Rechizitoriu DNA: Licenţele educaţionale Microsoft achiziţionate erau inutile

NU-dna
Inquam

Licenţele educaţionale Microsoft achiziţionate de Guvernul României de la Fujitsu Siemens Computers erau inutile, deoarece calculatoarele cărora le erau destinate aveau sisteme de operare preinstalate, potrivit rechizitoriului DNA.

În acest dosar oamenii de afaceri Dinu Pescariu şi Claudiu Florică au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru spălare de bani.

"Extinderea contractului comercial de închiriere licenţe pentru produse educaţionale Microsoft s-a efectuat în condiţii nelegale, deoarece nu a existat o analiză proprie a necesarului de licenţe Microsoft pentru produsele educaţionale şi nici a preţului, dat fiind că în cadrul programului privind Sistemul Educaţional Informatizat existau astfel de licenţe pentru toate calculatoarele din instituţiile şi unităţile de învăţământ de stat, existând o suprapunere între licenţele existente şi cele ce urmau să se achiziţioneze", se arată în rechizitoriul citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, pentru stabilirea necesarului de licenţe s-ar fi impus întocmirea unei situaţii la nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, prin care să se stabilească situaţia calculatoarelor utilizate, cu specificarea capacităţii şi a caracteristicilor tehnice, situaţia licenţelor preinstalate pe calculatoarele achiziţionate în programele Sistem Educaţional Informatizat I-III, precum şi situaţia produselor Microsoft compatibile.

"Dacă ar fi fost întocmită o asemenea situaţie la momentul extinderii contractului şi la licenţele educaţionale, s-ar fi constatat că nu era necesară o asemenea achiziţie, deoarece calculatoarele achiziţionate în cadrul programului SEI I-III aveau licenţe Microsoft preinstalate. Anterior aprobării hotărârii de guvern, nu a existat nicio ofertă comună Microsoft-Fujitsu, aşa cum s-a întâmplat la încheierea contractului-cadru, în privinţa preţului la care urmau să fie achiziţionate licenţele educaţionale", se precizează în rechizitoriu.

Citește și
Mirela Tanc
O profesoară de limba română este lăudată de gigantul IT Microsoft pentru metodele moderne de predare

Din verificările efectuate de procurori a rezultat că toate cele 155.706 calculatoare achiziţionate în cadrul programului privind Sistemul Educaţional Informatizat aveau licenţe Windows perpetue, care nu expiră niciodată şi, în consecinţă, nu necesită upgrade pentru expirarea valabilităţii. Upgrade pentru acest gen de licenţe se poate face doar dacă utilizatorul doreşte să instaleze, pe acelaşi calculator, un sistem de operare mai nou decât cel deja instalat.

"Rezultă aşadar că licenţele achiziţionate în urma extinderii contractului comercial de închiriere de licenţe (...) încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produse educaţionale Microsoft, pe lângă faptul că au fost achiziţionate la un preţ supraevaluat, nici măcar nu era necesară această achiziţie, acestea suprapunându-se peste licenţele existente în Sistemul Educaţional Informatizat", se mai menţionează în rechizitoriu.

Claudiu Florică şi Dinu Pescariu au fost trimişi luni în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul Microsoft, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

Potrivit DNA, faptele au fost comise de cei doi în calitate de reprezentanţi ai societăţilor Profinet AG şi Slytehrin Marketing Ltd.

În acelaşi dosar, procurorii au dispus clasarea cauzei, pe motiv că faptele au fost prescrise, faţă de Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2000 - iulie 2004, Silvia Adriana Ţicău, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie - decembrie 2004, iar anterior secretar de stat la acelaşi minister, şi Alexandru Athanasiu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003 - 2005. Cei trei au fost cercetaţi în dosar pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

DNA susţine că aprobarea încheierii între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licenţe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, precum şi extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe şi pentru produsele educaţionale s-au făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice.

''Prin fapta reprezentanţilor Guvernului României, faptă care întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu (prescrisă), s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei, iar pe de altă parte - un folos necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers", spun procurorii.

DNA mai arată că suma de 22.787.515 dolari, reprezentând aproximativ o treime din folosul necuvenit obţinut din infracţiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers, a făcut obiectul infracţiunii de spălare de bani. Pentru disimularea originii ilicite a banilor, a fost încheiat un contract de consultanţă fictiv între Fujitsu Siemens Computers şi Profinet AG.

"În baza acestui contract, au fost transferate în contul Profinet AG suma de 15.553.878,86 USD la data de 11.05.2004 şi suma de 7.233.510,86 USD la data de 30.11.2004. În perioada mai - decembrie 2014, prin subcontractarea succesivă în mod fictiv a unor servicii de consultanţă, sumele de bani au tranzitat o serie de conturi ale unor firme off-shore (Slytehrin Marketing Ltd, Zonko Overseas Ltd)", mai arată DNA.

Procurorii susţin că persoanele implicate în operaţiunile privind disimularea originii ilicite a banilor au fost Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, ultimul fiind şi beneficiarul final al unei părţi din suma de peste 22 de milioane de dolari.

"Prin contribuţia la înfiinţarea firmelor offshore Profinet AG şi Slytehrin Marketing Ltd, precum şi la încheierea contractelor fictive de prestări servicii dintre Fujitsu Siemens Computers şi Profinet AG, respectiv dintre Profinet AG şi Slytehrin Marketing Ltd, inculpaţii au contribuit la/au dispus realizarea transferurilor bancare menţionate, care nu s-ar fi putut realiza în lipsa acestor elemente", precizează DNA.

În vederea confiscării speciale, procurorii au dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra sumelor de bani aparţinând lui Dinu Pescariu, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Kovesi, despre dosarul Microsoft: Rămâne întrebarea ce au făcut celelalte instituţii în 9 ani
Kovesi, despre dosarul Microsoft: Rămâne întrebarea ce au făcut celelalte instituţii în 9 ani

Procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri, referindu-se la dosarul Microsoft, că rămâne întrebarea de ce DNA a fost sesizată la 9 ani de la comiterea faptelor.

O profesoară de limba română este lăudată de gigantul IT Microsoft pentru metodele moderne de predare
O profesoară de limba română este lăudată de gigantul IT Microsoft pentru metodele moderne de predare

Gigantul IT Microsoft laudă o profesoară din România pentru modul în care a ales să predea elevilor săi, folosind metode moderne.

Dosarul Microsoft. Șapte foști miniștri au scăpat de acuzații. Procurorul general a sesizat Inspecția Judiciară
Dosarul Microsoft. Șapte foști miniștri au scăpat de acuzații. Procurorul general a sesizat Inspecția Judiciară

Șapte foști miniștri au scăpat de acuzații în dosarul Microsoft, a anunțat DNA într-un comunicat.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”
Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”

Senatul american a condamnat în mod oficial atacul declanșat de Rusia asupra alegerilor din România, parte a războiului dus de Kremlin împotriva lumii civilizate.

 

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.