Un ONG incepe strangerea de semnaturi pentru referendumul de demitere a primarului Gabriela Firea. De cate voturi este nevoie
Asociatia ”Bucuresti fara ei” incepe, miercuri, in Piata Unirii, strangerea de semnaturi pentru declansarea referendumurilor de demitere a primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, a primarilor de sector si a Consiliului General
Reprezentantii asociatiei, care anuntasera ca vor instala corturi pentru strangerea de semnaturi, dar nu au obtinut autorizatie de la municipalitate, sustin ca nu se vor "da batuti" si vor obtine "dreptul" de a avea corturi pentru strangerea de semnaturi, informeaza news.ro.
Reprezentantii asociatiei spun ca incepand de miercuri vor fi prezenti, intre orele 09.00-21.00, in Piata Unirii, pe trotuarul dintre Magazinul Unirea, coltul cu magazinul H&M si intersectia Pietei Unirii cu Splaiul Unirii.
Asociatia ”Bucuresti fara ei”: "Cei care are au adunat deja semnaturi pot aduce formularele la Piata Unirii. Vom fi usor de identificat, fiindca vom purta tricouri cu sigla ”Bucuresti Fara Ei” si vom avea si un rollup. Primaria Capitalei incearca din rasputeri sa ne impiedice in demersul nostru, netinand cont de notificarea pe care am facut-o privind amplasarea unui cort. Am facut deja o revenire la notificarea initiala, iar raspunsul lor e ca nu tine de ei, se ascund in spatele unor reglementari confuze."
Reprezentantii asociatiei o acuza pe Gabriela Firea ca l-a scos in fata pe viceprimarul Aurelian Badulescu, ceea ce este ilegal.
Asociatia "Bucurestiul fara ei": "Desi e responsabilitatea directa a primarului sa raspunda unor astfel de solicitari, Gabriela Firea l-a scos la inaintare pe viceprimarul Aurelian Badulescu, ceea ce e ilegal. In concluzie, in interpretarea lor abuziva, partidele au tot dreptul sa aiba corturi in campaniile electorale, dar cetatenii care au initiative civice, nu. Ceausescu ar fi mandru de odraselele lui de la Primaria Capitalei. Dar nu ne vom da batuti si vom obtine dreptul de a avea corturi pentru strangerea de semnaturi."
Pentru declansarea referendumurilor de demitere sunt necesare semnaturile a 25% din bucurestenii cu drept de vot, adica peste 440.000.
Conform Legii administratiei publice locale 215/2001, mandatul primarului inceteaza ca urmare a rezultatului unui referendum local avand ca obiect demiterea acestuia, organizat in conditiile legii.
Potrivit reglementarilor in vigoare, Consiliul Local poate fi dizolvat prin referendum local, organizat in conditiile legii. Referendumul se organizeaza ca urmare a cererii adresate in acest sens prefectului de cel putin 25% din numarul cetatenilor cu drept de vot inscrisi pe listele electorale ale unitatii administrativ-teritoriale.
Cheltuielile pentru organizarea referendumurilor se suporta din bugetul local.
Pe data de 10 mai, numarul total al alegatorilor din Bucuresti era 1.773.708, potrivit AEP, ceea ce inseamna ca pentru organizarea referendumului de demitere a primarului Capitalei ar fi necesare cel putin 443.427 semnaturi.