Rectorul Marian Preda anunță că Universitatea București va construi singură un bazin de înot. „Costă 6 milioane de euro”

Marian Preda
Sursa foto: Facebook / Marian Preda

Rectorul Universităţii din Bucureşti, Marian Preda, a declarat, joi, că proiectul privind construirea bazinului de înot al instituţiei de învăţământ superior este pregătit 100% şi are toate aprobările necesare pentru a fi depus spre finanţare.

"Noi, la Universitatea din Bucureşti, avem de peste 10 ani un proiect de construcţie a unui bazin de înot în Grozăveşti în locul parcării din faţa căminelor. L-am depus spre finanţare de atunci şi a rămas 10 ani pe lista de aşteptare, ni s-a spus că în Bucureşti mai sunt bazine de înot (unde??!) aşa că trebuie să se mai construiască şi în ţară (deh, interese politice locale şi regionale!). Pentru că nu s-a găsit finanţare timp de 10 ani, am retras şi am refăcut proiectul şi îl avem acum din nou pregătit 100%, cu toate aprobările necesare pentru a fi depus din nou spre finanţare", a scris Preda, pe Facebook.

Potrivit acestuia, realizarea bazinului ar costa 6 milioane de euro, sumă care ar putea să scadă după organizarea licitaţiei.

"Costă 6 milioane de euro. Probabil după licitaţie va mai scădea suma. Este mult? Oare, merită cei 33.000 de studenţi care au ore de sport obligatorii, sutele de campioni naţionali la diverse sporturi şi cei patru bursieri speciali ai UB care sunt medaliaţi la competiţii de înot europene, mondiale sau olimpice (inclusiv David) un astfel de bazin?", a transmis rectorul.

El a adăugat că bazinul va fi construit chiar dacă autorităţile publice vor rămâne "în continuare indiferente" la solicitările universităţii.

Citește și
Anunțul făcut de Mircea Geoană, după ce o dronă rusească a invadat spațiul aerian al țării: „Vreau ca românii să știe”

"David Popovici va reîncepe din toamnă cursurile la Facultatea de Psihologie a Universităţii din Bucureşti. Toată suflarea UB, studenţi şi profesori, îl aşteaptă acasă cu admiraţie, cu dragoste, cu recunoştinţă, cu mândrie, dar şi cu o mare responsabilitate. Nu se poate ca universitatea la care învaţă un campion olimpic de înot excepţional să nu aibă un bazin de înot. Vom construi acel bazin chiar dacă autorităţile publice vor rămâne în continuare indiferente la solicitările noastre. Dacă instituţiile publice nu ne vor sprijini, ne vom asuma noi costurile construcţiei. Nu va fi uşor, dar vom economisi la alte capitole, vom atrage sponsorizări şi vom intra în normalitate cu forţele proprii ale universităţii", a mai scris Preda.

Potrivit acestuia, David Popovici este un campion excepţional, "o minune de sportiv, dar şi o minune de tânăr român" care munceşte enorm, are performanţe incredibile, îi inspiră pe alţii şi, în plus, înţelege contexte şi probleme sociale apoi exprimă opinii pertinente şi propune soluţii pro-active.

"Sunt atât de mândru că este student la Universitatea din Bucureşti! Sunt atât de bucuros că a ales să rămână în România, să se lupte cu contextul local nefavorabil şi să-l schimbe în bine din interior. România are creştere economică "miraculoasă", are fonduri europene pentru investiţii, dar nu are bani pentru sport pentru că îi alocă inechitabil şi ineficient pentru pensii speciale, pentru orice creşteri de salarii cerute de sindicate, pentru acoperirea salariilor uriaşe şi pierderilor la regiile autonome şi de la companiile de stat ineficiente precum Tarom", a susţinut rectorul.

El a menţionat că, în Bucureşti, nici măcar Universitatea pentru Educaţie Fizică şi Sport, unde predă Adrian Rădulescu, antrenorul lui David Popovici, nu are bazin de înot propriu.

David Popovici, semnal de alarmă

Medaliat cu aur în proba de 200 de metri liber și cu bronz în cea de 100 de metri liber, la Jocurile Olimice de la Paris, David Popovici, 19 ani, a declarat, în miercuri noaptea, că își dorește ca performanțele sale să aducă mai multe investiţii în sport.

Sportivul a explicat că nu este normal să se sufoce la antrenamentele pe care le efectuează în bazinul din Complexul "Lia Manoliu" pe timpul iernii, când este acoperit cu un balon.

"Aceste medalii aş vrea să însemne mai multă atenţie pentru sport, nu neapărat pentru înot, ci către sport în general. Pentru că fără sport nu prea avem cum să evoluăm atât de mult. Sunt destul de multe probleme la noi în ţară, dar faptul că se investeşte atât de puţin în sport este una dintre ele. Sportul poate fi unul dintre cei mai buni ambasadori ai ţării. Şi nu este de ajuns doar să vorbesc despre asta, pentru că sunt în lumina reflectoarelor şi toată lumea mă ascultă, pentru că oamenii de la conducere ştiu treaba asta, ci trebuie să punem şi presiune. OK, e campion olimpic, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice, dar eu în timpul iernii, când e frig, la 'Lia Manoliu' se pune un balon în care în trei minute te sufoci. Eh, noi acolo ne antrenăm, pentru că acela e bazinul din interior de la 'Lia Manoliu'... Sunt promisiuni de atâta timp, de atâţia ani, cum e şi cu patinoarul acela, cum sunt şi alte bazine, şi alte arene. Avem destule stadioane, dar bazine, săli pentru sporturi mai greu", a declarat David Popovici.

