Reacţiile politicienilor români, după ce UE a anunţat că ne taie fondurile dacă nu respectăm statul de drept

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 02 Mai 2018 17:46
Categorie: Actualitate

Un avertisment îngrijorător vine de la Comisia Europeană. Ţările membre care nu respectă statul de drept, adică independența justiției printre altele, riscă să aibă acces restricţionat la fondurile europene începând cu anul 2021.

Asta înseamnă că vor primi mai puțini bani europeni sau chiar deloc dacă nu respectă standardele democratice ale Uniunii Europene. Reacțiile președintelui Iohannis și măsurile anunțate de Comisia Europene nu par să-i fi îngrijorat prea mult pe politicienii de la Putere.

Potrivit măsurii propuse la Bruxelles, Comisia Europeană va putea să suspende, să reducă ori să restricţioneze accesul la banii europeni pentru ţările care nu respecta statul de drept, adică derapează de la standardele democratice ale Uniunii.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: ''Comisia propune un nou mecanism care va permite protejarea bugetului de riscuri legate de deficienţe în respectarea statului de drept. Acesta este un mecanism cu aplicare generală, care nu vizează anumite state membre."

Deşi oficialii de la Bruxelles spun că nu vizează nicio tară anume prin aceste măsuri, România a fost una dintre ţările criticate dur pentru situaţia statului de drept, alături de Polonia şi Ungaria. Liderii Coaliţiei de la putere neagă acuzaţiile aduse de preşedintele Klaus Iohannis şi nici nu par să fie îngrijoraţi de riscurile la care ar putea fi expusă România.

Florin Iordache: „Dumneavoastră credeţi că Parlamentul României poate să stea pe loc? Viaţa merge înainte! Acolo unde există prevederi care nu sunt neconstituţionale sau în dezacord cu Comisia de la Veneţia se modifică, dar nu putem sta aşa pe loc că cineva, nu ştiu când, se va pronunţa”

Tudorel Toader: „Faptul că preşedintele vrea să sesizeze CCR şi Comisia de la Veneţia intră în limitele de competenta constituţională ale preşedintelui. Am văzut preocuparea dânsului nu cumva din mers să se resrie constituţia. „

Eugen Teodorovici: „Multe ţări europene care ne dau sfaturi din păcate de pe poziţii pe care nu le merită, ar trebui să se uite mai întâi în grădina proprie şi după aceea să discutăm la aceeaşi masă cu toţii fiecare ţară cu propunerile proprii.

Ludovic Orban: „România risca să piardă fonduri importante, bani nerambursabili pentru autostrăzi spitale, şcoli şi toate astea din cauza asaltului permanent al coaliţiei majoritare asupra independenţei justiţiei care pune sub semnul întrebării existenta statului de drept în România”

Dacian Cioloş: „Atâta vreme cât justiţia e slabă, există pericolul ca banii cheltuieli să nu fie cheltuiţi corect respectând legea. Cred că e un semnal foarte clar că de acum înainte astfel de libertăţi pe care unii politicieni şi le pot lua - să modifice legile justiţiei, să modifice Codul Penal, în aşa fel încât să creeze facilităţi infractorilor şi să slăbească capacitatea instituţiilor. Atâta vreme cât politicienii îşi iau această libertate, România va plăti şi acest preţ al accesului la fondurile europene''

România are deja mari probleme în atragerea de fonduri europene, iar ţara noastră a fost deja avertizata de Bruxelles că risca să piardă milioane de euro pentru că întârzie aplicarea proiectelor cu finanţare europeană. În primele trei luni ale anului, de la Comisia Europeană au venit în ţara 43 de milioane de euro, adică nici jumătate faţă de câţi bani au intrat din fonduri europene într-o singură lună în 2017! Din 2014 şi până anul acesta, în februarie, ţara noastră a primit de la Bruxelles mai puţin de 5% din cele 22,5 miliarde de euro alocate, fără a calcula banii pentru agricultură.

Avem un grad de absorbţie de nici jumătate de procent la unul dintre cele mai importante programe - cel prin care Uniunea Europeană finanţează construcţia de şosele, de reţele de apă şi canalizare, atât de necesare într-o ţară în care milioane de gospodarii au toaleta în curte.

UE va reduce fondurile în cazul ţărilor care nu respectă statul de drept
UE va reduce fondurile în cazul ţărilor care nu respectă statul de drept
VIDEO PROTVPLUS.RO
amenda turism
Stenograme din dosarul agențiilor de turism amendate. ”Să facem o regulă ca la mafie”
Episod de vreme severă în Capitală. Șoferii au răbufnit în trafic: ”A fost teroare”
România, amenințată de un lider UE cu Articolul 7. ”Nu sunteți departe de asta”
Greva minerilor din Oltenia ia amploare. ”Laudele nu țin de foame și cald”
Probleme din cauza zăpezii în aproape toată țara. Zonele în care s-au închis școlile
Accident grav în Argeș, după ce un șofer nu s-a asigurat
recidivist
Eliberat mai devreme din închisoare, a lovit din nou. Un singur pumn a fost de ajuns
Procurorii care au investigat violențele din 10 august, cercetați disciplinar
Poliţia Română a scos la concurs 290 de posturi pentru civili. În ce domenii vor lucra
Maşină "scobită" pentru a ascunde ţigări în ea. Cum şi-au dat seama poliţiştii
Probleme pentru procurorul care i-a înjurat și amenințat pe polițiștii care l-au amendat
Pedepsele primite de cei 2 adolescenți care au ucis un taximetrist din Lugoj