Record absolut: Donald Trump, avalanșă de decrete în doar 40 de zile. A semnat cât Joe Biden într-un an

Donald Trump
AFP

O frenezie a decretelor care ilustrează dorinţa sa de a răsturna ordinea stabilită: de la revenirea sa la putere, în 20 ianuarie, Donald Trump a semnat 79 de decrete.

Atâtea a semnat predecesorul său democrat, Joe Biden, pe parcursul întregului său prim an la Casa Albă, potrivit unei numărători AFP.

Această avalanşă de decrete reprezintă un record absolut: din 1937, un preşedinte american nu a mai semnat atâtea decrete la începutul mandatului său, potrivit Registrului federal american, care le publică de la acea dată.

Acesta marchează, de asemenea, o accelerare puternică în comparaţie cu primul mandat al lui Donald Trump (2017-2021): în aceeaşi perioadă, acesta parafase doar cincisprezece.

Punerea în discuţie a fundamentelor liberului schimb, legislaţia care protejează minorităţile etnice şi de gen, reducerea sau chiar suprimarea serviciilor federale: preşedintele american urcă în mod regulat pe scenă înarmat cu stiloul, accentuându-şi ambiţia de a restabili măreţia Americii, dar şi de a lua direcţia opusă administraţiei precedente.

Citește și
Emmanuel Macron
Apelul lui Emmanuel Macron, după cearta dintre Trump și Zelenski: „Ceea ce este în joc este prea important"

Aproximativ o treime din decretele semnate până în prezent modifică sau abrogă legi adoptate de administraţia Biden, potrivit AFP.

La 27 februarie, 16 dintre aceste edicte făceau obiectul unor contestaţii în justiţie, conform site-ului Just Security al Facultăţii de Drept a Universităţii din New York.

O privire retrospectivă asupra principalelor teme vizate de cel de-al 47-lea preşedinte al Statelor Unite:

Economie şi comerţ

Tarife, sprijin pentru combustibilii fosili, crearea unui fond suveran de investiţii: economia se află în centrul decretelor semnate de Trump: 27 în total, potrivit numărătorii AFP.

Douăsprezece vizează comerţul şi tarifele: +25% pentru produsele din Canada şi Mexic şi +10% pentru produsele chinezeşti. Acestea din urmă ar trebui chiar să fie taxate cu încă 10%, după cum a anunţat Trump joi, fără ca până acum să existe vreun decret corespunzător.

Trump a declarat, de asemenea, o „stare de urgenţă energetică” pentru a stimula producţia americană de petrol şi gaze şi a-şi respecta promisiunea de a „fora ca un nebun”, unul dintre sloganurile sale de campanie („drill, baby, drill”).

Miliardarul new-yorkez, care califică tranziţia energetică drept o „escrocherie”, a parafat, de asemenea, mai multe decrete împotriva vehiculelor electrice şi a proiectelor eoliene. Şi un altul care elimină paiele plastic de unică folosinţă.

Diversitate şi gen

Aproximativ 14 decrete abordează chestiuni legate de diversitate şi gen, mărturie a ofensivei prezidenţiale împotriva comunităţilor transgender şi a politicilor „DEI” („Diversitate, echitate, incluziune”).

Printre textele parafate: recunoaşterea a doar două sexe, masculin şi feminin, interzicerea „ideologiei transgender” în armată cu scopul de a exclude persoanele transgender şi restricţionarea procedurilor de tranziţie de gen pentru persoanele sub 19 ani. Toate aceste decrete sunt contestate în instanţă.

Alte două edicte interzic agenţiilor guvernamentale şi armatei orice discriminare pozitivă la angajare bazată pe criterii etnice sau de gen.

Imigraţia

Această temă centrală a campaniei electorale revine direct sau indirect în 16 decrete.

Un text semnat la sfârşitul lunii ianuarie consideră că programul de admitere a refugiaţilor este „dăunător pentru interesele” ţării.

Administraţia Trump a îngheţat apoi finanţarea organizaţiilor legate de acest program. Ordinul a fost blocat în acest stadiu de un judecător federal.

Trump a semnat, de asemenea, un ordin executiv care anulează dreptul la pământ, consacrat în al 14-lea amendament la Constituţia SUA. Mai mulţi judecători federali au blocat aplicarea acestuia, anunţând o luptă care ar putea ajunge până la Curtea Supremă, care are o majoritate conservatoare.

Într-unul dintre ultimele sale edicte semnate sâmbătă, Trump stabileşte, de asemenea, engleza ca limbă oficială a Statelor Unite şi revocă un text din era Clinton care viza facilitarea accesului la serviciile publice pentru „persoanele cu competenţe limitate în limba engleză”.

În termeni practici, agenţiile federale nu vor mai fi obligate să furnizeze servicii în alte limbi decât engleza. Multe au făcut acest lucru până acum, în special în spaniolă.

