Camera ascunsă: „Băi, vă crăp capul!” Incident revoltător petrecut într-o așa-zisă grădiniță privată din Popești Leordeni

×
Codul embed a fost copiat

Autoritățile nu controlează toate centrele de îngrijire a copiilor care se înființează ca niște SRL-uri, dar se recomandă drept grădinițe cu programe educaționale.  

Ministerul susține că vrea să modifice legislația, astfel încât și aceste centre să fie monitorizate de stat. În lipsa unor reguli clare au fost raportate abuzuri. Inspectorul Pro, a descoperit un caz flagrant în Ilfov, și a alertat autoritățile. Atenție, urmează detalii, care vă pot afecta emoțional.

Un incident revoltător petrecut într-o așa zisă grădiniță privată din Popești Leordeni scoate la iveală incapacitatea statului de a crea suficiente locuri pentru copii. O îngrijitoare a fost înregistrată în timp ce îi bătea pe cei mici, țipa la ei, îi traumatiza și îi pedepsea.

Verificările făcute de Inspectorul Pro arată că incidentul a avut loc într-un centru de îngrijire zilnică și nu într-o unitate de învățământ, așa cum se prezenta în fața părinților.

Educatoare: „Începe să spui lunile anului, eu nu te aud. Tu joacă-te cu nervii mei, că dacă intri pe mâinile mele, ți-o iei rău de tot. Stai cum trebuie pe scaun.”

Citește și
bucata avion
Bucata de avion care a căzut în Mureș a picat chiar lângă o grădiniță. „Părinții fugeau disperați”
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Dacă ar fi fost pedagog, așa-zisa educatoare ar fi știut că la vârstă lor, copiii de grupă mijlocie nu pot învăța mecanic. Trebuie răbdare și joc.

Teroarea asupra celor mici nu s-a oprit aici. De la țipetele infernale, îngrijitoarea a trecut la bătăi cu rigla. La un moment dat, unul dintre copii, a întrebat-o duios dacă nu cumva are nevoie de medic.

Educatoare: „Ți-am zis să te potolești? Ți-am zis să nu mai faci că un nebun prin clasa? De ce? De ce nu stai pe amărâtul asta de scaun? De ce? Dacă te mai ridici de pe scaunul asta, te rup! Ai înțeles? Aici încremenești, pe scaun.
Copil: Vrei să mergem la doctor? Vrei să mergem la spital?
Educatoare: Da! Să-ți duc creierul asta la reparat, poate îți revii.”

Înregistrarea pe care o deținem are 4 ore, timp în care femeia nu s-a oprit o clipă din jigniri și amenințări.

Educatoare: „Băi, vă crăp capul astăzi. Mă, dobitocul pământului, unde trebuie să stai tu? Dacă trebuie să stai lângă fată, unde trebuie să stai? Pune mâinile la spate că-ți dau cu telefonul ăsta în cap de vezi stele verzi. Dacă îți mai aud gura, mototolesc foaia asta și ți-o dau să o mănânci.”

Am mers să lămurim acest caz. Am descoperit la fața locului o vilă ca oricare alta, pe strada Amurgului, în Popești Leordeni.

Reporter: „E o grădiniță, nu?
Vecin: Da. Am văzut că părinții își aduc copii dimineața.”

Am verificat informația la Inspectoratul Școlar Ilfov. Și am aflat că unitatea nu face parte din rețeaua școlară a Ministerului Educației. La adresă funcționează un simplu SRL. O societate cu trei angajați, deținută de două persoane.

Pe rețele de socializare, firma îi induce în eroare pe părinți și se prezintă drept creșă și grădiniță. Mai mult, chiar în contractul pe care îl primesc părinții scrie, de la bun început, că este un centru educațional și o unitate de învățământ privată.

Am cerut explicații la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar. ARACIP este instituția care monitorizează și verifică toate unitățile de învățământ din intreaga țară. Maria Dogaru este directorul instituției și i-am arătat contractul primit de la unul din părinți.

Maria Dogaru, director ARACIP: „Asta este confuzant pentru părinți că scrie educațional și seamănă și cu o grădiniță, perfect cu o grădiniță.”

În realitate, astfel de SRL-uri nu sunt acreditate de Ministerul Educației. Și, drept urmare, nu pot fi controlate de instituțiile din educație.

Sunt pur și simplu niste firme care au ca obiect de activitate îngrijirea copiilor. Și pe care autoritățile le lasă să funcționeze pentru că statul nu e capabil să construiască suficiente grădinițe. În fond, părinții tot trebuie să-și lase copiii undeva. Și astfel, unitățile de acest gen au devenit adevărate afaceri.

De pildă, în centrul din Popești Leordeni, părinții plătesc, lunar, între 1.200 și 1.750 de lei. Dar și câte o penalizare de 25 de lei, pentru fiecare jumătate de oră de întârziere, dacă nu vin să-și ia copiii la timp.

