Reacție acidă a Rusiei, după ce Franța a recunoscut Holodomorul drept genocid împotriva poporului ucrainean
Rusia a calificat drept "zel antirusesc" votul din Adunarea Naţională franceză care recunoaşte drept genocid Holodomorul, marea foamete provocată la începutul anilor 1930 în Ucraina de către autorităţile sovietice, foamete ce a cauzat milioane de morţi.
"Zelul antirusesc al deputaţilor francezi este cu atât mai respingător cu cât Franţa însăşi nu a închis încă pagina crimelor sale din perioada colonială", a subliniat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova. "Încă o dată, ne confruntăm cu duplicitatea şi rusofobia adversarilor noştri europeni", a adăugat Zaharova, citată de AFP.
Ea a denunţat "dublele standarde ale 'Occidentului colectiv'" şi "o acţiune goală şi lipsită de sens" a Franţei, "organizată în grabă, pentru a plăcea regimului de la Kiev".
Adunarea Naţională a Franţei a recunoscut marţi drept genocid Holodomorul, foametea provocată la începutul anilor 1930 în Ucraina de către autorităţile sovietice şi care a ucis câteva milioane de persoane. Într-o rezoluţie adoptată aproape cu unanimitate (168 de voturi pentru şi 2 împotrivă), deputaţii francezi au îndemnat guvernul să recunoască la rândul său Holodomorul drept genocid, pentru a răspunde aşteptărilor Kievului cu privire la acest subiect dureros, reanimat după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei.
Votul a fost salutat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. "Recunoştinţă faţă de deputaţii din Adunarea Naţională pentru această decizie istorică", a reacţionat Volodimir Zelenski într-un tweet postat în franceză la scurt timp după vot.
Textul adoptat "recunoaşte oficial caracterul genocidar al foametei impuse şi planificate de către autorităţile sovietice faţă de populaţia ucraineană în 1932 şi 1933". El "condamnă" aceste acţiuni şi "îşi afirmă sprijinul pentru poporul ucrainean, în aspiraţia lui de a face să fie recunoscute crimele în masă comise la adresa sa de regimul sovietic".
Adunarea Naţională invită guvernul francez să adopte la rândul său această calificare de genocid şi îi cere să "încurajeze pe scena internaţională un acces liber la arhivele legate de Holodomor, în special în Federaţie Rusă", pentru a documenta faptele.
Supranumită "grânarul Europei" pentru fertilitatea pământului său de cernoziom, Ucraina a pierdut mai multe milioane de locuitori în timpul marii foamete din 1932-1933, pe fondul colectivizării terenurilor agricole, orchestrată, potrivit istoricilor, de Stalin, pentru a reprima orice aspiraţie spre independenţă a acestei ţări, pe atunci republică sovietică.
La mijlocul lui decembrie, Parlamentul European a calificat la rândul său Holodomorul drept genocid.
În ceea ce priveşte Rusia, ea refuză categoric această clasificare, invocând faptul că marea foamete din anii 1930 nu a făcut doar victime ucrainene, ci şi ruse, kazahe, precum şi în rândul altor popoare.