Refugiații din Ucraina cazați într-o sală de sport din Galați: „Odesa este înconjurată de nave militare. E un infern!”
Un milion de oameni au fugit din Ucraina în ultima săptămână, în țările vecine, conform datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite.
O parte dintre ei au venit la noi în țară și continuă să sosească în număr mare. Sunt epuizați, iar vremea aspră îi pune la grea încercare. Mamele și copiii care au ajuns azi-noapte în Vama Isaccea au fost întâmpinați de o ploaie rece, dar voluntarii i-au ajutat cu ceai cald, pături și vorbe de încurajare!
În sala de sport a unei școli din Galați sunt cazate provizoriu 30 de mame cu tot atâția copii, majoritatea preșcolari. Cei mici nu înțeleg ce li se întâmplă și aleargă bucuroși după câte o minge.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Oxana a ajuns de la Izmail la Galați cu 5 copii, cu vârste cuprinse între 3 și 11 ani. Mai are încă doi, mai mari, care au rămas să lupte. Cu câteva minute în urmă a vorbit la telefon cu unul dintre ei.
Oxana: ”Mi-a spus că Odesa este înconjurată de nave militare. Se trage. E un infern! Băieţii sunt bine, deocamdată, slavă Domnului".
La câteva pături de campanie distanță se derulează în tăcere o altă dramă. Iulia a venit cu băiatul de 3 ani și fetița de 4. Acasă, în Odesa, au rămas soțul, tatăl, bunica. Bărbații sunt înrolați în armata mobilizată pentru apărarea orașului.
Grijile și emoțiile puternice le pot fi fatale, mai ales persoanelor mai în vârstă. Pentru o femeie de 74 de ani, a fost chemată ambulanța.
Cristinel Mera, Serviciul de Ambulață Galați: "A fost toată noaptea pe drum. Acuma este stresată, obosită, din cauza asta tensiunea este un pic mărită. Se știe cu probleme cardiovasculare. Va trebui să meargă la Spitalul Județean pentru investigații".
Sergent Teodora Diaconița, ISU Galați: "Este nevoie de pături, de saltele, de lenjerii de pat și de lenjerii de corp, pentru cei care vin doar cu hainele de pe ei".
De la începutul războiului, prin punctele de trecere a frontiarei din județul Galați, au intrat peste 16 mii de persoane din Ucraina. Cele mai multe au rămas la noi o zi sau două, apoi au plecat spre alte destinații, unde au prieteni sau rude.
Pe la Vama Isaccea, peste o mie de persoane au trecut, de azi-noapte, spre România.
Plouă necontenit, şi fiecare încercă să se adăpostească sub umbrele, pelerine sau pungi din plastic. Militarii de la Isu Tulcea au ridicat corturi mai încăpătoare pentru a-i proteja de vremea rea.
Și pentru cei ajunși în vama Sighet, noaptea a trecut la fel de greu, dar cu ajutorul voluntarilor, refugiații și-au recăpătat speranța.
Sandra Sabou: "Eu fac înregistrările, colegii mei se ocupă de cazare, sunt și persoane care solicită azil. De obicei mulți acceptă orice, oriunde".
Maria are 29 de ani și a ajuns în România după un drum epuizant care a durat 5 zile. Familia ei a rămas în Kievul asediat.
"Sunt mulți ascunși în subteran și chiar autoritățile le spun oamenilor că sunt foarte multe avione și pot trage în ei. Sunt doi prieteni acolo care au vrut să plece, dar nu mai pot".
Multe dintre tinerele mame, dar și femeile singure au fost adăpostite la o Mănăstire din Sighetu Marmației.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, refugiati, razboi in ucraina, galati, sala de sport,
Dată publicare:
03-03-2022 16:56