Primele efecte ale anchetei Inspectorului PRO în cazul așa-zisei grădinițe unde o educatoare umilea copiii

×
Codul embed a fost copiat

În urma materialului marca „Inspectorul PRO” intitulat „Incident revoltător petrecut într-o așa zisă grădiniță privată din Popești Leordeni”, Inspectoratul de Poliție Județean Ilfov s-a autosesizat și a deschis o anchetă penală.  

O anchetă marca Inspectorul PRO a scos aceste orori la iveală. Investigația arată că astfel de centre se înființează ca orice SRL, dar se recomandă drept grădinițe cu programe educaționale. Nu sunt controlate apoi de nimeni. Ministerul susține că vrea să modifice legislația.

Reacția IPJ Ilfov

În urma apariției în spațiul public a unui material intitulat 'Incident revoltător petrecut într-o așa zisă grădiniță privată din Popești Leordeni', Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov este abilitat să comunice următoarele:

La data de 15 februarie a.c., în urma unor imagini apărute în spațiul public, din care se observă faptul că la un centru privat de îngrijire zilnică a copiilor de pe raza orașului Popești Leordeni, o angajată a acestui centru ar fi avut o atitudine necorespunzătoare față de copiii din acest centru și că i-ar fi agresat fizic, polițiștii orașului Popești Leordeni s-au sesizat din oficiu, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de rele tratamente aplicate minorului.

În cadrul activităților desfășurate, polițiștii au identificat persoana în cauză fiind vorba despre o femeie, în vârstă de 24 de ani, care ar fi exercitat acte de violență, asupra copiilor din acest centru.

Citește și
parinti de ciresari ilikeit
Campanie online anti-poluare. Părinții, îndemnați să nu staționeze cu motorul pornit lângă locurile de joacă sau școli
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

În prezent, polițiștii orașului Popești Leordeni, efectuează cercetări în cadrul dosarului penal, deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului, urmărirea penală fiind coordonată de procurorul de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu.

De asemenea, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Ilfov, împreuna cu polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publica Ilfov, efectuează activități din competență pentru verificarea legalității funcționării acestui centru”, se arată în comunicatul transmis de poliție.

IPJ Ilfov a anunțat primele efecte ale anchetei Inspectorului PRO. Așa-zisei grădinițe i-a fost suspendată activitatea, iar politia a dat o amendă de 30.000 de lei

„În cursul zilei de astăzi, 16 februarie februarie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Ilfov, Serviciului Ordine Publică Ilfov, impreună cu polițiștii orașului Popești Leordeni au aplicat măsura de suspendare a activității societății din orașul Popești Leordeni. Totodată, polițiștii ilfoveni au aplicat sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 30.000 de lei, pentru nedeținerea analizei de risc la securitate fizică și activitate economica cu numerar fară a deține casă de marcat, conform art. 4, alin (1), lit. d din H.G. 301/2012 și art. 10, lit. e din Legea 28/1999”, a precizat Inspectoratul Județean de Poliție Ilfov.

„Dacă intri pe mâinile mele, ți-o iei rău de tot”

Un incident revoltător petrecut într-o așa zisă grădiniță privată din Popești Leordeni scoate la iveală incapacitatea statului de a crea suficiente locuri pentru copii. O îngrijitoare a fost înregistrată în timp ce îi bătea pe cei mici, țipa la ei, îi traumatiza și îi pedepsea.

Verificările făcute de Inspectorul Pro arată că incidentul a avut loc într-un centru de îngrijire zilnică și nu într-o unitate de învățământ, așa cum se prezenta în fața părinților.

Educatoare: „Începe să spui lunile anului, eu nu te aud. Tu joacă-te cu nervii mei, că dacă intri pe mâinile mele, ți-o iei rău de tot. Stai cum trebuie pe scaun”.

