Recoltarea grâului s-a terminat, iar producția de anul acesta este cu 15% mai mică
Recoltarea grâului s-a terminat, iar producția de anul acesta este cu 15% mai mică, anunță Ministerul Agriculturii. Însă grâul este de calitate, numai bun pentru panificație, pentru că, în lipsa ploilor, boabele s-au uscat în voie.
Pe de altă parte, seceta a dat peste cap culturile de porumb și floarea soarelui și i-a forțat pe unii dintre fermieri să intre cu utilajele mai repede pe câmp.
Aproximativ 75% din grâul recoltat de un fermier din județul Giugiu este bun de panificație. Ploile care nu au mai venit au lăsat lanurile să se usuce în voie, iar boabele și-au păstrat calitățile. Înainte să fie depozitat, grâul este verificat cu ajutorul unor aparate speciale. Din fiecare camion care vine din câmp se iau probe care sunt analizate în laborator.
Masa hectolictrică, proteina și glutenul sunt principalii indicatori după care se determină calitatea boabelor de grâu. Cu cât valorile sunt mai mari, cu atât se obține mai multă făină la măcinare, iar grâul intră în categoria celui bun de panificație. Tot ce e sub parametri e încadrat la grâu furajer.
Șef de laborator: „Dacă proteina asta este mare, atunci clar că și glutenul trebuie să fie mare. Aceste două proteine ajută aluatul să crească, să fie un aluat foarte bine legat. Cu cât este mai mare, cu atât calitatea aluatului este mult mai bună”.
Fermier: „Glutenul influențează partea de elasticitate a aluatului. În mod normal, glutenul ar fi un mimim de 22, dar noi prin fertilizare, prin tehnologie ne apropiem spre un gluten de 29, avem sole cu grâu care depășește și 30”.
Anul acesta, producția de grâu a României este mai slabă cu 15-18% față de anul trecut
Anul acesta, producția de grâu a României este mai slabă cu 15-18% față de anul trecut, când am avut o recoltă record, de peste 11 milioane de tone. Calitatea grâului este însă superioară, spune ministrul Petre Daea, care dă asigurări că industria de morărit va avea suficientă făină de calitate pentru pâine. Într-o brutărie se folosesc lunar 25 de tone de făină de calitate superioară.
Eugenia Chilă, patiser: „Contează foarte mult. Făina nu trebuie să fie foarte proaspătă. Folosim doar făină albă. Și la produsele celelalte folosim făină neagră, intermediară, cu tărâțe, la pâine graham”.
Brutar: „Franzelă, baghetă, chiflele, japonezele sunt făcute din făină albă. Fiecare sortiment are tipul lui de dospire”.
Culturile de porumb și de floarea soarelui, date peste cap de lipsa ploilor
Dacă la grâu nu ieșim atât de mult în pierdere, lipsa ploilor din această vară a dat peste cap culturile de porumb și floarea soarelui. În cinci județe din țară a început deja recoltatul la floarea soarelui, deși nu e timpul pentru așa ceva.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Este pentru prima dată când am început la această dată. Întreaga producție care se recoltează o să fie destinată depozitării imediate, în așa fel încât să nu pierdem niciun moment pe care l-am putea valorifica, evident, pentru strângerea acestei recolte”.
Din estimările autorităților de până acum, aproape 50 de mii de hectare de porumb și 20 de mii de hectare de floarea soarelui sunt compromise.