Record! Un tablou de Grigorescu a fost cumparat cu 230.000 de euro
Avem un nou record fericit pe piata de arta. Lucrarea "Carciuma La Rucar", semnata Nicolae Grigorescu, a fost cumparata prin licitatie publica cu 230.000 de euro.
Este cea mai mare tranzactie inregistrata pana acum la noi. Cum macar pe acesta piata se invart banii, cativa experti din domeniul financiar vor lansa curand primul fond de investitii care vrea sa cumpere tablouri romanesti.
"Carciuma La Rucar" si "La marginea padurii" au devenit de miercuri seara cele mai scumpe tablouri romanesti vandute vreodata intr-o licitatie publica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ambele sunt semnate Nicolae Grigorescu si au ajuns la acelasi colectionar care doreste sa-si pastreze anonimatul.
De asemenea, s-au adjudecat "Flori de primavara" de Stefan Luchian si "Mare fermecatoare" de Ion Tuculescu, fiecare cu peste 100.000 de euro.
In felul acesta, in doar trei ore, oameni cu bani au investit in arta 1.270.000 de euro.
Piata "activelor nobile", asa cum se numesc picturile in lumea investitorilor, creste de la an la an. In 2010 a depasit 14 milioane de euro.
Asa se face ca la Bucuresti o sa existe primul fond de investitii in tablouri romanesti. Cei care intra, dau minimum 5.000 de euro, dar li se promite un randament de 15%.
Bogatii care au curajul sa isi lase banii in acest fond au totusi o consolare. Pot sa ia din cand in cand acasa tablourile din colectie. Poate atunci cand au musafiri.
Proprietarii fondului spera sa stranga 5 milioane de euro. In proportie de 40% ii interesaza lucrarile de patrimoniu din colectia Muzeului National de Arta, care urmeaza sa fie retrocedate.
25% din bani vor merge pentru achizitionarea tablourilor semnate de primii 20 de artisti romani. 15% se duc pentru "avangarda romaneasca" si doar 10% pentru artistii contemporani.