DOGE

În şase ordine executive, Trump s-a apucat să clarifice prerogativele Departamentului pentru eficienţă guvernamentală (DOGE), OZN-ul instituţional condus de Elon Musk pentru a reduce cheltuielile publice.

Un edict recent ordonă echipelor DOGE să listeze reglementările superflue, cu scopul de a „începe deconstrucţia statului administrativ, strivitor şi greoi”.

Sănătate

Treisprezece edicte privind sănătatea astăzi, pentru a retrage SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a suspenda accesul la un site guvernamental de informaţii privind drepturile sexuale şi reproductive sau a revoca ordinele executive ale lui Biden care asigură accesul la pilula de avort şi la datele personale ale femeilor care recurg la avort.

Trump a semnat, de asemenea, edicte de repunere în drepturi a membrilor forţelor armate concediaţi pentru refuzul vaccinului Covid sau de interzicere a tuturor subvenţiilor federale acordate unităţilor de învăţământ care solicită vaccinarea Covid.

Tehnologie

Prieten apropiat al lui Elon Musk, patronul SpaceX şi Tesla, Donald Trump a semnat deja 10 decrete care au legătură cu tehnologia: trei privind inteligenţa artificială, două privind criptomonedele.

De asemenea, el a decretat crearea unui „Consiliu naţional pentru dominaţia energetică”, însărcinat în special cu dezvoltarea producţiei de electricitate în faţa concurenţei chineze în domeniul IA.

Articol recomandat de sport.ro
Concluzia trasă de englezi după ce au aflat că jucătorul lui FCSB este pe lista lui Leeds: ”Ar fi bine să găsească pe altcineva!”
Concluzia trasă de englezi după ce au aflat că jucătorul lui FCSB este pe lista lui Leeds: ”Ar fi bine să găsească pe altcineva!”
Citește și...
Trump a semnat un ordin prin care engleza devine limba oficială în SUA. Motivul pentru care nu era până acum
Trump a semnat un ordin prin care engleza devine limba oficială în SUA. Motivul pentru care nu era până acum

Preşedintele american Donald Trump a semnat sâmbătă un ordin executiv prin care stabileşte engleza ca limbă oficială a Statelor Unite, pentru a "promova unitatea" ţării, notează AFP.

 

Apelul lui Emmanuel Macron, după cearta dintre Trump și Zelenski: „Ceea ce este în joc este prea important
Apelul lui Emmanuel Macron, după cearta dintre Trump și Zelenski: „Ceea ce este în joc este prea important"

Emmanuel Macron i-a îndemnat pe Donald Trump și Volodimir Zelenski la „calm, respect și recunoaștere”, după altercația de la Casa Albă care a amplificat temerile privind retragerea SUA din Ucraina și o posibilă ruptură cu aliații europeni, transmite AFP.

AFP: JD Vance, de la critic al lui Trump la aliat fidel. Vicepreședintele SUA șochează Europa cu declarațiile sale
AFP: JD Vance, de la critic al lui Trump la aliat fidel. Vicepreședintele SUA șochează Europa cu declarațiile sale

JD Vance, fost critic al lui Donald Trump, a devenit un susținător fervent al politicii „America First”. Șocând Europa prin radicalismul său, l-a confruntat pe Volodimir Zelenski, marcând o ruptură diplomatică sub umbrela lui Trump.

 

Recomandări
România vrea să-și mărească armata până la 100.000 de militari. Ar mai fi, însă, nevoie de cel puțin 35.000 de recruți
România vrea să-și mărească armata până la 100.000 de militari. Ar mai fi, însă, nevoie de cel puțin 35.000 de recruți

Cu amenințarea unui război de trei ani aproape de graniță, România vrea să-și mărească armata până la 100.000 de militari - inclusiv rezerviști voluntari și personal civil.  

Alegeri prezidențiale. Unii candidați promit vouchere pentru meditații, iar alții cer ca românii să poarte arme de foc
Alegeri prezidențiale. Unii candidați promit vouchere pentru meditații, iar alții cer ca românii să poarte arme de foc

În mai puțin, de două săptămâni românii sunt așteptați la urne, să-și aleagă noul președinte. 7 candidați susținuți de partide sau alianțe politice și 4 independenți au intrat în luptă. Rând pe rând, își prezintă programele prezidențiale.

Ucraina are un mesaj pentru emisarul lui Trump: Nu vom accepta un conflict îngheţat deghizat în pace
Ucraina are un mesaj pentru emisarul lui Trump: Nu vom accepta un conflict îngheţat deghizat în pace

Delegaţia ucraineană la convorbirile de miercuri de la Londra privind o posibilă încetare a focului în Ucraina i-a transmis emisarului lui Trump, Keith Kellogg, că Kievul nu va renunţa la integritatea sa teritorială în cadrul negocierilor, relatează EFE.