Recomandări de cărți pe care să le luăm în vacanță. Romanele poliţiste şi science-fiction, printre preferatele turiștilor
Pe lângă haine, prosoape şi creme de plajă, în vacanţe putem strecura în bagaj şi o carte. Ne va fi de folos pe drum, la plajă sau la iarbă verde, atunci când vrem să ne relaxăm.
Statistic, femeile citesc mai mult decât bărbații și sunt mai înclinate spre beletristică. De la romane poliţiste, thriller şi science-fiction, până la poveștile de dragoste, inclusiv cele ecranizate.
Pe plajă ori în hamac, în vacanțe ne însoțește de multe ori și o carte. Dacă avem copii, le putem citi și lor sau putem să citim împreună.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aceeași variantă a fost aleasă și de o familie care a venit în vacanță pe litoral. Adolescenta a ales „Moarte de cerneală”, un volum de fantasy pentru tineri, iar mama ei a ales Ana Blandiana.
Adolescentă: „Îmi place să citesc în general. E foarte relaxant oricum ar fi. Stau și pe telefon destul de mult, doar că până la urmă e o chestie de detașare și cum vrei să-ți umpli timpul”.
Mamă: „Mă regăsesc în tot ce citesc”.
Reporter: Cum e să citești pe plajă?
Mamă: „E bine. E bine să citești oriunde”.
Veronica spune că nu pleacă în nicio vacanță fără câteva cărți. Pentru anul acesta și le-a pregătit deja.
Veronica Gavril: „Uneori le citesc simultan pentru că pur și simplu rezonez cu altceva. Cartea mă ajuta să mă retrag în lumea mea și mă face să mă simt intradevar în vacanță”.
Vânzările de cărți sunt în creștere
Conform unui raport realizat de o librărie online, vara aceasta vânzările de carte au crescut cu 15% față de aceeași perioadă a anului trecut. Volumele în limba engleză, dar și cele pentru copii, au înregistrat creșteri semnificative.
Laura Țeposu, director general al unei librării online: „În top întotdeauna este beletristica care e cea mai ofertantă, dar o creştere mare o are categoria de dezvoltare personală, psihologie practică”.
Cărți perfecte de luat în vacanță
Pentru vacanță, scriitorul Radu Paraschivescu are o serie de recomandări ușor de citit.
Cartea Sabinei Fati, „Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi”, ne poate ajuta să înțelegem ce înseamnă să mergi singur în zone de conflict.
Jan Cornelius, un autor român, ne propune să întrăm într-un „Jurnal de pandemie”.
Iubitorii de ficțiune pot încerca „La soarele neîmblânzit”, volum semnat de Michel Bussi, sau „O stea îndepărtată” a lui Roberto Bolano. Pentru o istorie aparte, „Odorama, istoria culturală a mirosului”.
Radu Paraschivescu: „În general să nu fie foarte grele, să poată fi răsfoite ușor, să aibă o oglindă a paginii digerabilă și să aibă o poveste, o acțiune. Cărți care îți confiscă atenția și te fac să plonjezi acolo în carnația lor și să nu mai ieși decât la sfârșit”.
Dacă aţi uitat să puneți o carte în bagaje, vă puteţi lua una de pe drum.
Călător în Gara de Nord: „De fiecare dată când vin la Bucureşti mai cumpăr câte o cărticică”.
Reporter: Trece timpul mai uşor citind în tren?
Călător: „Nici nu ştiu când ajunge trenul la Iaşi, aşa repede trece”.
Turistă din Belgia: „În timpul anului am mult de lucru și nu am timp să mă scufund într-o carte și să mă bucur de ea”.
Cei care preferă să citească în limba engleză se pot inspira din recomandările fostului președinte american, Barack Obama.