Dacă ar fi fost pedagog, așa-zisa educatoare ar fi știut că la vârsta lor, copiii de grupă mijlocie nu pot învăța mecanic. Trebuie răbdare și joc.

Teroarea asupra celor mici nu s-a oprit aici. De la țipetele infernale, îngrijitoarea a trecut la bătăi cu rigla. La un moment dat, unul dintre copii a întrebat-o duios dacă nu cumva are nevoie de medic.

Educatoare: „Ți-am zis să te potolești? Ți-am zis să nu mai faci că un nebun prin clasa? De ce? De ce nu stai pe amărâtul asta de scaun? De ce? Dacă te mai ridici de pe scaunul asta, te rup! Ai înțeles? Aici încremenești, pe scaun”.

Copil: Vrei să mergem la doctor? Vrei să mergem la spital?”.

Educatoare: „Da! Să-ți duc creierul asta la reparat, poate îți revii”.

Înregistrarea pe care o deținem are patru ore, timp în care femeia nu s-a oprit o clipă din jigniri și amenințări.

Educatoare: „Băi, vă crăp capul astăzi. Mă, dobitocul pământului, unde trebuie să stai tu? Dacă trebuie să stai lângă fată, unde trebuie să stai? Pune mâinile la spate că-ți dau cu telefonul ăsta în cap de vezi stele verzi. Dacă îți mai aud gura, mototolesc foaia asta și ți-o dau să o mănânci”.

Am mers să lămurim acest caz. Am descoperit la fața locului o vilă ca oricare alta, pe strada Amurgului, în Popești Leordeni.

Reporter: E o grădiniță, nu?

Vecin: „Da. Am văzut că părinții își aduc copiii dimineața”.

Am verificat informația la Inspectoratul Școlar Ilfov și am aflat că unitatea nu face parte din rețeaua școlară a Ministerului Educației. La adresă funcționează un simplu SRL. O societate cu trei angajați, deținută de două persoane. Pe rețele de socializare, firma îi induce în eroare pe părinți și se prezintă drept creșă și grădiniță. Mai mult, chiar în contractul pe care îl primesc părinții scrie, de la bun început, că este un centru educațional și o unitate de învățământ privată.

Am cerut explicații la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar. ARACIP este instituția care monitorizează și verifică toate unitățile de învățământ din întreaga țară. Maria Dogaru este directorul instituției și i-am arătat contractul primit de la unul din părinți.

Maria Dogaru, director ARACIP: „Asta este confuzant pentru părinți că scrie educațional și seamănă și cu o grădiniță, perfect cu o grădiniță”.

În realitate, astfel de SRL-uri nu sunt acreditate de Ministerul Educației. Și, drept urmare, nu pot fi controlate de instituțiile din educație. Sunt pur și simplu niște firme care au ca obiect de activitate îngrijirea copiilor, și pe care autoritățile le lasă să funcționeze pentru că statul nu e capabil să construiască suficiente grădinițe. În fond, părinții tot trebuie să-și lase copiii undeva. Și, astfel, unitățile de acest gen au devenit adevărate afaceri.

De pildă, în centrul din Popești Leordeni, părinții plătesc, lunar, între 1.200 și 1.750 de lei, dar și câte o penalizare de 25 de lei, pentru fiecare jumătate de oră de întârziere, dacă nu vin să-și ia copiii la timp.

Maria Dogaru, director ARACIP: „Nu sunt precizări legate de ce personal trebuie să fie acolo, care este formarea personalului, nu”.

Reporter: ARACIP poate să controleze aceste centre?

Maria Dogaru, director ARACIP: „Nu, nu. A fost o nișă lăsată în legislație, un vid de care s-a profitat”.

Acuzațiile sunt grave. Am cerut punct de vedere și directoarei așa zisei grădinițe. A trecut pe lângă noi.

Vecin:Era și directoarea mai devreme. Era cu BMW-ul”.

