Record de absolvenți înscriși la examenul de rezidențiat. Cum explică ministerul numărul mic de locuri, în plină criză
Număr record de absolvenți de medicină înscriși anul acesta la concursul pentru rezidențiat, care a avut loc duminică. Peste 12.500 de absolvenți s-au bătut pentru un loc în sistemul medical.
Ministrul Sănătății promite că toți cei care promovează examenul își vor găsi un loc de muncă și vor avea posibilitatea să se formeze într-o specialitate.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Cseke Attila a mai spus și că va exista posibilitatea unei suplimentări ulterioare, dacă la examenul de duminică se vor obține note mari.
La specializarea anestezie și terapie intensivă, de exemplu, în București, Cluj și Timișoara, anul acesta sunt mai puține locuri decât în sesiunea de rezidențiat de anul trecut.
În Capitală, locurile sunt aproape la jumătate. La fel și la specialitatea boli infecțioase, unde în București sunt cu 62% mai puține locuri ca în 2020.
Asta, în condițiile în care suntem în plină criză sanitară.
Viorel Scripcariu, rector UMF Iași: ”Numărul locurilor pentru rezidențiat a scăzut la anumite specialități care sunt absolut necesare în această perioadă: boli infecțioase, terapie intensivă, epidemiologie, ceea ce este în mod absolut greu de interpretat”.
În funcție de rezultate, ministerul va suplimenta numărul de locuri
Levente Vass, secretar de stat Ministerul Sănătății: ”Dacă noi am fi scos pe nevoia reală locuri pe specialitățile deficitare am fi luat șansa copiilor care nu vor aceste specialități. Vor oftalmologie sau la ORL, să mai aibă posibilitatea să aleagă aceste posturi”.
Cele mai multe șanse le au cei care s-au înscris la chirurgie generală, unde sunt 175 de locuri și medicină de urgență- 200 de locuri.
Cseke Attila, ministrul Sănătății: ”În funcție de rezultatul examenului, există posilitatea legală a Ministerului Sănătății de a mai suplimenta pe specialitățile deficitare acest număr de locuri și posturi”.
”A fost bine, au fost multe emoții. Toți am fost panicați, dar am fost asigurați de minister că locurile vor fi suplimentate”.
”Sincer, mi s-a părut un nivel de dificultate destul de greu, să zic așa. Nu sunt sigur pe foarte multe, dar sper că intuiția mea clinică o să mă îndrume spre un rezultat bun”.
”Nu m-am pregătit foarte mult, că am și lucrat”.
Cei mai mulți au ales să dea rezidențiatul în Capitală.
Anul acesta am avut un record de participanți la examen, peste 12.000. Bătălia cea mai mare se dă pentru domeniul farmaceutic, unde sunt patru pe loc. Apoi pentru stomatologie - doi pe loc și medicină, cu 1,5 candidați pe loc.