Maria Dogaru, director ARACIP: „Nu sunt precizări legate de ce personal trebuie să fie acolo, care este formarea personalului, nu.
Reporter: ARACIP poate să controleze aceste centre?
Maria Dogaru, director ARACIP: Nu, nu. A fost o nișă lasată în legislație, un vid de care s-a profitat.”

Acuzațiile sunt grave. Am cerut punct de vedere și directoarei așa zisei grădinițe. A trecut pe lângă noi.

Vecin:Era și directoarea mai devreme. Era cu BMW-ul”.

Minute în șir a stat, într-o parcare, și ne-a urmărit activitatea, de la distanță. Cea din mășina din parcare era directoarea grădiniței, ne-a văzut că ne îndreptăm spre dânsa și a plecat. Ulterior, s-a răzgîndit și s-a întors. Dar nu a vrut să ne ofere interviu. A precizat doar că femeia din înregistrare a fost dată afară și consideră astfel problema rezolvată.

I-am cerut un punct de vedere secretarului de stat Sorin Ion, din Ministerul Educației, pentru că el este cel care se ocupă de Învățământul Preuniversitar. Ne-a transmis că se delimitează de subiectul centrelor de îngrijire zilnică pentru copii, pe motiv că ele nu sunt acreditate, nu există legislație pentru aceste centre și nu sunt considerate o formă de învățământ. Cert este că, în România, nicio autoritate nu știe câte astfel de centre funcționează la nivel național.

Abia acum, în ceasul al 12-lea, Ministerul Educației lucrează la o legislație, astfel încât și centrele de îngrijire a copiilor să fie monitorizate și să funcționeze după reguli. În astfel de situații însă, părinții pot face plângere la protecția copilului și la politie care ar putea face cercetări pentru rele tratamente aplicate minorilor.

Până când autoritățile nu vor oferi însă protecția necesară, ar trebui să știți că puteți verifica pe site-ul ARACIP.EU, dacă o grădiniță sau școală este acreditată, sau nu. Firma din Popești Leordeni, care găzduiește zilnic copii, nu are nici măcar autorizație de securitate la incendiu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Campanie online anti-poluare. Părinții, îndemnați să nu staționeze cu motorul pornit lângă locurile de joacă sau școli
Campanie online anti-poluare. Părinții, îndemnați să nu staționeze cu motorul pornit lângă locurile de joacă sau școli

Nu staționați cu motorul pornit lângă un loc de joacă, lângă o grădiniță sau lângă o școală.

Bucata de avion care a căzut în Mureș a picat chiar lângă o grădiniță. „Părinții fugeau disperați”
Bucata de avion care a căzut în Mureș a picat chiar lângă o grădiniță. „Părinții fugeau disperați”

Este anchetă în Mureș, în cazul avionului de mici dimensiuni din care a căzut o bucată de tablă, în timpul zborului. Era vorba chiar despre capota motorului aparatului de zbor, care s-a prăbușit lângă o grădiniță dintr-un sat mureșean.

„Era plin de sânge”. Băiețel de 4 ani din Bacău, operat de urgență după ce un deget de la mână i-a fost strivit la grădiniță
„Era plin de sânge”. Băiețel de 4 ani din Bacău, operat de urgență după ce un deget de la mână i-a fost strivit la grădiniță

Un băiețel de 4 ani din Onești a ajuns la spital cu un deget de la mână strivit, după un incident la grădiniță. Copilul și-a prins mâna în ușă, iar mama lui o acuză de neglijență pe educatoare și spune că va face mai multe plângeri, inclusiv la Parchet.

Recomandări
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO

Bilanţul atacului rus cu rachetă în Odesa a crescut marţi la cinci morţi, în urma unui deces la spital, anunţă oficiali, iar dintre cele 28 de persoane rănite în atacul de luni, 23 erau spitalizate în continuare, unele în stare gravă.

De la ce a pornit incendiul din sectorul 1 al Capitalei. Vecinii spun că au văzut acolo oameni ai străzii
De la ce a pornit incendiul din sectorul 1 al Capitalei. Vecinii spun că au văzut acolo oameni ai străzii

Flăcări uriașe au cuprins, luni, un depozit abandonat din sectorul 1 al Capitalei. S-au auzit câteva explozii, spun martorii, iar incendiul ce a urmat s-a văzut din mai multe cartiere.

Experţii ONU susţin că au găsit rămăşiţele unei rachete nord-coreene la Harkov
Experţii ONU susţin că au găsit rămăşiţele unei rachete nord-coreene la Harkov

Resturile unei rachete care a lovit orașul ucrainean Harkov în data de 2 ianuarie proveneau de la o rachetă balistică nord-coreeană.