Recensământ 2022. Care sunt regulile pentru persoanele care muncesc în străinătate
Deși a început cu stângul în a doua zi a recensământului lucrurile merg mai bine. Platforma de autorecenzare funcționează, iar până acum au fost completate 130 de mii de chestionare spun reprezentanții Institutului Național de Statistică.
Agitație a fost și în centrele de recenzare asistată, unde oamenii care nu s-au descurcat să compleze singuri formularele au venit să ceară ajutor.
Într-un centru de recenzare asistată din cadrul Primăriei Sectorului 2, oamenii au venit de la primele ore.
Femeie: ”Avem internet pentru nepot, dar nu știm să umblăm, nu avem telefoane din acelea”.
Mirel este recenzor şi până la orele prânzului ajutase 17 persoane să completeze formularul de recensământ. Mulți nu au răbdare să răspundă la toate întrebările.
Recensământul indică populația care trăiește efectiv pe teritoriul țării noastre și ajută astfel autoritățile să se organizeze și să dezvolte politici publice pentru pentru fiecare domeniu de activitate: de la crearea de noi locuri de muncă, până la alimentarea cu gaze și curent a unor comunități. Formularul de recensământ trebuie completat atât de cetățenii români, cât și de cei străini care locuiesc în România de mai bine de un an.
Indiferent de adresa pe care o aveți în cartea de identitate, în formularul de recensământ trebuie să completați adresa de reședință, practic, unde trăiți în acest moment. De exemplu, dacă sunteți din Curtea de Argeș, însă munciți și locuiți în București atunci în formular trebuie să completați adresa din Capitală. Atenție, trebuie să menționați adresa casei indiferent că sunteți chiriaș său proprietar.
În cazul în care aveți mai multe proprietăți, trebuie să precizați și restul caselor ori apartamentelor, dacă nu locuiește nimeni în ele. Dacă sunt ocupate, vor completa formularul cei care stau acolo, chiriaşi sau rude. Datele sunt confidenţiale.
Reguli pentru persoanele care muncesc în străinătate
Pentru cei care trăiesc sau muncesc în străinătate regulile sunt următoarele:
Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt Recensământ: ”Persoanele care locuiesc în străinătate trebuie să se autorecenzeze doar dacă au plecat din țară de mai puțin de 12 luni, dacă sunt absente pe o perioadă mai scurtă de 12 luni. Dacă sunt plecate din țară pe o perioadă mai lungă, nu trebuie să se autorecenzeze”.
Cele mai multe apeluri şi nelămuriri au fost legate de acordarea zilei libere.
Bogdan Drăghia: ”Dovada pentru acea zi liberă nu poate fi eliberată înainte de 7 zile de la completarea chestionarului pentru că sunt necesare câteva validări. După 7 zile, dovada nu vine pe email, dovada poate fi obținută prin aceesarea site-ului, într-o secţiune specială. Se introduce CNP-ul și primesc dovada”.
Persoanele care nu participă la recensământ vor primi amenzi între o mie și 3 mii de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, strainatate, reguli, recensamant 2022,
Dată publicare:
15-03-2022 19:28