Reacțiile pasagerilor ținuți 2 ore în avion, după ce o stewardesă a fost băgată în carantină, la Cluj

Ultima actualizare: 28-01-2020 21:42

Milioane de pământeni sunt înspăimântați de virusul din China, care a ucis până acum 106 oameni și a îmbolnăvit peste 4500.

UPDATE - Pasagera care a intrat în carantină, după ce a ajuns la Cluj cu o cursă de la Varșovia, nu este infectată cu coronavirusul din China.

Potrivit ultimelor informații, aceasta suferă de bronșiolită și pneumonie, provocate de virusul respirator sincițial.

Toate țările, inclusiv România, iau măsuri și urmăresc evoluția virusului.

La Cluj, oficialii aeroportului au intrat imediat în alertă, când au fost informaţi că într-un avion se afla o pasageră care ar putea fi infectată cu coronavirus.

Tânăra venea de la Varşovia, însă înainte a fost în Asia - unde lucrează ca stewardesă - şi ar fi intrat în contact cu mai mulţi colegi, posibil purtători ai temutului virus.

Nimeni nu a coborât din avion, până când echipele medicale, nu au verificat situaţia.

Pe aeroportul din Cluj Napoca, alarma s-a dat la ora 13 şi 15 minute.

Piloţii cursei companiei poloneze LOT care venea de la Varşovia au anunţat turnul de control că au la bord o pasageră suspectă de coronavirus. Aeronava cu 57 de pasageri şi 4 membri ai echipajului a fost garata într-o zonă izolată a aeroportului şi nimeni nu a fost lăsat să coboare.

Pasageră: "Doamna a stat cu vreo două scaune în spatele meu, avea masca de protecţia, dar nu tușea."

Femeia suspectată că ar fi contactat temutul virus este o româncă de 27 de ani, din Sighetul Marmaţiei, care lucrează ca stewardesă pentru o compania aeriană din Vietnam.

Tânăra a susţinut că din 15 decembrie şi până acum câteva zile s-a aflat în oraşul vietnamez Ho Chi Minh - unde au fost confirmate cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

În plus, surse din Ministerul Sănătăţii au transmis că femeia ar fi declarat că doi dintre colegii ei au fost diagnosticaţi cu boala şi introduşi în carantină.

Tudorel Lupoaiei, director Aeroportul Cluj Napoca: "Femeia a fost în Asia de S-E şi ar fi spus că a intrat în contact cu nişte colegi de-ai ei."

Pasagera a fost coborâtă de urgenţă din avion, a fost echipată şi transportată cu o targă specială la Spitalul de boli infecţioase pentru mai multe investigaţii.

Mihai Moisescu, director executiv DSP CLUJ: "Femeia se află în carantină pentru 14 zile. Nu există suspiciunea virsului."

În timp ce femeia era investigată la spital, mai mulţi medici - echipaţi cu măşti de protecţie - au urcat în aerovană. Pasagerii şi echipajul au fost supuşi unui control de sănătate.

Pasageră: "Când am aterizat, au venit autoritățile și am așteptat mai bine de două ore. Ne-au luat adresele și informații despre unde mergem în România".

Pasageră: "Ne-am lăsat datele și acum suntem liberi să plecăm"

În perioada de monitorizare, oamenilor li s-a pus în vedere să anunţe la 112 orice schimbare a stării lor de sănătate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO