Recolta de ciuperci din România va ajunge în Germania și Italia. Cu ce problemă se confruntă exportatorii români
Ploile din aceste zile salvează măcar recolta de ciuperci. După o vară secetoasă, au început să se umple pădurile de hribi și de ghebe. Cele mai multe vor ajunge însă în farfuriile nemţilor şi italienilor, pentru că noi le apreciem prea puțin.
Imediat ce sunt aduse din pădure, după ce au fost culese pe ploaie, ciupercile sunt păstrate în condiții speciale până vor fi prelucrate într-o fabrică de lângă Novaci, în Gorj.
Angajată a ciupercăriei: „Aleg ciupercile, le întind pe sită să se usuce, sunt multe. Întindem ciuperca pentru uscat. Se face ciuperca uscată – cum sunt cele de anul ăsta, bune – da, foarte bune – cărnoase – da, are bolta foarte bogată anul ăsta, a fost foarte multă ciupercă în pădure, a fost un an foarte bogat în privința ciupercilor.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Localnică: „Sunt pe categorii. Merg în Italia, Germania.”
Oamenii din zonă sunt fericiţi că au şansa să câştige un ban în plus.
Cât costă un kilogram de ciuperci. Prețul variază de la o zi la alta
Cât oferă străinii pentru un kilogram de ciuperci
Pentru că se anunță o producție bună, străinii dau rar trei euro pe kilogram. În general, oferă în jur de doi euro.
Marius Paraschivescu, exportator ciuperci: „Anul e promițător, singura problemă e că nu avem personal, nu avem mână de lucru. Au plecat afară. Fiind marfă multă vă dați seama că prețul o să fie un pic jos.”
Într-un centru de colectare din județul Neamț ajung ciupercile din munții Bistriţei şi Stânişoarei. Sunt de bună calitate şi de mari dimensiuni.
Aanei Liliana, administrator centru de colectare: „Acum centrul este plin de bureţi. Este explozie de ciuperci. Acum o lună dacă strângeam 100 kg pe zi, acum strângem cu tonele.”
Culesul ciupercilor va dura câteva săptămâni.