Reacția unui primar prins că a plătit de 10 ori mai mult pentru modernizarea toaletelor școlii
Mai multe controale efectuate în localităţi unde se fac investiţii de modernizare au descoperit achiziţii pentru şcoli făcute la supra-preț, stâlpi de rezistenţă montaţi prost, lucrări de canalizare şi echipamente care există doar pe hârtie.
Primarii au cerut bani pentru decontarea lor, dar responsabilii au oprit de la plată peste 50 de milioane de lei din cauza neregulilor.
Inspectorii în construcţii şi corpul de control al Ministerului Dezvoltării au descoperit mai multe nereguli în judeţul Bistriţa-Năsăud. De exemplu, la modernizarea şcolii din comuna Urmeniș, unde obiecte sanitare din toaleta şcolii costă de zece ori mai mult decât ar fi trebuit. O recunoaşte chiar primarul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dumitru Tomșa, primar Urmeniș: ''La grupul sanitar era pus un lavoar normal, care costă 60 de lei şi era pus la plată 600 de lei. Am omis şi eu şi dirigintele de şantier, nu ne-am uitat ca lumea.''
Iar pentru dispensarul din localitate, primarul a cerut decontarea a 900 de milioane de lei, deşi stâlpii de rezistenţă au fost turnaţi prost, fără respectarea proiectului tehnic, potrivit ministerului Dezvoltării. Responsabilii au descoperit probleme şi la lucrările de canalizare.
Localnic: "La mine nu îi turnam chiar aşa. Îi făceam altfel, depinde şi de constructor, de proiectant."
Localnic: ''Așteptăm de mult apă, mai ales că acum nu sunt fântâni şi trebuie să aducem din altă parte.''
Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice: "În judeţul Bistriţa, lucrări neefectuate... despre ce vorbim? Nu e o greşeală, nu s-a întâmplat să greşească o grindă, vorbim despre neefectuarea unei lucrări cerută a fi decontată. Nu, aici nu mai e doar o simplă greşeală. S-a terminat cu lucrările de mântuială, deci Ministerul Lucrărilor Publice nu va plăti decât lucrările efectuate conform proiectelor."
Şi în judeţul Sibiu, în comună Roşia, reprezentanţii Ministerului Dezvoltării spun că au oprit de la plată aproape jumătate de milion de lei pentru modernizarea sistemului de iluminat public. Oficialii spun că nu au găsit echipamentele trecute în acte.
Autorităţile de la Bucureşti controlează 1.500 de proiecte de investiţii din Programul Naţional de Dezvoltare Locală, pentru care primari din toată ţara au cerut 900 de milioane de lei. Acţiunea este în curs, iar până acum peste 50 de milioane de lei au fost oprite de la plată, din cauza neregulilor. Totuşi, oficialii dau asigurări că niciun şantier nu va fi închis şi nicio investite stopată.
S-au descoperit probleme peste tot în ţară. Pe lista neagră a inspectorilor mai sunt investiţii din zone rurale din Bacău, Caraş-Severin şi Maramureş.