Record istoric de avertizări Cod roşu în România. Cum va fi vremea în iulie și august
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis anul acesta peste 100 de mesaje Cod Roşu de vreme severă, cele mai multe în iunie şi iulie, un adevărat record care nu s-a mai înregistrat din 2005.
Gabriela Băncilă, director meteorologie operaţională din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a declarat că emiterea celor 100 de mesaje de Cod roșu reprezintă un indiciu asupra severiății fenomenelor meteo.
"În momentul de faţă vorbim despre emiterea a mai mult de 100 de mesaje de Cod roşu, ceea ce este un indiciu asupra severităţii fenomenelor pe care le-am înregistrat, până în momentul de faţă, în ţara noastră, mare parte dintre ele emiţându-se în luna iunie şi acum la începutul lunii iulie. Este un record privind numărul de mesaje Cod roşu pe care Administraţia Naţională de Meteorologie le-a emis începând cu anul 2005, de când am trecut la acest sistem de avertizare", a explicat Băncilă, potrivit Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Băncilă: Vara 2020 nu este una tipică
Potrivit acesteia, vara 2020 nu este una tipică în privinţa temperaturilor înregistrate şi a fenomenelor meteorologice.
"Frecvenţa evenimentelor meteo care pot produce pagube prin intensitatea lor ridicată este una în creştere şi este confirmată şi de ceea ce se întâmplă în teren. Ne referim în acest an la o frecvenţă foarte ridicată a episoadelor în care s-au înregistrat cantităţi importante de apă pe intervale scurte de timp, ceea ce a făcut ca luna iunie a anului 2020 să se situeze pe locul cinci în topul celor mai ploioase luni iunie de la noi din ţară. Se pare că şi a doua parte a verii va fi una cu multe fenomene meteorologice care să reprezinte sau care să caracterizeze aceeaşi tendinţă pe care a avut-o prima parte a verii, respectiv de la intervalele în care instabilitatea atmosferică este pronunţată, la intervale în care vremea este călduroasă, disconfortul termic este în creştere şi chiar zile cu caniculă", a adăugat Băncilă.
Conform meteorologilor luna iulie este luna potrivită pentru petrecerea concediului, la malul mării, întrucât această zonă a fost ferită de schimbările bruşte ale vremii.