Reactia ministrului de externe dupa ce un post TV rus a anuntat ca Romania ar pregati o ofensiva impotriva Transnistriei
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a calificat joi drept "profund ridicola" informatia aparuta la un post de televiziune rus potrivit careia Romania ar analiza posibilitatea unei interventii militare in Transnistria.
Aurescu a declarat ca o continuare a eforturilor de solutionare a dosarului transnistrean in formatul 5+2 este foarte importanta si ca acesta este "unicul format care poate sa aduca o solutie cuprinzatoare", relateaza Agerpres.
"Este insa nevoie de continuarea discutiilor pe fond, pe (...) cosul trei al dosarului transnistrean si de o abordare cuprinzatoare care sa aiba in vedere mai multe dimensiuni: de la cea militara si de securitate, la cea economica, sociala si de reconciliere, la cea de dezvoltare democratica, pana la cea politica, la aranjamentele de tip constitutional care trebuie sa duca la o solutie durabila. Si, daca vorbim despre dimensiunea militara si de securitate, atrag atentia si asupra provocarilor care pot aparea, cum este, de exemplu, cea de ieri cand un post al armatei ruse a sustinut ca Romania analizeaza posibilitatea unei interventii militare in Transnistria. Nu pot sa spun decat ceea ce este evident si anume ca o astfel de afirmatie este profund ridicola", a punctat Aurescu, in cadrul unei dezbateri organizate de MAE cu ocazia implinirii a 40 de ani de la semnarea Actului Final de la Helsinki.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aurescu si-a exprimat preocuparea totodata pentru reluarea "substantiala" a violentelor in estul Ucrainei, aratand ca acest lucru reprezinta "o incalcare serioasa" a aranjamentelor de la Minsk. Seful diplomatiei romane a facut apel la incetarea "de indata" a incalcarii acordurilor de la Minsk, remarcand, pe de alta parte, ca, in timp ce sunt aniversati 40 de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki, principiile fundamentale ale documentului sunt incalcate.
"Din pacate, in timp ce noi aniversam cei 40 de ani de la adoptarea Actului Final, tocmai principiile fundamentale ale acestuia - in special suveranitatea, integritatea teritoriala, interdictia recurgerii la forta sau la amenintarea cu forta - sunt flagrant incalcate in conflictul in derulare din Ucraina, dar si in situatiile de conflicte prelungite din spatiul Marii Negre", a afirmat ministrul.
El a amintit ca OSCE si-a asumat recent un "rol-cheie" in eforturile de solutionare a conflictului din Ucraina, dar si-a exprimat ingrijorarea si fata de "impactul destabilizator" al crizei din aceasta tara asupra altor state din organizatie confruntate cu conflicte prelungite, in special Republica Moldova.
"Ca si in cazul Republicii Moldova si al Georgiei, prezenta trupelor si armamentelor straine pe teritoriul Ucrainei fara consimtamantul explicit al statului gazda este absolut inacceptabila, contrara principiilor de drept international si angajamentelor asumate in cadrul organizatiei", a adaugat Bogdan Aurescu.