.
Alaturi de Iordache, in dosar mai sunt cercetate si alte persoane care i-ar fi fost complice. Ancheta a pornit dupa mai multe sesizari depuse la Comisa Europeana de o firma portugheza, asociata cu Romstrade la lucrarile de constructie a autostrazii Arad-Nadlac.