Refugiatii din Ucraina au primit o a doua sansa in Romania. Cateva familii au inceput o noua viata, ajutati de romani
Aproape de Romania, nu doar problema refugiatilor din Orientul Mijlociu naste drame si destrama familii. Bombardamentele si atacurile din Ucraina au adus suferinta pe chipurile a mii de oameni care cauta disperati ajutor.
Intr-o comuna din Bistrita-Nasaud acestia au gasit un sprijin in localnici care le-au cedat casele nelocuite, le-au renovat si i-au primit cu iubire si intelegere. Prima familie de refugiati a inceput aici o noua viata iar oamenii sunt hotarati sa ia totul de la zero.
Pentru familia Tuşalin suferintele au inceput in urma cu un an si jumatate cand zona in care locuiau, din orasul Lugansk, a fost bombardata si ocupata de separatisti. Atunci au hotarat sa plece, si au apucat sa isi ia la ei, in graba, doar cateva haine.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Andrej Tuchalin: "Noi am presimtit inainte ca va veni pericolul si am parasit locuinta inainte de a fi bombardata. Pentru noi, copiii sunt cei mai importanti si nu partea materiala, nu casa."
In Lugansk, Andrei era inginer iar sotia lui, Svetlana, psiholog. Aveau un apartament cu 3 camere in centrul din care astazi nu a mai ramas nimic. Si-au luat cu ei sase din cei sapte copiisi au ales sa vina la noi in tara. Unul dintre baieti a ramas acolo.
Svetlana Tuchalina mama: "Noi am ramas fara casa, fara munca si eu si sotul meu, iar copiii fara posibilitatea de a veni la scoala."
Viktor, Warwara, Maia, Jana, Anna si Andrej sunt increzatori ca oricat le-ar fi de greu in Romania vor avea o noua sansa. Intr-un exemplu impresionant de solidaritate familia Tuşalin a primit o mana de ajutor de la localnicii din Magura Ilvei. Aici refugiatii au obtinut, cu acordul proprietarului, o casa veche, nelocuita, pe care intrega comunitate a renovat-o. Mai intai, insa, oamenii au fost primiti cu paine si sare.
Voluntar: "La casa s-a luat de la inceput, s-a zugavit, s-a pus centrala, s-a facut baia, curatenie, vopsite geamurile, vopsite usile, tot."
In plus, capul familiei are deja un loc de munca asigurat: va lucra, tot ca inginer, la o fabrica de prelucrare a lemnului. Si cei mici vor fi ajutati. Un ONG le-a pus la dispozitie o profesoara care sa ii invete intensiv limba romana pentru a putea face fata la scoala.
Maria Cubaş profesoara: "Sper sa ne intelegem, poate a fi un pic mai dificil sa colaboram, dar ne punem gandul ca va fi bine. Unde vor avea nevoie de mine voi fi acolo."
Refugiatii au fost vizitati si de ambasadorul Ucrainei in Romania.
Teofil Renduc, ambasadorul Ucrainei in Romania :"Cu siguranta ceea ce se intampla azi in Romania este un gest extraodinar de nobil si important."
In zona urmeaza sa mai fie primite 15 familii de refugiati din Ucraina.