Minute în șir a stat într-o parcare și ne-a urmărit activitatea de la distanță. Cea din mașina din parcare era directoarea grădiniței, ne-a văzut că ne îndreptăm spre dânsa, și a plecat. Ulterior, s-a răzgândit și s-a întors, dar nu a vrut să ne ofere interviu. A precizat doar că femeia din înregistrare a fost dată afară și consideră astfel problema rezolvată.

I-am cerut un punct de vedere secretarului de stat Sorin Ion, din Ministerul Educației, pentru că el este cel care se ocupă de Învățământul Preuniversitar. Ne-a transmis că se delimitează de subiectul centrelor de îngrijire zilnică pentru copii, pe motiv că ele nu sunt acreditate, nu există legislație pentru aceste centre și nu sunt considerate o formă de învățământ.

Cert este că, în România, nicio autoritate nu știe câte astfel de centre funcționează la nivel național. Abia acum, în ceasul al XII-ea, Ministerul Educației lucrează la o legislație, astfel încât și centrele de îngrijire a copiilor să fie monitorizate și să funcționeze după reguli. În astfel de situații, însă, părinții pot face plângere la protecția copilului și la politie care ar putea face cercetări pentru rele tratamente aplicate minorilor.

Până când autoritățile nu vor oferi, însă, protecția necesară, ar trebui să știți că puteți verifica pe site-ul ARACIP.EU, dacă o grădiniță sau școală este acreditată, sau nu.

Firma din Popești Leordeni, care găzduiește zilnic copii, nu are nici măcar autorizație de securitate la incendiu.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Camera ascunsă: „Băi, vă crăp capul!” Incident revoltător petrecut într-o așa-zisă grădiniță privată din Popești Leordeni
Camera ascunsă: „Băi, vă crăp capul!” Incident revoltător petrecut într-o așa-zisă grădiniță privată din Popești Leordeni

Autoritățile nu controlează toate centrele de îngrijire a copiilor care se înființează ca niște SRL-uri, dar se recomandă drept grădinițe cu programe educaționale.  

Campanie online anti-poluare. Părinții, îndemnați să nu staționeze cu motorul pornit lângă locurile de joacă sau școli
Campanie online anti-poluare. Părinții, îndemnați să nu staționeze cu motorul pornit lângă locurile de joacă sau școli

Nu staționați cu motorul pornit lângă un loc de joacă, lângă o grădiniță sau lângă o școală.

Bucata de avion care a căzut în Mureș a picat chiar lângă o grădiniță. „Părinții fugeau disperați”
Bucata de avion care a căzut în Mureș a picat chiar lângă o grădiniță. „Părinții fugeau disperați”

Este anchetă în Mureș, în cazul avionului de mici dimensiuni din care a căzut o bucată de tablă, în timpul zborului. Era vorba chiar despre capota motorului aparatului de zbor, care s-a prăbușit lângă o grădiniță dintr-un sat mureșean.

„Era plin de sânge”. Băiețel de 4 ani din Bacău, operat de urgență după ce un deget de la mână i-a fost strivit la grădiniță
„Era plin de sânge”. Băiețel de 4 ani din Bacău, operat de urgență după ce un deget de la mână i-a fost strivit la grădiniță

Un băiețel de 4 ani din Onești a ajuns la spital cu un deget de la mână strivit, după un incident la grădiniță. Copilul și-a prins mâna în ușă, iar mama lui o acuză de neglijență pe educatoare și spune că va face mai multe plângeri, inclusiv la Parchet.

Copilul care s-a înecat cu o bucată de măr la o grădiniță neautorizată din Oradea a murit
Copilul care s-a înecat cu o bucată de măr la o grădiniță neautorizată din Oradea a murit

Un copil de un an și jumătate a murit marți după-amiază, după ce s-a înecat cu o bucată de măr la o grădiniță neautorizată din Oradea. El se afla în stare critică la spital de săptămâna trecută, scrie bihoreanul.ro.  

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA și NATO
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA și NATO

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.