Reacția turiștilor fascinați de poveștile Bucovinei. „Mi se ridică părul pe mine”
Mai mulți turiști și-au spus Crăciun fericit în Bucovina. S-au cazat acolo în case vechi, restaurate cu migală, și vor petrece aceste sărbători într-un decor grozav, completat de peisaje superbe.
Și străinii au descoperit farmecul Bucovinei. Vin aici în vacanță și îi îndeamnă și pe alții să li se alăture.
În casele vechi şi restaurate din Bucovina oaspeţii spun că descoperă o poveste, nu doar o cameră de cazare. Soţii Savin din Câmpulung Moldovenesc au restaurat mai multe case bătrâneşti din secolul trecut.
Ciprian Savin, proprietar pensiune: „Mobilierul este sfârşit de secol XIX, început de secol XX. Toate piesele sunt mai elegante, mai stilate. Toată dantelăria este sculptură manuală. La fel dulapul şi oglinda. Aici se vede vechimea casei. Asta are vechimea cea mai mare. E din 1820."
Pas cu pas, turiştii cei care le-au trecut pragul au învăţat să le aprecieze valoarea. Un bărbat din Constanța spune că este pentru prima oare când ajunge cu familia în Bucovina.
Alexandru Ispas, turist: „E ceva deosebit. Mi s-a ridicat părul pe mine când a început să îmi spună din ce an sunt. Aseară, înainte să mă culc, toţi adormiseră şi eu mă gândeam: uite mă unde am ajuns. Mă uitam pe geam şi nu îmi venea a crede."
Doi arhitecţi din republica Moldova au transformat în pensiune o casă veche de 117 ani din localitatea Valea Putnei.
Veronica Moraru, proprietar pensiune: „Casa era abandonată. În ultimii 25 de ani nu locuise nimeni şi am hotărât să îi dăm a doua viaţă. Am avut turişti din toate colţurile lumii: Noua Zeelandă, Australia, Coreea de Sud, Japonia, dar şi toată Europa şi Canada. 90% din turiştii noştri sunt din afara ţării."
Străinii sunt încântaţi de peisaj, dar şi de mâncarea tradiţională.
Pentru o noapte de cazare, turiştii plătesc 45 de euro pentru o cameră single şi 60 de euro, pentru una dublă, cu mic dejun inclus.