Reacția NATO privind avionul care a survolat spațiul aerian al României și al altor 6 state
NATO anchetează incidentul aerian de miercuri seară, când o aeronavă de mici dimensiuni a survolat spaţiul aerian al mai multor state, inclusiv cel al României, a confirmat un oficial al Alianței Nord-Atlantice pentru Știrile PRO TV.
„Comandamentul Aerian Aliat poate confirma că aeronavele Poliției Aeriene Aliate au urmărit un avion bimotor de mici dimensiuni, care a zburat în spațiul aerian al NATO pe 8 iunie, fără un plan de zbor aprobat și care nu a răspuns apelurilor radio. Această aeronavă nu a manifestat un comportament ostil sau periculos în timpul zborului. Prin urmare, aeronavele Poliției Aeriene nu au luat nicio măsură. Comandamentul Aerian Aliat analizează acest incident alături de aliații noștri”, a declarat oficialul NATO.
Avionul bimotor Beechcraft de două locuri pare să fi plecat din Lituania, după care a survolat Polonia şi Slovacia, a indicat ministrul de interne bulgar, Boiko Racikov.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Aparatul a aterizat apoi în Ungaria, după care a traversat pentru scurt timp Serbia şi România şi a intrat în Bulgaria miercuri, la ora 19.07 (16.09 GMT), potrivit Agerpres.
Din informatiile de până acum, aeronava ar fi înmatriculată în Lituania. Dar cazul rămâne învăluit în mister câtă vreme până la această oră autoritățile din 3 țări nu au reușit să-l identifice pe proprietarul aeronavei și nici pe cei care au zburat fara drept, vreme de o oră și 40 de minute, in spațiul aerian al celei mai puternice alianțe militare din lume.
Avionul nu avea plan de zbor, transponderele erau dezactivate, iar pilotul nu răspundea la mesajele audio şi semnalele vizuale. Aeronava suspectă a fost escortată mai întâi de avioane de luptă ungare, iar în România de avioane F-16 române şi americane de la baza aeriană Feteşti.
Avionul, cu o vechime de 60 ani, a fost găsit în cele din urmă, acoperit cu o prelată şi cu motorul cald încă, dar fără urmă de echipaj, pe pista unui aeroport privat din Tărgoviște, în nord-estul Bulgariei, în apropiere de Marea Neagră.