Dublul medaliat de la Paris le-a transmis politicienilor un mesaj cât se poate de clar: România trebuie să investească mai mult în sport şi să o facă cu cap, pentru a se prezenta cu un lot mai numeros la Jocurile Olimpice.

"Şi mi-ar plăcea să avem mai mulţi calificaţi la Jocurile Olimpice în primul rând. Să avem mai mulţi sportivi, după care finalişti olimpici, medaliaţi, cine ştie. Acum am venit trei oameni calificaţi la Jocurile Olimpice cu înotul. Mă uit şi sunt cumva invidios pe delegaţiile ţărilor care au mai puţin locuitori decât noi şi sunt o tonă de inşi. Mi-ar plăcea şi mie, ne-ar plăcea tuturor. De ce să nu avem mai mulţi olimpici? Ar trebui investit mai mult în sport şi investit cu cap, chiar trebuie să facem ceva şi eu îmi voi face partea. Nu ştiu în momentul ăsta ce înseamnă asta, dar voi avea tot timpul să mă gândesc şi asta este o misiune mult mai importantă pentru mine şi pentru sport, decât să înot patru lungimi de bazin şi să bag mâna în faţă şi să iau aur. Da, e impresionant, tare, ne-am distrat, ne-am bucurat, dar nu e vorba despre asta. Este vorba despre a face o diferenţă şi eu voi face tot posibilul", a precizat Popovici.

Înotătorul român David Popovici a cucerit medalia de bronz la 100 m liber, miercuri seara, la Jocurile Olimpice de la Paris, într-o finală în care chinezul Zhanle Pan a câştigat aurul cu un nou record mondial.

Finala a fost una formidabilă, cea mai rapidă din istorie, Pan doborându-şi propriul record (46 sec 80/100) şi cucerind aurul în 46 sec 40/100. Argintul a revenit fostului campion olimpic australian Kyle Chalmers, în 47 sec 48/100, Popovici fiind înregistrat în 47 sec 49/100.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția kosovarilor după ce au văzut cum a lăsat România vestiarul de la Priștina
Reacția kosovarilor după ce au văzut cum a lăsat România vestiarul de la Priștina
Citește și...
Un jandarm aflat în timpul liber a fost înjunghiat într-o stație de tramvai din București. Victima a ajuns la spital
Un jandarm aflat în timpul liber a fost înjunghiat într-o stație de tramvai din București. Victima a ajuns la spital

Scene șocante s-au petrecut, duminică seară, într-o stație de tramvai din Sectorul 6 al Capitalei.

 

Accident grav în Brăila. Două persoane au murit, iar alte șase au fost rănite, după ce două mașini s-au izbit violent
Accident grav în Brăila. Două persoane au murit, iar alte șase au fost rănite, după ce două mașini s-au izbit violent

Accident mortal, duminică-noapte, pe Drumul Național 2B, în apropiere de localitatea Lacu Sărat din Brăila.

 

Taxele care ar putea fi amânate 20 de ani în UE. Planul pus la cale de statele europene
Taxele care ar putea fi amânate 20 de ani în UE. Planul pus la cale de statele europene

Statele din UE iau în considerare amânarea cu 20 de ani a introducerii taxelor la nivelul UE asupra carburanţilor poluanţi pentru aviaţie, deoarece urmăresc un progres în ceea ce priveşte reformele fiscale negociate de ani de zile fără rezultat.

Recomandări
Prima zi de școală din anul 2024-2025. A fost păstrată structura cu cinci module și cinci vacanțe
Prima zi de școală din anul 2024-2025. A fost păstrată structura cu cinci module și cinci vacanțe

Cursurile anului şcolar 2024-2025 încep luni, iar elevii vor avea 36 de săptămâni de şcoală până la următoarea vacanţă mare. A fost păstrată structura anului şcolar cu cinci module şi cinci vacanţe.

Incendiile de vegetație fac prăpăd în Maramureș. Pompieri răniți, case și mașini în flăcări. Sunt probleme și în alte zone
Incendiile de vegetație fac prăpăd în Maramureș. Pompieri răniți, case și mașini în flăcări. Sunt probleme și în alte zone

Incendiile de vegetație iau proporții. După sud și vest, acum și zona de nord a țării este afectată.

Reacția NATO, după ce drone rusești au încălcat spațiul aerian al României: Aceste acte sunt „potenţial periculoase”
Reacția NATO, după ce drone rusești au încălcat spațiul aerian al României: Aceste acte sunt „potenţial periculoase”

NATO condamnă încălcarea spaţiului aerian românesc de către Rusia, după incidentul cu dronele din noaptea de sâmbătă spre duminică, dar spune că nu sunt informaţii care să indice un atac intenţionat al Moscovei, relatează The Guardian.